425
Μια γυναίκα γράφει «Είναι στα χέρια σου» σε μια αφίσα που απεικονίζει τον ισραηλινό πρωθυπουργό και φωτογραφίες ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας | REUTERS/Amir Cohen

Ισραήλ: Εγκρίθηκε η συμφωνία για την απελευθέρωση 50 ομήρων

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2023, 22:42
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 22/11/2023 3:34
Μια γυναίκα γράφει «Είναι στα χέρια σου» σε μια αφίσα που απεικονίζει τον ισραηλινό πρωθυπουργό και φωτογραφίες ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας
|REUTERS/Amir Cohen

Ισραήλ: Εγκρίθηκε η συμφωνία για την απελευθέρωση 50 ομήρων

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2023, 22:42
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 22/11/2023 3:34

Παρά τις αντιδράσεις των ακροδεξιών εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού στο Ισραήλ, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τις πρώτες πρωινές της Τετάρτης, κατόπιν ψηφοφορίας, το προτεινόμενο σχέδιο συμφωνίας για τη σταδιακή απελευθέρωση τουλάχιστον 50 εκ των περίπου 240 ομήρων της Χαμάς σε αντάλλαγμα για πενθήμερη παύση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, όπως  μετέδωσαν ισραηλινά και διεθνή ΜΜΕ. Το σχέδιο προβλέπει επίσης την απελευθέρωση Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές, καθώς και την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων καυσίμων, στον πολιορκούμενο παλαιστινιακό θύλακα.

«Η κυβέρνηση ενέκρινε σε αδρές γραμμές (…) συμφωνία με βάση την οποία τουλάχιστον 50 πρόσωπα που απήχθησαν –γυναίκες και παιδιά– θα απελευθερωθούν σε τέσσερις ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα υπάρξει παύση των μαχών», ανέφερε το επίσημο ανακοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Νωρίτερα, κατά την εισαγωγική ομιλία του στην κυβερνητική συνεδρίαση, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ενημέρωσε τους υπουργούς ότι οι 50 όμηροι, κατά κύριο λόγο γυναίκες και παιδιά «θα απελευθερώνονται σταδιακά» καθώς και ότι η συμφωνία προβλέπει την πρόσβαση κλιμακίου του Ερυθρού Σταυρού στους ομήρους που θα παραμείνουν στα χέρια των παλαιστινιακών τρομοκρατικών οργανώσεων, φροντίζοντας να προμηθευτούν αναγκαία φάρμακα.

Ξεκαθάρισε, δε, ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί, μετά την προσωρινή παύση πυρός, έως ότου επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί από το Τελ Αβίβ.

«Θέλω λοιπόν να διευκρινίσω το εξής: Είμαστε σε πόλεμο, θα συνεχίσουμε να είμαστε σε πόλεμο (…) μέχρι να επιτύχουμε όλους τους στόχους μας. Θα καταστρέψουμε τη Χαμάς, θα φέρουμε πίσω όλους τους απαχθέντες και τους αγνοούμενους και θα διασφαλίσουμε ότι στη Λωρίδα της Γάζας δεν θα υπάρχει πλέον απειλή για το Ισραήλ», είπε χαρακτηριστικά ο Νετανιάχου.

Αντίστοιχο μήνυμα είχε εκπέμψει νωρίτερα και ο ισραηλινός στρατός.

Ο Νετανιάχου παραδέχθηκε πως η απόφαση που κλήθηκε να πάρει η κυβέρνηση του Ισραήλ είναι «δύσκολη» αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, είπε ότι η συμφωνία αποτελεί το «πρώτο βήμα» για την απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων που κρατά ομήρους η Χαμάς, υπογραμμίζοντας ότι οι επιτυχίες της στρατιωτικής επιχείρησης έφεραν πιο κοντά την επίτευξη συμφωνίας.

«Με το δάχτυλο στη σκανδάλη» η Χαμάς

Η Χαμάς εξέφρασε την ικανοποίησή της για την εξέλιξη, υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι «οι διατάξεις αυτής της συμφωνίας καταρτίστηκαν με βάση το όραμα της “Αντίστασης” και την αποφασιστικότητά της να υπηρετήσει τον λαό μας και να ενισχύσει την επιμονή του έναντι της επίθεσης».

«Επιβεβαιώνουμε πως θα παραμείνουμε με το δάχτυλο στη σκανδάλη και ότι τα τάγματα των θριαμβευτών μας θα παραμείνουν σε επιφυλακή», προειδοποίησε.

Εν δυνάμει της συμφωνίας, αναμένεται να εισέλθουν εκατοντάδες φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, ιατρικό υλικό και καύσιμα σε όλα τα τμήματα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με το ανακοινωθέν της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...