541
Ο 16χρονος Τομάς πέθανε στο ασθενοφόρο από τις μαχαιριές που δέχθηκε στον θώρακα και τον λαιμό | Twitter

Σοκ στην Γαλλία από την έφοδο νεαρών με μαχαίρια σε πάρτι ενός χωριού – νεκρός ένας 16χρονος

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2023, 15:19
Ο 16χρονος Τομάς πέθανε στο ασθενοφόρο από τις μαχαιριές που δέχθηκε στον θώρακα και τον λαιμό
|Twitter

Σοκ στην Γαλλία από την έφοδο νεαρών με μαχαίρια σε πάρτι ενός χωριού – νεκρός ένας 16χρονος

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2023, 15:19

Ο ετήσιος «χειμερινός χορός» στο Κρεπόλ, ένα ήσυχο χωριό κοντά στη Λυών όπου μένουν 500 κάτοικοι, πλημμύρισε με αίμα, το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή, προκαλώντας σοκ στη Γαλλία.

Μία ομάδα 10 περίπου νέων, οπλισμένων με μαχαίρια και ματσέτες έφτασαν στην αίθουσα όπου γινόταν το πάρτι, στο οποία βρίσκονταν 450 άνθρωποι, σχεδόν όλο το χωριό.

Οι νέοι φέρεται να ξεκίνησαν από μία γειτονιά-γκέτο με αυξημένη εγκληματικότητα στην διπλανή πόλη Ρομάν-σουρ-Ισέρ, που έχει 33.000 κατοίκους, σε δύο βαν, κάτι που δείχνει ότι το έγκλημα ήταν προμελετημένο.

Όπως γράφει η Corriere della Serra, οι νεαροί προσπάθησαν να μπουν στην αίθουσα του χορού, αλλά οι φύλακες στην είσοδο τούς σταμάτησαν, καθώς ήταν φανερό ότι είχαν έρθει για να κάνουν φασαρία. Οι νέοι όμως, δεν έφυγαν.

Στο τέλος του χορού, γύρω στις δύο η ώρα το πρωί της Κυριακής, η συμμορία επιτέθηκε σε όσους έβγαιναν από την αίθουσα, μαχαιρώνοντας στα «τυφλά».

Ενας από αυτούς ακούστηκε να λέει, «ήρθαμε να σκοτώσουμε λευκούς».

Ο 16χρονος Τομάς, τον οποίο μαχαίρωσαν στον θώρακα και στο κεφάλι, πέθανε μέσα στο ασθενοφόρο.

Αλλοι 18 τραυματίστηκαν, από τους οποίους ένας 23χρονος και ένας 28χρονος σοβαρά, ενώ οι δράστες έκοψαν τα δάχτυλα ενός από τους φύλακες στην είσοδο.

Η σφαγή που φαίνεται πως έχει ρατσιστικά κίνητρα, συγκλονίζει τη Γαλλία, ενώ οι αρχές είχαν υποβαθμίσει τη φύση της επίθεσης.

Ο εισαγγελέας της περιοχής μίλησε αρχικά για «γενική συμπλοκή», ένας ορισμός που εξόργισε τους κατοίκους του Κρεπόλ.

Μετά από λίγες ημέρες όμως, όλες οι μαρτυρίες συμφωνούν στο ότι δεν επρόκειτο ούτε για καβγά, ούτε για ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ αντίπαλων συμμοριών, αλλά για έφοδο των νεαρών με στόχο να σκοτώσουν.

Ο δολοφονημένος έφηβος περιγράφεται από τους φίλους του ως ένα αγόρι παθιασμένο με το ράγκμπι που δεν επιδίωκε ποτέ τη σύγκρουση και μάλιστα, λόγω του χαρακτήρα του, είχε τη συνήθεια να λειτουργεί ως ειρηνοποιός. Δεν ενεπλάκη σε καβγά, αλλά μαχαιρώθηκε τυχαία, απλά και μόνο επειδή ήταν εκεί.

Οπως σημειώνει η Daily Mail, επτά άτομα συνελήφθησαν την Τρίτη, κοντά στην Τουλούζ, σε απόσταση 400 χλμ, σε επιχείρηση 50 ανδρών των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας. Ανάμεσα στους συλληφθέντες, εκτιμάται ότι βρίσκεται και ο δράστης της δολοφονίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν, μίλησε για μια «γενική αποτυχία της κοινωνίας μας» και για την ανάγκη «να αποκατασταθεί η τάξη παντού».

Αλλά η σφαγή στο Κρεπόλ, κατά την ερμηνεία της γαλλικής Ακροδεξιάς, πρόκειται για έφοδο νέων ξένης καταγωγής (για Αλγερινούς κάνουν λόγο κάποια ΜΜΕ), οι οποίοι καταφθάνουν από τα προάστια για να σκοτώσουν Γάλλους που ζουν ειρηνικά στην κοινότητα καταγωγής τους.

Στο καρέ από βίντεο της επίθεσης, φαίνεται καθαρά το πρόσωπο ενός από τους δράστες – Twitter

«Ο αντι-λευκός ρατσισμός φτάνει πλέον και στην ύπαιθρό μας», είπε η Μαριόν Μαρεσάλ, μέλος του κόμματος Reconquête.

Ο Ερίκ Ζεμούρ μάλιστα, αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος, έκανε μια σύγκριση μεταξύ της δολοφονίας του Τομάς και εκείνης του 17χρονου Ναέλ, που πυροβολήθηκε εξ επαφής από έναν αστυνομικό, η οποία προκάλεσε δύο εβδομάδες ταραχών στο Παρίσι και άλλες πόλεις. «Ο Τομάς, 16 ετών, αναμφίβολα δεν θα έχει ενός λεπτού σιγή στην Εθνοσυνέλευση. Η οικογένειά του θα παραμείνει αξιοπρεπής και δεν θα προκαλέσει ταραχές. Ως συνήθως, κάποιοι θα ρίξουν πέπλο σιωπής για τη δολοφονία του, που προκλήθηκε από εγκληματίες των προαστίων που ήρθαν στο Κρεπόλ για να σκοτώσουν νεαρούς Γάλλους», είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...