431
Το τεχνητά παραγόμενο κρέας αποκαλείται από τους αρνητές του «τροφή Φρανκενστάιν» | Shutterstock/tilialucida

Η Ιταλία απαγορεύει το τεχνητά παραγόμενο κρέας

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2023, 17:47
Το τεχνητά παραγόμενο κρέας αποκαλείται από τους αρνητές του «τροφή Φρανκενστάιν»
|Shutterstock/tilialucida

Η Ιταλία απαγορεύει το τεχνητά παραγόμενο κρέας

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2023, 17:47

Η Ιταλία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που απαγόρευσε την πώληση κρέατος που παράγεται σε εργαστήριο, για να προστατεύσει τον αγροτικό τομέα και τη μαγειρική της παράοδση, σύμφωνα με ανακοίνωση του δεξιού κυβερνητικού συνασπισμού της Μελόνι.

Η απαγόρευση του καλλιεργούμενου κρέατος και άλλων μη παραδοσιακών τροφίμων, όπως η σκόνη εντόμων με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, έλαβε πρόσφατα την έγκριση της ιταλικής Γερουσίας, αποκαλύπτουν οι Times του Λονδίνου.

Ο Φρανσέσκο Λολομπρίτζιντα, υπουργός Γεωργίας και κουνιάδος της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, έγραψε στο Facebook: «Είμαστε το πρώτο κράτος που το απαγορεύει, με όλο το σεβασμό στις πολυεθνικές που ελπίζουν να αποκομίσουν τερατώδη κέρδη βάζοντας τις θέσεις εργασίας και την υγεία των πολιτών σε κίνδυνο».

Ο Ετορε Πραντίνι, πρόεδρος της ένωσης αγροτών Coldiretti, δήλωσε περήφανος που η Ιταλία είναι η πρώτη χώρα που μπλοκάρει τα προϊόντα. Υποστήριξε ότι οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία μετά την κατανάλωση του «κρέατος» παραμένουν άγνωστες. Ο νόμος απαγορεύει επίσης τη χρήση λέξεων που σχετίζονται με το κρέας –όπως μπριζόλα ή σαλάμι– για την περιγραφή προϊόντων φυτικής προέλευσης.

«Εκφράσεις όπως “μπριζόλα τόφου” ή “προσούτο λαχανικών” αποκαλύπτουν ένα ακατάλληλο φαινόμενο χρήσης ετικετών που παραδοσιακά συνδέονται με το κρέας, για την πώληση προϊόντων με φυτική πρωτεΐνη», αναφέρει ο νόμος. «Τα συνθετικά τρόφιμα αντιπροσωπεύουν ένα επικίνδυνο μέσο καταστροφής κάθε σχέσης με τη φυσική τροφή και τις διαφορετικές εκτάσεις γης, ακυρώνοντας κάθε πολιτιστική διάκριση, με παρελθόν συχνά χιλιάδων ετών».

Μέχρι στιγμής το συνθετικό κρέας μπορεί να καταναλωθεί νόμιμα μόνο στη Σιγκαπούρη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ. Τον Ιούνιο οι ΗΠΑ εξουσιοδότησαν δύο εταιρείες να πουλήσουν κοτόπουλο κυτταρικής καλλιέργειας σε μερικά επιλεγμένα εστιατόρια. Ορισμένα εστιατόρια στο Ισραήλ θα σερβίρουν τεχνητό κρέας εάν οι πελάτες υπογράψουν μια φόρμα συναίνεσης.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η μείωση της κτηνοτροφίας θα οδηγούσε σε μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στη χρήση της γης και του νερού για τη γεωργία, ενώ παράλληλα είναι ασφαλέστερη για την ανθρώπινη υγεία.

Οι υποστηρικτές του νόμου χαρακτηρίζουν το συνθετικό κρέας ως «τροφή Φρανκενστάιν», ενώ οι αρνητές του τους κατηγόρησαν ότι «καλλιεργούν άγνοια». «Ο αγροτικός συνεταιρισμός Coldiretti έχει διαστρεβλώσει αυτή τη συζήτηση για τα άμεσα οικονομικά του συμφέροντα», λέει ο Μπενεντέτο Ντελα Βέντονα, πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Περισσότερη Ευρώπη».

Ο Αλεσάντρο Αλεσαντρίνι, διευθυντής του αντίπαλου σωματείου αγροτών Confagricoltura στην περιοχή Μάρτσε, ισχυρίζεται ότι η γραφειοκρατία, η ανεπαρκής υποδομή και οι χαμηλές τιμές αποτελούν μεγαλύτερη απειλή για τους ιταλούς αγρότες από το συνθετικό κρέας, ή τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, που έχουν επίσης απαγορευθεί στην Ιταλία.

«Το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να χώσεις το κεφάλι σου στην άμμο, ελπίζοντας να κάνουν και οι άλλοι το ίδιο – είναι καλύτερα να ξέρεις πού πηγαίνεις», λέει ο Αλεσανδρίνι χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...