512
|

Πόσο αυξάνονται οι μισθοί στο Δημόσιο – Για ποιους ξεπαγώνουν οι τριετίες

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2023, 14:40

Πόσο αυξάνονται οι μισθοί στο Δημόσιο – Για ποιους ξεπαγώνουν οι τριετίες

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2023, 14:40

Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι του προυπολογισμού του 2024 καθώς οι αυξήσεις που θα πάρουν στις αποδοχές τους από συνδυασμό αλλαγών στο ενιαίο μισθολόγιο και τη φορολογία τους μπορεί να ανέλθουν ακόμη και στο 10%.

Την ίδια χρονιά προβλέπεται να δοθούν αυξήσεις πάνω από 3,1% στους συνταξιούχους από την Πρωτοχρονιά προκειμένου να καλύψουν ένα μέρος των απωλειών από τον πληθωρισμό που θα ανέλθει εφέτος στο 4,1% (σε μέσα επίπεδα) με τα τρόφιμα να κινούνται πάνω από το 9%.

Ομως για τους συνταξιούχους που έχουν αποδοχές πάνω από 1400 ευρώ το μήνα οι αυξήσεις του 3,1% σχεδόν εκμηδενίζονται καθώς αυτόματα τίθεται σε εφαρμογή ο “κόφτης” που δεν είναι άλλος από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων η οποία ξεκινά από 3% και φτάνει και το 12% ανάλογα το ύψος της σύνταξης.

Είναι προφανές ότι από τις νέες κυβερνητικές παρεμβάσεις στα δημόσια οικονομικά και τις παροχές του 2024 ξεχωρίζει το νέο Μισθολόγιο στο Δημόσιο. Στην πραγματικότητα αυξάνονται για πρώτη φορά οι μισθοί μετά από 14 χρόνια, με ετήσιο κόστος 906 εκατ. ευρώ ως εξής:

-Οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ τον μήνα για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους τόσο του Ενιαίου όσο και των Ειδικών Μισθολογίων.

-Αύξηση της οικογενειακής παροχής κατά 20-50 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

-Αύξηση του επιδόματος θέσης ευθύνης κατά 30%.

-Αυξάνονται οι αποδοχές των πανεπιστημιακών, τα επιδόματα παραμεθορίου και ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και τα έξοδα διανυκτέρευσης και χιλιομετρικής αποζημίωσης για όλους τους υπαλλήλους.

Το μέσο ετήσιο όφελος ανέρχεται σε 1.292 ευρώ μεικτά ή 800 ευρώ καθαρά.

Για ποιους ξεπαγώνουν οι τριετίες

Από τον Ιανουάριο 2024 αίρεται το πάγωμα των τριετιών στους μισθωτούς.

Καταργείται η μείωση 30% επί των συντάξεων για τους απασχολούμενους συνταξιούχους και αντικαθίσταται με εισφορά 10% επί των πρόσθετων αμοιβών που λαμβάνουν από την εργασία τους.

Αυξάνονται εκ νέου από την 1η Ιανουαρίου 2024 οι συντάξεις κατά τον μέσο όρο της αύξησης του ΑΕΠ και του πληθωρισμού 2023, με υπολογιζόμενο κόστος 430 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, οι παρεμβάσεις φορολογικής φύσης αφορούν:

Στην αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ στους φορολογούμενους με ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα (δημοσιονομικό κόστος 135 εκατ. ευρώ για το 2024).

Στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές (δημοσιονομικό κόστος 26 εκατ. ευρώ για το 2024).

Στην αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας της κεφαλαιαγοράς με σημαντικά επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα όπως:

Α) Μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2% (ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 22 εκατ. ευρώ).

Β) Μείωση κατά 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών (ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 21 εκατ. ευρώ).

Γ) Κατάργηση του φόρου τόκων ομολόγων σε κρατικά και επιχειρηματικά ομόλογα (ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 7 εκατ. ευρώ).

Πού θα μονιμοποιηθεί ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ

Επιπλέον, από τον Ιανουάριο 2024 αναμένεται να μονιμοποιηθεί ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ που εφαρμόστηκε από την περίοδο της πανδημίας του Covid-19 στις μεταφορές, στα γυμναστήρια και σχολές χορού, στους κινηματογράφους και σε μια σειρά αγαθών σχετιζόμενα με τη δημόσια υγεία, με εκτιμώμενο κόστος 305 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

Οι εν λόγω κατηγορίες αφορούν στις αστικές, προαστιακές, χερσαίες και σιδηροδρομικές μεταφορές, στις θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές, στα γυμναστήρια και σχολές χορού, στους κινηματογράφους και ζωολογικούς κήπους και σε μια σειρά αγαθών σχετιζόμενα με τη δημόσια υγεία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...