511
Η «Εναστρη Νύχτα Πάνω από τον Ροδανό» (1888) του Ολλανδού Βαν Γκογκ (1853-1890) θα ταξιδέψει στην Αρλ | Universal History Archive/Getty Images

Ιμπρεσιονιστικά αριστουργήματα ταξιδεύουν σε όλη τη Γαλλία

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2023, 09:55
Η «Εναστρη Νύχτα Πάνω από τον Ροδανό» (1888) του Ολλανδού Βαν Γκογκ (1853-1890) θα ταξιδέψει στην Αρλ
|Universal History Archive/Getty Images

Ιμπρεσιονιστικά αριστουργήματα ταξιδεύουν σε όλη τη Γαλλία

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2023, 09:55

Οταν θέλετε να κάνετε εντύπωση και να εμπνεύσετε μια νέα γενιά εραστών της τέχνης, είναι πολύ χρήσιμο να έχετε στη διάθεσή σας 179 αριστουργήματα των Μονέ, Μανέ και Ρενουάρ.

Και το παρισινό Μουσείο Ορσέ έχει ακριβώς αυτό. Γιορτάζοντας την 150ή επέτειο του ιμπρεσιονισμού, το επόμενο έτος το ιστορικό μουσείο θα δανείσει τους πίνακές του σε μουσεία σε όλη τη Γαλλία, ώστε να τους κάνει προσιτούς σε κάθε γωνιά της χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times.

Aπό τον Φεβρουάριο θα ταξιδέψουν σε 34 μουσεία της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του νησιού Ρεϋνιόν, στον Ινδικό Ωκεανό.

Η εντυπωσιακή κεντρική αίθουσα του Μουσείο Ορσέ (Shutterstock)

«Η προσέγγιση του μεγαλύτερου δυνατού κοινού αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα» δήλωσε η γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού, Ριμά Αμντούλ Μαλάκ. «Πρόκειται για μια φιλόδοξη επιχείρηση, που θα περιλαμβάνει εκπαιδευτικά προγράμματα μεγάλης ποικιλομορφίας».

Το σχέδιο ανακοινώθηκε την Τρίτη στο μουσείο, το οποίο στεγάζεται σε έναν μετασκευασμένο σιδηροδρομικό σταθμό Beaux-Arts στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα. Εκεί φιλοξενείται η μεγαλύτερη συλλογή ιμπρεσιονιστικών και μεταϊμπρεσιονιστικών έργων ζωγραφικής στον κόσμο.

«Θα γίνει μια έκθεση απαράμιλλης εμβέλειας στο Παρίσι και ταυτόχρονα θα στείλουμε έργα από εθνικές συλλογές σε όλη τη χώρα, όπως ένα λουλούδι που σκορπάει σπόρους» δήλωσε η Αμπντούλ Μαλάκ, σύμφωνα με το βρετανικό μέσο.

«Ο Καθεδρικός Ναός της Ρουέν το Πρωί» (1892), έργο του γάλλου Κλοντ Μονέ (1840-1926) που θα εκτεθεί στη Χάβρη (Leemage/Corbis via Getty Images)

Μεταξύ των έργων που θα δανειστούν είναι η «Εναστρη Νύχτα Πάνω από τον Ροδανό» του Βαν Γκογκ, το οποίο θα πάει στην Αρλ, «Ο Κόλπος της Μασσαλίας» του Σεζάν, που θα εκτεθεί στη Μασσαλία, «Ο Καθεδρικός Ναός της Ρουέν το Πρωί» του Μονέ, που θα εκτεθεί στο παραθαλάσσιο θέρετρο της Χάβρης στη Νορμανδία, το έργο «Στην Παραλία» του Μανέ, που θα πάει στην Αμιένη, τη βόρεια γενέτειρα του προέδρου Μακρόν, και η «Γυμνή στον Ηλιο» του Ρενουάρ, που θα εκτεθεί στο Ντραγκινιάν της Προβηγκίας.

Ο πίνακας «Στην Παραλία» (1873) του Εντουάρντ Μανέ (1832-1883) θα ταξιδέψει στην Αμιένη (Leemage/Corbis via Getty Images)

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τους Times θα δανειοδοτηθούν και ιμπρεσιονιστικά έργα αγγλοσαξονικής προέλευσης: πίνακες του Βρετανού Αλφρεντ Σίσλεϊ και του Αμερικανού Τζέιμς ΜακΝίλ Γουίστλερ θα εκτεθούν σε γαλλικά μουσεία.

Η «Σύνθεση σε Γκρι και Μαύρο» (1871) του Τζέιμς ΜακΝίλ Γουίστλερ (1834-1903) θα εκτεθεί στη Ρουέν (VCG Wilson/Corbis via Getty Images)

Στο ίδιο το Μουσείο Ορσέ θα πραγματοποιηθεί έκθεση με τίτλο «Inventing Impressionism», αφιερωμένη στις απαρχές του κινήματος, με έργα της ιμπρεσιονίστριας ζωγράφου Μπερτ Μοριζό, του Μονέ, του Ρενουάρ και του Σίσλεϊ, μεταξύ άλλων.

Το μουσείο θα παρουσιάσει επίσης μια καθηλωτική εμπειρία εικονικής πραγματικότητας που προσομοιώνει την πρώτη έκθεση ιμπρεσιονιστικής τέχνης, η οποία πραγματοποιήθηκε το 1874 στο στούντιο ενός παρισινού φωτογράφου.

Η έκθεση έλαβε ανάμεικτες κριτικές εκείνη την εποχή, με τους κριτικούς να χλευάζουν τα έργα των Μονέ και Σεζάν. Παρ’ όλα αυτά, ο ιμπρεσιονισμός κέρδισε αργότερα διεθνή αναγνώριση. «Συμβολίζει πλέον τη γαλλική τέχνη της ζωής για ολόκληρο τον κόσμο» δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...