1042
Ο Τζίμι Κάρτερ και η Ρόζαλιν Κάρτερ σε εκδήλωση στο Κέντρο Κένεντι της Ουάσινγκτον, το 2011 | REUTERS/Jim Young

Πέθανε στα 96 της η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Ρόζαλιν Κάρτερ

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2023, 10:13
Ο Τζίμι Κάρτερ και η Ρόζαλιν Κάρτερ σε εκδήλωση στο Κέντρο Κένεντι της Ουάσινγκτον, το 2011
|REUTERS/Jim Young

Πέθανε στα 96 της η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Ρόζαλιν Κάρτερ

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2023, 10:13

Η Ρόζαλιν Κάρτερ, πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ και σύζυγος του 39ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζίμι Κάρτερ, πέθανε την Κυριακή στο σπίτι της στο πλευρό του συζύγου της σε ηλικία 96 ετών.

Την είδηση του θανάτου της ανακοίνωσε το Κέντρο Κάρτερ.

Οπως σημείωσε ο Guardian , η Κάρτερ, η οποία υπήρξε μία από τις κορυφαίες υπέρμαχους της ψυχικής υγείας στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια και μετά τη θητεία του συζύγου της στον Λευκό Οίκο (1977-1981), διαγνώστηκε με άνοια τον περασμένο Μάιο.

Την Παρασκευή, η οικογένειά της ανακοίνωσε ότι είχε ξεκινήσει ανακουφιστική φροντίδα στο σπίτι της, στην κατοικία τους στο Πλέινς της Τζόρτζια, από όπου κατάγεται το ζευγάρι, την οποία μοιράζονταν από την εποχή πριν ακόμα εκλεγεί ο Κάρτερ γερουσιαστής της πολιτείας το 1962.

Ο 99χρονος Τζίμι Κάρτερ δέχεται ανακουφιστική φροντίδα στο σπίτι τους από τον Φεβρουάριο, όταν αρνήθηκε περαιτέρω ιατρική παρέμβαση για τα δικά του προβλήματα υγείας.

«Η Ρόζαλιν ήταν ισότιμος συνεργάτης μου σε όλα όσα κατάφερα», ανέφερε ο σύζυγό της σε ανακοίνωση που κυκλοφόρησε το απόγευμα της Κυριακής από το Κέντρο Κάρτερ.

«Μου έδωσε σοφή καθοδήγηση και ενθάρρυνση όταν την χρειαζόμουν. Οσο η Ρόζαλιν υπήρχε στον κόσμο, ήξερα πάντα ότι κάποιος με αγαπούσε και με στήριζε».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Ρόζαλιν Κάρτερ «πέθανε ήσυχα, με την οικογένειά της στο πλευρό της», στις 2.10 μ.μ. το μεσημέρι της Κυριακής (τοπική ώρα, 9:10 μ.μ. ώρα Ελλάδας).

Ο Τσιπ Κάρτερ, ο μεσαίος γιος του ζευγαριού, δήλωσε: «Εκτός από στοργική μητέρα και εξαιρετική Πρώτη Κυρία, η μητέρα μου ήταν μια σπουδαία ανθρωπίστρια. Η ζωή της υπηρετώντας το κοινό καλό και η συμπόνια της ήταν παράδειγμα για όλους τους Αμερικανούς.

Θα λείψει πολύ όχι μόνο στην οικογένειά μας, αλλά και σε πολλούς ανθρώπους που σήμερα έχουν καλύτερη ψυχιατρική περίθαλψη και πρόσβαση σε πόρους για παροχή φροντίδας, χάρη στο έργο της».

Η Ρόζαλιν και ο Τζίμι Κάρτερ χορεύουν σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο, το 1978 – Library of Congress/Marion S. Trikosko/Handout via REUTERS

Η Ελεανορ Ρόζαλιν Σμιθ γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1927, στο Πλέινς, μια μικρή αγροτική πόλη με λιγότερους από 600 κατοίκους, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε και ο σύζυγός της.

Υπήρξε σθεναρά πιστή σύμμαχός του καθ’ όλη τη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας, τόσο στον Λευκό Οίκο όσο και τα χρόνια που ήταν σεβαστός διεθνής διπλωμάτης μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, το 1981.

Αλλά σφυρηλάτησε επίσης τη δική της ταυτότητα για την υπεράσπιση της ψυχικής υγείας και ως ακτιβίστρια της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ίδρυσε το Ινστιτούτο Ρόζαλιν Κάρτερ για τους παρόχους φροντίδας σε ηλικιωμένους, αλλά και όσους την χρειάζονται, το 1987 και παρέμεινε ενεργή στην οργάνωση μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής της.

Το Κέντρο Κάρτερ (Carter Center), μια μη κερδοσκοπική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα που ιδρύθηκε από το ζευγάρι, απέτισε φόρο τιμής στο έργο της στην ανακοίνωσή του νωρίτερα φέτος, με την οποία ενημέρωσε για τη διάγνωσή της με άνοια.

«Η Ρόζαλιν Κάρτερ υπήρξε η κορυφαία συνήγορος της ψυχικής υγείας του έθνους για μεγάλο μέρος της ζωής της. Αναγνωρίζουμε, όπως και εκείνη πριν από μισό και πλέον αιώνα, ότι το στίγμα είναι συχνά ένα εμπόδιο που εμποδίζει τα άτομα και τις οικογένειές τους να αναζητήσουν και να λάβουν την απαραίτητη υποστήριξη», ανέφερε το κέντρο.

«Ελπίζουμε ότι το να μοιραστούμε τα νέα της οικογένειάς μας θα αυξήσει τις σημαντικές συζητήσεις στα σπίτια και στα ιατρεία σε όλη τη χώρα», σημείωνε η ανακοίνωση.

Το ζεύγος Κάρτερ επισκέφθηκε τον Φιντέλ Κάστρο στην Αβάνα, το 2011 – REUTERS/Alex Castro/Courtesy of Cubadebate/Handout

Η Ρόζαλιν Κάρτερ και ο σύζυγός της ήταν επίσης υποστηρικτές του Habitat for Humanity (Κατοικίες για την Ανθρωπότητα), αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση και τα κονδύλια για το έργο Carter Work Project που πήρε το όνομά τους και συχνά πρόσφεραν τον χρόνο τους στα εργοτάξια ως «μερικοί από τους καλύτερους εθελοντές μας στις κατασκευές».

Η φιλανθρωπική οργάνωση που εδρεύει στην Τζόρτζια και για την οποία οι Κάρτερ εργάστηκαν ακούραστα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Ηταν μια συμπονετική και αφοσιωμένη υπέρμαχος του έργου μας και εργάστηκε σκληρά για να βοηθήσει οικογένειες σε όλο τον κόσμο».

Μία από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του ζευγαριού ήταν στο Φεστιβάλ Φυστικιού στο Πλέινς, τον Σεπτέμβριο, λίγες ημέρες πριν από τα 99α γενέθλια του Τζίμι Κάρτερ, όταν συμμετείχαν μαζί στην παραδοσιακή παρέλαση.

Οι οικογένειές τους ήταν ήδη γνωστές μεταξύ τους όταν γνωρίστηκαν οι δυο τους. Ο Τζίμι Κάρτερ φοιτούσε στη ναυτική ακαδημία των ΗΠΑ στο Μέριλαντ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Παντρεύτηκαν το 1946 και βοήθησαν μαζί στη διαχείριση της φάρμας φιστικιών της οικογένειας Κάρτερ μέχρι να απογειωθεί η πολιτική του καριέρα.

Η Ρόζαλιν Κάρτερ φόρεσε το ίδιο φόρεμα στην ορκωμοσία του συζύγου της για την προεδρία το 1977 που είχε φορέσει και όταν εξελέγη κυβερνήτης της Τζόρτζια, το 1970.

Η Ρόζαλιν Κάρτερ στον Λευκό Οίκο, τον Φεβρουάριο του 1977, έναν μήνα μετά την ορκωμοσία του συζύγου της – Library of Congress/Official White House Photograph/Handout via REUTERS

Το ζευγάρι, που γιόρτασε την 75η επέτειο γάμου του το 2021, είχε τέσσερα παιδιά, τον Τζακ, τον Τσιπ, τον Τζέιμς και την Εϊμι.

Οι γιοι τους είχαν ενηλικιωθεί όταν ο Κάρτερ εξελέγη πρόεδρος, αλλά η κόρη τους, τότε σε ηλικία εννέα ετών, αποτέλεσε αντικείμενο τεράστιας προσοχής των μέσων ενημέρωσης και έγινε ένα από τα πιο διάσημα παιδιά-κατοίκους του Λευκού Οίκου.

Φόρος τιμής από νυν και πρώην προεδρικά ζεύγη των ΗΠΑ

Η Τζιλ Μπάιντεν απέτισε την Κυριακή φόρο τιμής στην Κάρτερ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Βιρτζίνια. Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η πρώην πρώτη κυρία είχε «ακεραιότητα χαρακτήρα».

Ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους και η σύζυγός του, Λόρα Μπους, σε ανακοίνωσή τους χαρακτήρισαν την Κάρτερ «μια γυναίκα με αξιοπρέπεια και δύναμη».

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, δήλωσε ότι η Κάρτερ ήταν μια «αγία και σεβαστή δημόσια λειτουργός» που καθοδηγούνταν από την πίστη, τη συμπόνια και την καλοσύνη. «Στην παγκόσμια σκηνή, η Πρώτη Κυρία Κάρτερ ήταν πρωτοπόρος. Η ιστορική, υψηλού ρίσκου διπλωματική αποστολή της στη Λατινική Αμερική το 1977 εγκαινίασε μια νέα εποχή στις σχέσεις των ΗΠΑ στην περιοχή. Δύο χρόνια αργότερα, έγινε η πρώτη εν ενεργεία Πρώτη Κυρία που μίλησε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όπου υποστήριξε ότι η ψυχική υγεία είναι μια πτυχή της σωματικής υγείας -και ότι η υγεία είναι ανθρώπινο δικαίωμα», ανέφερε η Πελόζι σε δήλωσή της με την οποία εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια Κάρτερ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...