1832
Ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή το πρωί της Τετάρτης | INTIMEnews

Μητσοτάκης στη Βουλή: Διπλασιάζονται τα κονδύλια της κρατικής αρωγής

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2023, 11:31
Ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή το πρωί της Τετάρτης
|INTIMEnews

Μητσοτάκης στη Βουλή: Διπλασιάζονται τα κονδύλια της κρατικής αρωγής

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2023, 11:31

Το κόστος της αποκατάστασης σε Θεσσαλία και Εβρο αναμένεται να ξεπεράσει τα 3,3 δισ. ευρώ, τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή για τα κυβερνητικά μέτρα ανασυγκρότησης των πληγεισών από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού και τις θεομηνίες Daniel και Elias, περιοχών και ανακοίνωσε μεταξύ άλλων τον διπλασιασμό των κονδυλίων της κρατικής αρωγής.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πρόθυμος να ενσωματώσει προτάσεις της αντιπολίτευσης «αν αυτές -όπως είπε- ξεπερνούν το επίπεδο των συνθημάτων.

«Θα ακούσω με μεγάλη προσοχή αυτά που θα πει η αντιπολίτευση γιατί είναι εύκολο να ρωτάς αλλά μερικές φορές πρέπει να απαντάς. Θέλω να ακούσω την αντιπρότασή σας. Δεσμεύομαι ότι αν ξεπερνάει συνθήματα είμαι έτοιμος να ενσωματώσω κάθε καλή ιδέα στο δικό μας σχέδιο γιατί αυτό το πρόβλημα δεν έχει ούτε κόμμα ούτε χρώμα», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του χαιρετίζοντας τη συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων τη Χαμάς η οποία, όπως σημείωσε, συνδυάζεται με προσωρινή παύση πυρός. «Είναι κάτι -είπε- που επιδίωκε η ελληνική διπλωματία. Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίζει να συνομιλεί με όλα τα μέρη ως πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας»,  επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης πριν προχωρήσει στο αντικείμενο της παρέμβασής του στη Βουλή.

Οπως υπογράμμισε στη συνέχεια, το θέμα της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών προϋποθέτει συναινέσεις και κοινές δράσεις.

«Η πρόσφατη εμπειρία απέδειξε ότι οι επιθέσεις της φύσης θα εναλλάσσονται. Το κυριότερο, δεν θα αποτελούν έκτακτα φαινόμενα με ένταση παρωδική αλλά έναν συχνότερο κίνδυνο με μία ένταση η οποία δεν μπορεί πάντα να προβλεφθεί με ακρίβεια», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε όσα έγιναν στον Εβρο και στη Θεσσαλία, παραθέτοντας τη σύγκριση των ποσοστών βροχόπτωσης της κακοκαιρίας Daniel σε σχέση με εκείνα του Ιανού.

«Όλα αυτά δυστυχώς δεν είναι τυχαία. Παγκόσμια ως αποτέλεσμα υπερθέρμανσης του πλανήτη μεταξύ 2010 και του 2020, τα ακραία καιρικά φαινόμενα αυξήθηκαν κατά 50% σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. Δυστυχώς η Μεσόγειο δοκιμάζεται ιδιαίτερα. Οι επιστήμονες θεωρούν δυστυχώς δεδομένη την αύξηση της θερμοκρασίας του νερού κατά δύο βαθμούς κατά μέσο όρο τα επόμενα 15 χρόνια. Αυξάνει ο κίνδυνος για δημιουργία τροπικών καταιγίδων και κατά συνέπεια ο κίνδυνος θεομηνιών όπως αυτή που μας έπληξε το Σεπτέμβριο», σημείωσε ο Πρωθυπουργός, για να υπογραμμίσει πως η άμυνα στην κλιματική κρίση είναι υπόθεση παγκόσμια, ότι οι νέες συνθηκες ξεπερνούν τις αντοχές των υποδομών που είχαν ως σήμερα όλες οι χώρες και πως χρέος της πολιτικής είναι να επεξεργαστεί καινούργια μέτρα αντίδρασης.

Κατάκτηση ο μηχανισμός κρατικής αρωγής

Ειδική αναφορά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμου της κρατικής αρωγής – μία σημαντική κατάκτηση και πρόοδος, όπως θέλησε να επισημάνει.

Βρεθήκαμε αμέσως δίπλα στους πληγέντες, από την πρώτη στιγμή, με ταχείες διαδικασίες και γρήγορες εκταμιεύσεις. Ηδη, τόνισε, 120 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε 33.000 λογαριασμούς νοικοκυριών, κάτι που έγινε σε χρόνο-ρεκόρ.

Πρέπει, συνέχισε ο Πρωθυπουργός να γίνουν και νέες αυτοψίες και νέες διασταυρώσεις, ενώ μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάνω από 36.000 απογραφές, έλεγχοι 339 κοινότητες και περιοχές.
Σε λίγες ημέρες θα δοθεί το επίδομα ενοικίου και συγκατοίκησης, ενώ έχουν διατεθεί και 50 οικίσκοι.

Γνωρίζω, είπε, ότι πολλοί από τους πληγέντες φιλοξενούνται σε δομές ή συγγενείς. Θα τους στηρίξουμε για να φτιάξουν το σπίτι τους πιο γρήγορα και να καλυφθεί το 80% των επισκευών, το υπόλοιπο με άτοκο δάνειο.

Για το 112…

Στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός υπερασπίστηκε εξάλλου τη λειτουργία και αποτελεσματικότητα του 112.

«Θα υπερασπιστώ -είπε- την προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή και το έργο χιλιάδων κρατικών λειτουργών και εθελοντών», και αφού σημείωσε ότι χάρη στο 112 σώθηκαν πολλές ζωές, υπενθύμισε ότι στην πύρινη καταστροφή στη Χαβάη δεν υπήρχε τέτοιο σύστημα ειδοποίησης των πολιτών, ενώ πριν από λίγες εβδομάδες το εφάρμοσε η πολιτεία της Καλιφόρνιας.

Απαντώντας στην ερώτηση που κατέθεσε η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, επαναβεβαίωσε ότι η στάνταρ οδηγία στις πλημμύρες είναι να πας στο υψηλότερο σημείο.

«Στη Θεσσαλία αυτή η αλληλεγγύη των κατοίκων με την τεχνολογία απέτρεψαν ένα πολύ μεγαλύτερο δράμα», τόνισε και έτσι εκατοντάδες πολίτες απεγκλωβίστηκαν με εναέρια και πλωτά μέσα, είχαν αμέσως ιατρική φροντίδα και έγιναν οι πρώτες φροντίδες για τη στέγαση. Οκτώ μονάδες ψυχικής υγείας εδρεύουν στη Θεσσαλία και είναι στη διάθεση των πληγέντων, συμπλήρωσε, γιατί η καταστροφή πλήγωσε και τις ψυχές των ανθρώπων».

Αναφερόμενος τέλος στα μέτρα για την αποτροπή μεγάλης υγειονομικής κρίσης, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι όλα αυτά έγιναν σε συνθήκες ακραίες και πρωτόγνωρες για τη χώρα.

…τα σχολεία…

Οσον αφορά τις υποδομές και ειδικότερα τα σχολεία, σημείωσε ότι με εξαίρεση την αρχική καθυστέρηση στην έναρξη της χρονιάς δεν χάθηκαν ώρες μαθημάτων και παράλληλα διαβεβαίωσε ότι θα ανακατασκευαστούν 25 σχολεία σε συνεννόηση με την Ενωση Εφοπλιστών.

Ηδη, συνέχισε, έχουν ξεκινήσει αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα και προς επίρρωση των λεγομένων του έδειξε φωτογραφίες από την περιοχή της Δαδιάς στη Παλαγία και από την Πάρνηθα όπου έχουν πιάσει δουλειά τα συνεργεία.

…και τον σιδηρόδρομο

«Το ίδιο -τόνισε- πρέπει να κάνουμε και στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Πιστεύουμε ότι μπορούμε μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου να αποκαταστήσουμε εμπορική γραμμή Λάρισας – Λιανοκλάδι. Αντίστοιχη παρέμβαση και στο τμήμα από τη Λάρισα στο Βόλο. Ο μεγάλος στόχος η σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη να γίνει καλύτερη και η τηλεδιοίκηση να γίνει από την αρχή στο τμήμα που καταστράφηκε.

Ακολούθως ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους πόρους και τα κονδύλια που εξασφάλισε η Ελλάδα από την Ευρώπη. «Το Ταμείο Αλληλεγγυης αυτή την στιγμή δεν έχει πόρους και μία από τις προσπάθειες είναι να το προικίσουμε με περισσότερους πόρους. Εξασφαλίσαμε πρόσθετη βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης για τις αγροτικές καταστροφές», υπενθύμισε ενώ αναφέρθηκε και στους πόρους που εξασφαλίστηκαν για παρεμβάσεις στις υποδομές.

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι όλα «τα σημαντικά έργα υποδομής που κατασκευάστηκαν μετά τον “Ιανό” άντεξαν» παραθέτοντας και σχετικές φωτογραφίες.

«Οι προδιαγραφές που βάζουμε στα νέα έργα», εξήγησε, « θα είναι για να αντέξουν και εντός κόστους που μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε. Το βέβαιο είναι ότι τα έργα του “Ιανού” άντεξαν στον Daniel. Αυτό είναι αχτίδα αισιοδοξίας. Η αποκατάσταση ζημιών θα ξεπεράσει τα 3,3 δισ. ευρώ, κυρίως με ευρωπαϊκούς πόρους αλλά και θα χρειαστεί να συνδράμει και ο κρατικός προϋπολογισμός από το πλεόνασμα της ανάπτυξης και των υψηλότερων εσόδων που φέρνει η πολιτική που ακολουθούμε», υπογράμμισε.

«Νοιώθω και εκείνους που έζησαν τη μανία της φύσης και στον Έβρο. Θα είμαστε δίπλα τους. Το κάναμε με τον “Ιανό”. Θα το ξανακάνουμε με τον  Daniel σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Έχουμε τη δύναμη να κάνουμε μια καταστροφή αφετηρία ανάταξης. Αφορμή για μεγάλες και τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Απέναντι σε όλα αυτά η κυβέρνηση αντιπαρατάσσει τρεις προτεραιότητες. Την πιο άμεση κινητοποίηση για τη διάσωση ζωών, τη μεγαλύτερη αποκατάσταση πόρων και ένα συνολικό σχέδιο πια άμυνας στην κλιματική επίθεση», πρόσθεσε.

«Δεν θα κουνήσουμε ποτέ το δάχτυλο σε επιστήμονα»

Στην κατεύθυνση αυτή ο Πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη συνεργασίας με  ειδικούς επιστήμονες όπως συμβαίνει στον Έβρο με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.

«Θέλω όλους τους ειδικούς στο ίδιο δωμάτιο ώστε όλοι να είναι υπόλογοι και να μην λένε εκ των υστέρων ότι εμείς τα είχαμε πει. Δεν θα κουνήσουμε ποτέ το δάχτυλο σε επιστήμονα που δεν πρόβλεψε κάτι που έγινε. Όλοι οι επιστήμονες όμως ως επίσημοι σύμβουλοι του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης θα καταθέτουν με την υπογραφή τους τις προτάσεις τους», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.

Ως προς τη διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας είπε ότι έχουμε ζητήσει τη συνδρομή ειδικής ολλανδικής εταιρείας η οποία στην πρώτη της αποτίμηση επισημαίνεται η ανάγκη ριζικής αναμόρφωσης των υποδομών. «Οι Ολλανδοί μας τον λένε ξεκάθαρα. Το κλειδί είναι η διαχείριση και η στενή συνεργασία πέραν των ορίων ενός δήμου ή μιας περιφέρειας. Χωρίς αποσπασματικά έργα. Η κυβέρνηση θα συστήσει φορέα διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας», ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός και χαρακτήρισε εθνικά αναγκαίο να γίνει ένα master plan για τη διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας έστω και τώρα.

«Να φτιάξουμε μία νέα Μεταμόρφωση»

Στην ομιλία του επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε την ανάγκη μετεγκατάστασης οικισμών στη Θεσσαλία, όπως για παράδειγμα της Μεταμόρφωσης.

«Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις και για μετεγκατάσταση οικισμών όταν θα έχουμε όλα τα δεδομένα. Εαν υπάρχει συναίνεση είμαι απολύτως σύμφωνος ότι μπορούμε να φτιάξουμε ένα νέο χωριό, μια νέα Μεταμόρφωση, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μην πνίγονται», τόνισε στη συγκεκριμένη αναφορά του.

Ανακοίνωσε εξάλλου διπλασιασμό των κονδυλίων  της κρατικής αρωγής, στα 600 εκατ. ευρώ, για την άμεση αντιμετώπιση κλιματικών καταστροφών. «Πρέπει να προικίσουμε ένα τέτοιο ταμείο. Πώς θα το χρηματοδοτήσουμε; Με ένα πράσινο τέλος στα ακριβότερα τουριστικά καταλύματα από Μάρτιο έως Οκτώβριο».

Υποχρεωτική ασφάλιση και… σεσμοί

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στο γεγονός ότι ζούμε σε μια χώρα που είναι σεισμογενής και ευάλωτη σε φωτιές και πλημμύρες.

Οι πόροι του κράτους όμως δεν είναι ανεξάντλητοι, θέλησε να σημειώνει, οπότε «στο εξής όλοι πρέπει να συμμετέχουμε στην κοινή άμυνα απέναντι στις επιθέσεις της φύσης» και όπως είπε, από το 2024 επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατ. ευρώ υποχρεωτικά θα πρέπει να ασφαλίζουν από σεισμό και πλημμύρα τα αποθεματικά τις εγκαταστάσεις».

«Παροτρύνουμε -κατέληξε ο Πρωθυπουργός- τους πολίτες να κάνουν το ίδιο, δίνοντας έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για τα σπίτια. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στο γεγονός ότι ζούμε σε μία σεισμογενή χώρα και ευάλωτη σε φωτιές και πλημμύρες. Το ίδιο ισχύει και για τους αγρότες μας, δεν μασάω τα λόγια μου. Έχουν λάβει σημαντικότατα ποσά σε αποζημιώσεις. Μόνο την προηγούμενη τετραετία πριν τον “Ντάνιελ” καταβάλλαμε 1 δις ευρώ. Θα χρειαστούμε ένα νέο κανονισμό ασφάλισης του ΕΛΓΑ».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης πως έχει ήδη ζητήσει από τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας «και έχει εξαγγελθεί η μεγαλύτερη αντισεισμική άσκηση που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας. Θα γίνει στην Κρήτη, τον Φεβρουάριο του 2024, με προσομοίωση ενός πολύ μεγάλου σεισμού. Οι Ιάπωνες κάνουν τέτοιες ασκήσεις κάθε χρόνο. Δεν μπορεί εμείς να τις κάνουμε μόνο όποτε τις θυμόμαστε», είπε χαρακτηριστικά.

Σταϊκούρας: Θα πάμε μέχρι τέλη του 2025

Σε δηλώσεις στο Open o υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας εκτίμησε πως η μόνιμη αποκατάσταση των εν λόγω περιοχών θα έχει ολοκληρωθεί περί τα τέλη του 2025.

«Μέχρι τώρα έχουν δοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών προς την περιφέρεια και τους δήμους της Θεσσαλίας 105 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να υπάρχει προσωρινή αποκατάσταση της προσβασιμότητας οπουδήποτε στη Θεσσαλία. Και αυτό έγινε.

»Υπήρχαν κομμένοι, δρόμοι, δεν υπήρχαν γέφυρες σε κάποια σημεία, άρα υπάρχει προσβασιμότητα. Δεν έχει όμως ακόμα μόνιμα χαρακτηριστικά γιατί, για να γίνει αυτό, πρέπει να ολοκληρωθούν οι αυτοψίες και να συμφωνήσουμε τις αντοχές που θα πρέπει να έχουν τα έργα με βάση αυτά που θα πουν οι ειδικοί από την άσκηση της διαχείρισης και των υδάτινων πόρων», ανέφερε αρχικά.

«Σήμερα, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει διαπιστώσει πρόβλημα σε 107,7 χιλιόμετρα του οδικού δικτύου στη Θεσσαλία και σε τμήματα της Στερεάς Ελλάδας, σε 86 γέφυρες και 143 τεχνικά έργα. Αυτά θέλουν μόνιμη αποκατάσταση.

»Αυτή τη στιγμή συγκεντρώνουμε αυτά τα προβλήματα, τα συζητάμε με την τοπική αυτοδιοίκηση γιατί έρχονται διαρκώς καινούρια αιτήματα, θα τα ποσοτικοποιήσουμε, θα τα προτεραιοποιήσουμε και από το 2024 θα προχωρήσουμε μέχρι το τέλος του 2025 στη μόνιμη αποκατάσταση αυτών», επεσήμανε ο υπουργός.

Οσον αφορά το σιδηροδρομικό δίκτυο που έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές σε υποδομές και συστήματα τηλεδιοίκησης στην περιοχή, το κόστος αποκατάστασης ανέρχεται σε 200 εκατομμύρια ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Προσωρινές παρεμβάσεις -διευκρίνισε ο κ. Σταϊκούρας- γίνονται ώστε να αποκατασταθεί η μια γραμμή Αθήνα μέχρι σύνορα από 10/12 για τις εμπορικές μεταφορές και η μόνιμη αποκατάσταση θα ξεκινήσει αρχές του 2024 μέσα από διαγωνισμούς που θα γίνουν για το κεντρικό σιδηροδρομικό δίκτυο, για το Λάρισα – Βόλος που θα υπάρχει μια μερική αποκατάσταση όμως άμεσα και τα Παλαιοφάρσαλα- και θα τελειώσει το 2025».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...