677
| REUTERS/Carlos Barria/File Photo

Η επιστροφή του «ασώτου»: Ο Σαμ Αλτμαν επέστρεψε στην OpenAI λίγες ημέρες μετά την απόλυσή του!

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2023, 10:36
|REUTERS/Carlos Barria/File Photo

Η επιστροφή του «ασώτου»: Ο Σαμ Αλτμαν επέστρεψε στην OpenAI λίγες ημέρες μετά την απόλυσή του!

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2023, 10:36

Μια απίστευτη εξέλιξη σε ένα ασυνήθιστο οικονομικό, επιχειρηματικό και τεχνολογικό θρίλερ –με υπόβαθρο μάλιστα τον μυστηριώδη κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης: η εταιρεία OpenAI, πρωτοπόρος της ΤΝ και δημιουργός του περιβόητου ChatGPT, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ότι κατέληξε σε συμφωνία με τον συνιδρυτή της Σαμ Αλτμαν, ώστε να επιστρέψει ως διευθύνων σύμβουλος μόλις λίγες ημέρες μετά την αιφνιδιαστική καθαίρεσή του.

Η απομάκρυνση του Αλτμαν είχε προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στη Σίλικον Βάλεϊ και είχε πυροδοτήσει σειρά συζητήσεων σχετικά με το μέλλον της νεοφυούς εταιρείας τεχνολογίας, η οποία δημιούργησε μεταξύ άλλων το επαναστατικό λογισμικό ChatGPT και θεωρείται ναυαρχίδα στον ακμάζοντα τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Πέρα από την επιστροφή του Αλτμαν, η OpenAI συμφώνησε σε αναδιάρθρωση του διοικητικού συμβουλίου που είχε αποπέμψει τον 38χρονο επιχειρηματία –το Reuters επεσήμανε ότι δεν είχε αποσαφηνιστεί ο λόγος της απομάκρυνσης του Αλτμαν πέρα από μια γενικόλογη αναφορά περί έλλειψης ειλικρίνιας από μέρους του σχετικά με το πώς θέλει να αναπτύξει τα πρότζεκτ της ΤΝ.

Οπως ανακοίνωσε η OpenAI σε μήνυμά της που ανήρτησε στο X (πρώην Twitter) το βράδυ της Τρίτης, στο νέο ΔΣ της εταιρείας θα ενταχθούν ο πρώην συνδιευθύνων σύμβουλος της Salesforce, Μπρετ Τέιλορ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Λάρι Σάμερς και ο διευθύνων σύμβουλος της Quora Ανταμ Ντ’ Αντζελο.

«Ανυπομονώ να επιστρέψω στο OpenAI», είπε ο ίδιος ο Αλτμαν σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X.

«Αγαπώ την OpenAI και όλα όσα έκανα τις τελευταίες ημέρες ήταν για να διατηρήσω ενωμένη αυτή την ομάδα για την αποστολή της», προσέθεσε.

 

Τη Δευτέρα η OpenAI είχε διορίσει ως προσωρινό διευθύνοντα σύμβουλο τον Εμετ Σίαρ, πρώην επικεφαλής του Twitch, μιας αμερικανικής υπηρεσίας live streaming, ενώ ο Αλτμαν δήλωνε ότι θα ενταχθεί στην «οικογένεια» της Microsoft (η οποία έχει μερίδιο στην OpenAI)

«Οταν αποφάσισα να ενταχθώ στη Microsoft το απόγευμα της Κυριακής, ήταν σαφές πως αυτό ήταν το καλύτερο μονοπάτι για εμένα και την ομάδα. Με το νέο διοικητικό συμβούλιο και την υποστήριξη του Σάτια (Ναντέλα, CEO της Microsoft) ανυπομονώ να επιστρέψω στην OpenAI και να οικοδομήσω περαιτέρω την ισχυρή συνεργασία μας με τη Microsoft», δήλωσε μετά τις τελευταίες εξελίξεις ο Αλτμαν, o 38χρονος από το Σικάγο που έφερε επανάσταση στη Σίλικον Βάλεϊ.

Γιατί –και ποιοι– έδιωξαν τον Αλτμαν;

Ο Αλτμαν πιστώνεται με το τεχνολογικό-επιχειρηματικό θαύμα της OpenAI με βάση τις ιδέες του για την Τενχητή Νοημοσύνη. Οταν, την περασμένη Παρασκευή, με μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας τον απέπεμψε, λέγοντας ότι είχε χάσει την εμπιστοσύνη του σε αυτόν, προκλήθηκε σοκ από το Σαν Φρανσίσκο, ως τη Νέα Υόρκη και το χρηματιστήριο της Γουόλ Στριτ.

Κατ’ αρχάς οι λόγοι της απόλυσης ήταν ασαφείς. Κάποιοι ανέφεραν πως επρόκειτο για ενδοεταιρικές διαφωνίες και διαφορές στη φιλοσοφία, όπως για παράδειγμα είχε συμβεί κάποτε με την Apple που είχε διώξει τον ίδιο της τον δημιουργό, τον Στιβ Τζομπς. Αλλοι ότι υπήρχε ένα σχίσμα στην εταιρεία μεταξύ της αποκλειστικής επιδίωξης για κερδοφορία και του σκεπτικισμού για τους κινδύνους της ανεξέλεκτης ανάπτυξης της ΤΝ.

Υπήρξαν αναφορές ότι είναι πιθανό να έπαιξαν ρόλο τα όσα κατέθεσε ο Αλτμαν ενώπιον υποεπιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας τον περασμένο Μάιο, ενώ υπήρχαν αμφιβολίες για κάποια παράλληλα και αμφιλεγόμενα πρότζεκτ τα οποία είχε αναλάβει, όπως το σύστημα κρυπτονομίσματος Worldcoin.

Οταν όμως είχε ανακοινωθεί ο διορισμός του Σίαρ στη θέση του Αλτμαν, πολλοί υπάλληλοι της OpenAI είχαν «εξέλθει ομαδόν» από τα κεντρικά γραφεία της OpenAI στο Σαν Φρανσίσκο.

Παράλληλα, όπως ανέφεραν οι Financial Times, εκατοντάδες μέλη του προσωπικού της εταιρείας απείλησαν ότι θα αποχωρήσουν από την εταιρεία αν δεν επέστρεφε ο Αλτμαν. Σύμφωνα με την εφημερίδα 747 από τους 770 υπαλλήλους της OpenAI υπέγραψαν επιστολή προς το διοικητικό συμβούλιο απειλώντας με παραίτηση αν δεν άλλαζε η απόφαση για την αποπομπή του Αλτμαν.

Ζητούσαν επίσης την παραίτηση του ΔΣ, το οποίο, έως εκείνη τη στιγμή, συγκροτούσαν ο Ιλία Σουτσκέβερ, συνιδρυτής και επικεφαλής επιστήμων της OpenAI, η Τάσα ΜακΚόλεϊ, επιχειρηματίας, ο Ανταμ Ντ’ Αντζελο και η Ελεν Τόρεν, η οποία ως διευθύντρια του Κέντρου Ασφάλειας των Νέων Τεχνολογιών στο πανεπιστημίο του Τζορτζτάουν στην Ουάσινγκτον, θεωρείται εκείνη που είχε εκφράσει τις βασικές ενστάσεις για τον ρόλο του Αλτμαν. Τελικά έμεινε στο ΔΣ μόνο ο Ντ’ Αντζελο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...