1204
Ο Χαβιέρ Μιλέι χαιρετά τους υποστηρικτές του μετά τη νίκη του, στο Μπουένος Αϊρες | REUTERS/Agustin Marcarian

Χαβιέρ Μιλέι: Ενας ακροδεξιός «αναρχο-καπιταλιστής» στο τιμόνι της Αργεντινής

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2023, 11:16
Ο Χαβιέρ Μιλέι χαιρετά τους υποστηρικτές του μετά τη νίκη του, στο Μπουένος Αϊρες
|REUTERS/Agustin Marcarian

Χαβιέρ Μιλέι: Ενας ακροδεξιός «αναρχο-καπιταλιστής» στο τιμόνι της Αργεντινής

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2023, 11:16

Ο ακροδεξιός «αντισυστημικός» Χαβιέρ Μιλέι θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Αργεντινής, μετά τη νίκη του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την Κυριακή, εγκαινιάζοντας περίοδο αβεβαιότητας για την χώρα, στην οποία έχει εξαγγείλει ότι θα εφαρμόσει «θεραπεία σοκ».

Ο 53χρονος Μιλέι εκμεταλλεύθηκε τη βούληση μεγάλου μέρους του εκλογικού σώματος να δει «να φεύγουν» οι Περονιστές και οι Δεξιοί που κυβέρνησαν την χώρα τα τελευταία 20 χρόνια και επικράτησε του απερχόμενου υπουργού Οικονομίας, Σέρχιο Μάσα.

Ο Μιλέι εξασφάλισε το 55,6% των ψήφων, έναντι 44,3% του κεντρώου αντιπάλου του, διαψεύδοντας τις δημοσκοπήσεις, που έδιναν στον Μιλέι ελαφρύ προβάδισμα, ενώ αναλυτές ανέμεναν πως το αποτέλεσμα θα κρινόταν στο νήμα, καθώς η χώρα έμοιαζε διχασμένη όσο ποτέ μετά την επιστροφή της στη δημοκρατία πριν από 40 χρόνια.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος τάσσεται σθεναρά εναντίον των αμβλώσεων, υπέρ της χαλάρωσης της νομοθεσίας για την οπλοκατοχή, ενώ έχει καταφερθεί με βαριές εκφράσεις εναντίον του –συμπατριώτη του– προκαθημένου της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας Φραγκίσκου.

Μιλώντας στον Guardian, η Λίλια Λεμόιν, εκλεγμένη βουλευτής και προσωπική στυλίστρια του Μιλέι, είπε ότι το ζητούμενο για το χαρακτηριστικό κούρεμα του εκλεγμένου προέδρου ήταν να μοιάζει με τον Γουλβερίν, τον δημοφιλή χαρακτήρα που υποδύεται ο Χιου Τζάκμαν στην ταινία «X-Men» της Marvel: «Μοιάζει με τον Γουλβερίν. Συμπεριφέρεται σαν τον Γουλβερίν. Είναι ένας αντι-ήρωας. Ο Γουλβερίν είναι πολύ πιστός και γενναίος. Μπορεί να θυμώσει πάρα πολύ και να είναι άγριος με τους εχθρούς του, αλλά μόνο όταν δέχεται επίθεση. Δεν θα σκοτώσει ποτέ κάποιον ούτε θα επιτεθεί χωρίς λόγο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Μιλέι, που θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 10 Δεκεμβρίου, υποσχέθηκε στην επινίκια ομιλία του «το τέλος της παρακμής» και την «ανοικοδόμηση της Αργεντινής», διαμηνύοντας ταυτόχρονα πως δεν θα υπάρξουν «ημίμετρα».

Εκανε λόγο για «ιστορική βραδιά για την Αργεντινή» μπροστά σε χιλιάδες οπαδούς του στα κεντρικά γραφεία της εκστρατείας του, στο Μπουένος Αϊρες.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μνημειώδη προβλήματα: τον πληθωρισμό (σ.σ. 143% σε ετήσια βάση), τη στασιμότητα, την έλλειψη αληθινών θέσεων εργασίας, την ανασφάλεια, τη φτώχεια και τη μιζέρια. Δεν υπάρχει θέση για χλιαρότητες και ημίμετρα», είπε.

Ξεκινώντας την προεκλογική του εκστρατεία πριν δυο χρόνια, ο Μιλέι έχει πει ότι θα κόψει με το «αλυσοπρίονο» τις δημόσιες δαπάνες -μάλιστα εμφανιζόταν με αλυσοπρίονο στις συγκεντρώσεις- για να αλλάξει πορεία το υπερχρεωμένο κράτος, όπου το 40% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ο Μιλέι επανέλαβε πως είναι αποφασισμένος να «βάλει σε τάξη» τα δημοσιονομικά και να λύσει τα προβλήματα της κεντρικής τράπεζας, θεσμό στον οποίο έχει πει πως θέλει να βάλει «δυναμίτιδα» και να τον καταργήσει.

Οι οπαδοί του φώναζαν τα συνθήματα της εκστρατείας του, «η πολιτική κάστα φοβάται» και «ζήτω η ελευθερία ρε γαμώτο», έξω από τα κεντρικά γραφεία του στο Μπουένος Αϊρες.

Ο Νικολάς Πάες, αρχιτέκτονας, 34 ετών, δήλωσε πως η νίκη του Μιλέι του δίνει «ελπίδα», ότι «ήταν απαραίτητη η αλλαγή» και πλέον «δεν θέλει να φύγει από τη χώρα», τονίζοντας πως ήταν «η νεολαία αυτή που έκανε τη διαφορά».

«Να φύγουν όλοι, να μη μείνει κανένας!», φώναζε το πλήθος των οπαδών του εκλεγμένου προέδρου, ανεμίζοντας σημαίες της Αργεντινής, γαλάζιες και λευκές, και του κόμματος La Libertad Avanza, κίτρινες, με έμβλημα το λιοντάρι, σύμβολο που παραπέμπει στον ίδιο τον Χαβιέρ Μιλέι.

Ο Μάσα, υπουργός Οικονομίας τους τελευταίους 16 μήνες, υποσχόταν «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» και σταδιακή θεραπεία της οικονομίας, με υπεράσπιση του κράτους πρόνοιας, παράγοντα απόλυτα κρίσιμου για πολλούς στην Αργεντινή.

Απέναντί του το αουτσάιντερ, ο Μιλέι, που αυτοχαρακτηρίζεται «αναρχοκαπιταλιστής», υποσχόταν να «κομματιάσει» το «κράτος-εχθρό» και να «δολαριοποιήσει» την οικονομία.

Είπε πως θα τείνει το χέρι σε «όλους τους πολίτες και τους πολιτικούς ηγέτες» που θέλουν να βαδίσουν μαζί του, αλλά προειδοποίησε εναντίον των πιθανών κοινωνικών αντιστάσεων στις μεταρρυθμίσεις που θέλει να προωθήσει.

«Ξέρουμε πως υπάρχουν κάποιοι που θα αντισταθούν, που θέλουν να διατηρηθεί αυτό το σύστημα προνομίων για κάποιους, που όμως κάνει φτωχή την πλειοψηφία. Τους λέω: όλα όσα είναι εντός του νόμου επιτρέπονται, αλλά τίποτα εκτός του νόμου».

«Ο Μιλέι έκανε εκστρατεία υποσχόμενος αποτελέσματα γρήγορα. Βλέπουμε όλοι πως αυτό δεν είναι δυνατό, όμως η ιδέα έπεισε το εκλογικό του ακροατήριο: γρήγορη αλλαγή, το αλυσοπρίονο. Δεν πιστεύω πως θα έχει μεγάλη περίοδο χάριτος», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λάρα Γοϊμπούρου, καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Μπουένος Αϊρες.

Για τον Γκαμπριέλ Βομάρο, καθηγητή του πανεπιστημίου του Σαν Μαρτίν, ο Μιλέι, με τον πολεμοχαρή λόγο του, ειδικά έναντι κλάδων που αναμένεται να ξεσηκωθούν, όπως οι δημόσιοι  υπάλληλοι, εγείρει κίνδυνο «πολιτικοκοινωνικής σύγκρουσης».

Υποστηρικτές του Χαβιέρ Μιλέι πανηγυρίζουν στο Μπουένος Αϊρες, το βράδυ της Κυριακής – REUTERS/Cristina Sille

Ο Χαβιέρ Μιλέι «είναι σαν τον Σκαλόνι» –τον προπονητή της εθνικής ποδοσφαίρου της Αργεντινής, που την οδήγησε στην κατάκτηση του Μουντιάλ- «κανένας δεν τον πίστευε, παρ’ όλ’ αυτά σε τελευταία ανάλυση έκανε σωστά πράγματα. Ελπίζουμε πως θα έχει την ίδια πορεία», είπε η Σόνια Ντο Σάντο, εκπαιδευτικός, 36 ετών, που βρισκόταν στο πλήθος των υποστηρικτών του εκλεγμένου προέδρου.

Οι διεθνείς αντιδράσεις

Στο εξωτερικό, πολιτικοί με τους οποίους ο Μιλέι έχει ιδεολογικές συγγένειες, τον συνεχάρησαν θερμά.

«Περήφανος γι’ αυτόν», ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε βέβαιος πως θα «μεταμορφώσει» την Αργεντινή, θα «της ξαναδώσει το μεγαλείο της».

Για τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, «η ελπίδα λάμπει ξανά» στη Λατινική Αμερική.

Η αμερικανική κυβέρνηση επίσης «συνεχάρη» τον Χαβιέρ Μιλέι για τη νίκη του, με τον υπουργό Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, να χαιρετίζει τη «μεγάλη συμμετοχή» και την «ειρηνική διεξαγωγή» της διαδικασίας και τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, Τζέικ Σάλιβαν, να διαβεβαιώνει πως η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν «ανυπομονεί» να οικοδομήσει σθεναρή σχέση με την επόμενη κυβέρνηση της Αργεντινής, βασισμένη «στα ανθρώπινα δικαιώματα, στις δημοκρατικές αξίες και στη διαφάνεια».

Ο κεντροαριστερός βραζιλιάνος πρόεδρος Λούλα –τον οποίο ο Χαβιέρ Μιλέι έχει χαρακτηρίσει «διεφθαρμένο κομμουνιστή», απειλώντας να διακόψει τις σχέσεις με την κυβέρνησή του, όπως και με αυτή της Κίνας– ευχήθηκε «καλή τύχη και καλή επιτυχία» στην επόμενη κυβέρνηση της Αργεντινής, αποφεύγοντας να αναφερθεί ονομαστικά στον εκλεγμένο ομόλογό του.

Ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος της Κολομβίας, Γουστάβο Πέτρο, προτίμησε να αφήσει κατά μέρος τις ευγένειες: «Η Ακροδεξιά κέρδισε στην Αργεντινή. Λυπηρό για τη Λατινική Αμερική και θα δούμε», τόνισε.

Η Κίνα συνεχάρη τον Μιλέι και είπε πως θέλει να συνεχίσει να αναπτύσσει τις εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, παρά τις δηλώσεις του ότι θέλει να τις διακόψει.

Το Πεκίνο επιθυμεί «να εργαστεί με την Αργεντινή προκειμένου να συνεχίσει τη φιλία» ανάμεσα στις δύο χώρες καθώς και μία «συνεργασία ωφέλιμη για όλους», δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ.

«Η Κίνα απέδιδε πάντοτε μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στην Κίνα και την Αργεντινή, σε μια μακροπρόθεσμη και στρατηγική προοπτική», τόνισε η ίδια.

«Η ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στην Κίνα και την Αργεντινή έχει γίνει αντικείμενο γενικής συναίνεσης στο σύνολο της κοινωνίας στις δύο χώρες και έχει φέρει απτά οφέλη για τους δύο λαούς», πρόσθεσε.

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως έχει σημειώσει τις δηλώσεις για τη Ρωσία που έχει κάνει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, αλλά σημείωσε ότι θέλει να διατηρήσει ισχυρές σχέσεις με το Μπουένος Αϊρες.

Ο Μιλέι έχει  εκφράσει υποστήριξη για την Ουκρανία στον πόλεμό της με τη Ρωσία και έχει πει πως βλέπει τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ως κύριους εταίρους της Αργεντινής.

Σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ είπε: «Σημειώσαμε έναν αριθμό δηλώσεων που έχει κάνει ο κ. Μιλέι στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, όμως θα εστιάσουμε στις δηλώσεις και θα τον κρίνουμε κυρίως από αυτές που θα κάνει μετά την ορκωμοσία. Υποστηρίζουμε την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με την Αργεντινή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...