324
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μιλά στη σύνοδο κορυφής των G20, από το Κρεμλίνο | Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Πούτιν σε G20: Πρέπει να σκεφτούμε πώς να σταματήσουμε «την τραγωδία» στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2023, 16:52
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μιλά στη σύνοδο κορυφής των G20, από το Κρεμλίνο
|Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Πούτιν σε G20: Πρέπει να σκεφτούμε πώς να σταματήσουμε «την τραγωδία» στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2023, 16:52

Περισσότερο από 1,5 χρόνο από τότε που ο Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκίνησε τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, δήλωσε στην ομάδα των G20, ότι τον απασχολεί το πώς θα τον τελειώσει.

Οπως είχε προαναγγείλει, ο ρώσος πρόεδρος μίλησε στη διαδικτυακή σύνοδο κορυφής της ομάδας των 20 πλουσιότερων χωρών, την Τετάρτη, λέγοντας ότι είναι αναγκαίο «να σκεφτούμε πώς να σταματήσουμε την τραγωδία» του πολέμου στην Ουκρανία.

Απευθυνόμενος στους ηγέτες της G20 για πρώτη φορά μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ο Πούτιν τόνισε ότι ορισμένοι ηγέτες είπαν στις ομιλίες τους ότι είναι σοκαρισμένοι από τη συνεχιζόμενη «επιθετικότητα» της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Ναι, φυσικά, οι στρατιωτικές ενέργειες είναι πάντα μια τραγωδία. Και φυσικά, θα πρέπει να σκεφτούμε πώς να σταματήσουμε αυτή την τραγωδία», απάντησε ο ρώσος πρόεδρος, σημειώνοντας: «Παρεμπιπτόντως, η Ρωσία δεν αρνήθηκε ποτέ ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία».

Τη διαδικτυακή σύνοδο κορυφής των G20, διοργάνωσε ο Ναρέντρα Μόντι, πρωθυπουργός της Ινδίας, χώρα που έχει αυτό το διάστημα, την προεδρία της ομάδας.

Στη διάρκεια της συνόδου, ο Μόντι τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς δεν θα κλιμακωθεί σε περιφερειακή σύγκρουση.

«Νέες προκλήσεις έχουν αναδυθεί τους τελευταίους μήνες. Η ανασφάλεια και η αστάθεια στη Μέση Ανατολή είναι ένα θέμα που μας ανησυχεί όλους», δήλωσε ο Μόντι στην εναρκτήρια δήλωσή του. «Είναι επίσης σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς δεν θα λάβει περιφερειακή μορφή οποιουδήποτε είδους»

Χαιρετίζοντας την επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση 50 ομήρων της Χαμάς, ο Μόντι δήλωσε ότι ελπίζει ότι όλοι θα απελευθερωθούν σύντομα. «Είναι σημαντικό η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάνει στη Γάζα έγκαιρα και συνεχώς».

Ο ινδός πρωθυπουργός επεσήμανε την ενότητα της ομάδας των G20 , λέγοντας: «Η συνάντησή μας αντανακλά ότι είμαστε ευαίσθητοι σε όλα τα ζητήματα και είμαστε ενωμένοι για την επίλυσή τους. Πιστεύουμε ότι η τρομοκρατία είναι απαράδεκτη για όλους μας. Οι θάνατοι αμάχων, όπου κι αν λαμβάνουν χώρα, είναι καταδικαστέοι».

Πάντως, στη διαδικτυακή σύνοδο δεν συμμετείχαν ο Τζο Μπάιντεν και ο Σι Τζινπίνγκ, τον οποίο εκπροσώπησε ο πρωθυπουργός του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...