382
To καπέλο του Ναπολέοντα παρουσιάζεται λίγο προτού βγει σε δημοπρασία στο Παρίσι | REUTERS/Claudia Greco

Καπέλο του Ναπολέοντα πουλήθηκε 1,9 εκατ. ευρώ

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2023, 13:41
To καπέλο του Ναπολέοντα παρουσιάζεται λίγο προτού βγει σε δημοπρασία στο Παρίσι
|REUTERS/Claudia Greco

Καπέλο του Ναπολέοντα πουλήθηκε 1,9 εκατ. ευρώ

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2023, 13:41

Ενα δίκερο καπέλο, που ανήκε στον Ναπολέοντα Βοναπάρτη, πουλήθηκε για το ποσό-ρεκόρ των 1,932 εκατ. ευρώ σε δημοπρασία στο Παρίσι. Το μαύρο καπέλο, από δέρμα κάστορα, εκτιμήθηκε αρχικά στα 600.000-800.000 ευρώ. Η τιμή που επιτεύχθηκε τελικά ξεπέρασε τα 1,884 εκατομμύρια ευρώ που καταβλήθηκαν για ένα άλλο από τα καπέλα του Ναπολέοντα που το 2014 είχε πουληθεί από τον οίκο δημοπρασιών Drouot.

Το συγκεκριμένο καπέλο με την τιμή-ρεκόρ είναι ένα από τα 20 εναπομείναντα από συνολικά 120 που πιστεύεται ότι είχε στη ζωή του ο Ναπολέων. Η τιμή πώλησης διογκώθηκε και λόγω της κυκλοφορίας της βιογραφικής ταινίας του Ρίντλεϊ Σκοτ για τον Ναπολέοντα με πρωταγωνιστή τον Χοακίν Φίνιξ, κατά την εκτίμηση του Guardian.

Ο Ναπολέων φορούσε τα καπέλα του στο πλάι για να διασφαλίσει ότι ήταν διακριτός στο πεδίο της μάχης, δημιουργώντας έτσι μια από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες στην Ιστορία.

Τα στρατιωτικά διακριτικά του τοποθετούνταν παράλληλα στους ώμους του, ένα στιλ που αναφέρεται ως «en bataille» («μάχιμο»), σε αντίθεση με την πλειοψηφία των αξιωματικών του, που φορούσαν τα δικά τους σε ορθή γωνία με τους ώμους τους.

Εκπρόσωπος του οίκου δημοπρασιών είπε ότι το καπέλο διακρινόταν από ένα σύμπλεγμα από κορδέλες με χαρακτηριστικά χρώματα που φέρεται να πρόσθεσε ο ίδιος ο Ναπολέων το 1815 όταν επέστρεφε από την εξορία του στη νήσο Ελβα. Η προσωρινή επιστροφή του στην εξουσία τελείωσε με την ήττα του στο Βατερλό.

Τα περισσότερα από τα εναπομείναντα δίκερα του Ναπολέοντα φυλάσσονται σε μουσεία και περίπου πέντε βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές.

Το συγκεκριμένο καπέλο παρέμεινε πάρα πολλά χρόνια στην κατοχή της οικογένειας του Ζαν-Λουί Νουασιέ, ο οποίος είχε εργαστεί στην αυλή του Ναπολέοντα.

Το καπέλο ήταν το πιο εντυπωσιακό αντικείμενο στη δημοπρασία της συλλογής του γάλλου βιομήχανου Κολ Πιερ Μπαϊγιόν, ο οποίος πέθανε πέρυσι.

Δημοπρατήθηκε μαζί με ένα νυχτικό που φορούσε ο Ναπολέοντας στο νησί της Αγίας Ελένης, όπου εξορίστηκε για τελευταία φορά και όπου πέθανε το 1821, ένα ασημένιο πιάτο δείπνου που του έκλεψαν από την άμαξα μετά την ήττα του στο Βατερλό το 1815, καθώς και ένα νεσεσέρ από μαόνι, που περιείχε μια καλοδιατηρημένη οδοντόβουρτσα από ασήμι, ένα ξυράφι, ένα ψαλίδι και άλλα αντικείμενα που χρησιμοποιούσε. 

Το 2014, ένας νοτιοκορεάτης αγοραστής πλήρωσε λίγο λιγότερο από 1,9 εκατ. ευρώ για ένα δίκερο που είχε φορέσει ο Ναπολέοντας κατά τη μάχη του Μαρένγκο το 1800. Το αντικείμενο τέθηκε προς πώληση από την πριγκηπική οικογένεια του Μονακό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...