957
Η OpenAI θα αναζητήσει νέους επικεφαλής ή νέο ΔΣ σε περίπτωση που ο Σαμ Aλτμαν επιστρέψει δικαιωμένος | Shutterstock

Iντριγκες και ανατροπές μετά την απόλυση του «πατέρα» του ChatGPT

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2023, 17:54
Η OpenAI θα αναζητήσει νέους επικεφαλής ή νέο ΔΣ σε περίπτωση που ο Σαμ Aλτμαν επιστρέψει δικαιωμένος
|Shutterstock

Iντριγκες και ανατροπές μετά την απόλυση του «πατέρα» του ChatGPT

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2023, 17:54

Ο 38χρονος Σαμ Αλτμαν ήταν μέχρι πριν από έναν χρόνο ένα από τα πολλά «παιδιά-θαύματα» της Σίλικον Βάλει. Ενας άνθρωπος που το ταλέντο του στον κόσμο των υπολογιστών, σε συνδυασμό με τη διορατικότητα αλλά και την τόλμη να κυνηγήσει το όραμα του, τον οδήγησε στην απόφαση να εγκαταλείψει το πανεπιστήμιο και να αφοσιωθεί σε φουτουριστικά πρότζεκτ, ηγούμενος νεοφυών εταιρειών με μεγάλη επιτυχία. Ωστόσο, η φήμη του παρέμενε εντός των τειχών της βιομηχανίας της τεχνολογίας.

Η εμφάνιση ενός προγράμματος, προϊόν ενός επίσης άγνωστου κλάδου της Τεχνητής Νοημοσύνης μέχρι πριν από έναν χρόνο, της γενετικής νοημοσύνης, μετέτρεψε μέσα σε ένα βράδυ τον Σαμ Αλτμαν, από παιδί-θαύμα της Σίλικον Βάλει, σε παγκόσμιας εμβέλειας και επιδραστικότητας στέλεχος της βιομηχανίας της τεχνολογίας, το οποίο έσπευδαν να συναντήσουν ηγέτες των μεγαλύτερων κρατών του κόσμου.

Το ChatGPT έχει πυροδοτήσει μια αχαρτογράφητη ακόμη ως προς τις θετικές και αρνητικές συνέπειές της επανάσταση, παρόμοια με εκείνη που έφερε η εμφάνιση του πρώτου προσωπικού υπολογιστή ή η έλευση του διαδικτύου. Ο Σαμ Αλτμαν, συνιδρυτής και επικεφαλής της εταιρείας πίσω από το ChatGPT, της OpenAI, απολάμβανε τους καρπούς της επιτυχίας του και σχεδίαζε τα επόμενα βήματα της εταιρείας, όταν, την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου, ειδοποιήθηκε για ένα έκτακτο ΔΣ της εταιρείας μέσω τηλεδιάσκεψης. Το ΔΣ της OpenAI αποτελούνταν από έξι μέλη, μεταξύ των οποίων ο Αλτμαν, ως CEO, και ο πρόεδρος του ΔΣ και της εταιρείας Γκρεγκ Μπρόκμαν.

Με την έναρξη της τηλεδιάσκεψης τα τέσσερα μέλη του ΔΣ ανακοίνωσαν στους εμβρόντητους Αλτμαν και Μπρόκμαν ότι αποφάσισαν, πλειοψηφικά, να τους καθαιρέσουν από τις θέσεις τους… και η σεμνή τελετή έλαβε τέλος.

Στην επίσημη θέση της εταιρείας για την εξέλιξη αυτή υπάρχουν γενικόλογες αναφορές περί άρσης της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Αλτμαν επειδή, όπως υποστηρίζουν τα μέλη του ΔΣ που αποφάσισαν την αποπομπή του, δεν ήταν ειλικρινής μαζί τους. Ο Μπρόκμαν θεωρήθηκε από τα τέσσερα μέλη ότι ήταν φίλα προσκείμενος στον Αλτμαν και δεν θα συμφωνούσε ποτέ να τον απομακρύνουν, οπότε αντί να προσπαθήσουν να τον πείσουν να πάει με το μέρος τους, προτίμησαν να τον διώξουν και αυτόν.

Πρωταγωνιστής σε ό,τι συνέβη φέρεται να είναι ο Ιλια Σάτσκεβερ, συνιδρυτής της εταιρείας και επικεφαλής επιστήμονας της OpenAI, μέλος, φυσικά, του ΔΣ. Οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι ο Σάτσκεβερ θεωρούσε πως ο Αλτμαν σπρώχνει την εταιρεία σε δρόμους αντίθετους προς αυτό που είχε συμφωνηθεί κατά την ίδρυσή της –δηλαδή στην ανάπτυξη τεχνολογιών με ανθρωποκεντρικό πρόσημο και στόχευση–, επιδιώκοντας μεν την ανάπτυξη τεχνολογίας αιχμής στον τομέα της ΤΝ, η οποία όμως θα ήταν ανεξέλεγκτη και θα μπορούσε να έχει βλαβερές συνέπειες.

Κατηγορείται επίσης ότι μετάλλαξε τον αρχικό μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα της εταιρείας βρίσκοντας μια παράκαμψη, νόμιμη αλλά μη ηθική κατά τα τέσσερα μέλη του ΔΣ, έτσι ώστε η OpenAI να μπει στο παιχνίδι του ανταγωνισμού, συγκεντρώνοντας τεράστια ποσά κεφαλαίων από επενδυτές, οι οποίοι όμως θα έπρεπε να λάβουν ως αντίτιμο τεχνολογίες ΤΝ που δεν θα πληρούσαν τους κανόνες ασφαλείας για την ανθρωπότητα.

Οι επενδυτές και οι εργαζόμενοι

Το εντυπωσιακό στην όλη υπόθεση είναι πως ούτε ο βασικός χρηματοδότης και εκ των μεγαλομετόχων της της OpenAI, η Microsoft, φαίνεται να είχε οποιαδήποτε γνώση για το τι επρόκειτο να συμβεί: ενημερώθηκε μόλις λίγα λεπτά πριν η είδηση ανακοινωθεί στα μέσα ενημέρωσης.

Μετά το αρχικό πάγωμα, όχι μόνο στην OpenAI. αλλά σε ολόκληρη τη βιομηχανία της τεχνολογίας. οι εξελίξεις υπήρξαν ραγδαίες, με τα τέσσερα μέλη του ΔΣ και τη νέα επικεφαλής της εταιρείας Μίνα Μουράτι να προσπαθούν να εξηγήσουν σε προσωπικό και επενδυτές τι συνέβη, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία της εταιρείας.

Υπάρχει όμως σε εξέλιξη μια προσπάθεια από πολλές πλευρές, κυρίως από εργαζομένους στην OpenAI αλλά και επενδυτές της, όπως η Microsoft, για να επιστρέψει ο Αλτμαν στη θέση του. Μάλιστα, ορισμένοι εργαζόμενοι, στις συζητήσεις με τα μέλη του ΔΣ της εταιρείας κάνουν λόγο για πραξικόπημα και δηλώνουν ιδιαίτερα ενοχλημένοι.

Ο Αλτμαν φέρεται να συζητά το ενδεχόμενο της επιστροφής του, υπό τον όρο να αλλάξει το υπάρχον ΔΣ και η γενικότερη διάρθρωση της εταιρείας, προκειμένου να κάνει αυτό που θέλει χωρίς να αντιμετωπίζει απειλές.

Εν τω μεταξύ, πολλοί εργαζόμενοι και ειδικότερα τεχνικοί της εταιρείας, είτε έχουν ήδη υποβάλει τις παραιτήσεις τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας είτε θα το πράξουν αμέσως μόλις ο Αλτμαν τους δώσει σήμα ότι ξεκινά μια νέα εταιρεία, για να πάνε μαζί του.

Οι απορίες

Η OpenAI αυτή τη στιγμή μοιάζει με ακυβέρνητο καράβι στη μέση ενός τυφώνα και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις. Τα ερωτηματικά για το τι πραγματικά συνέβη είναι πολλά.

  1. Είναι πράγματι ιδεολογικές διαφορές του Σάτσκεβερ με τον Αλτμαν; Δεν συνέβη κάτι πιο σοβαρό ώστε να οδηγηθεί η κατάσταση στη ρήξη;
  2. Πώς έπεισε ο Σάτσκεβερ τα άλλα τρία μέλη του ΔΣ να ψηφίσουν για την αποπομπή του Αλτμαν και του προέδρου χωρίς να ενημερωθούν ούτε οι επενδυτές όπως η Microsoft, που έχει ρίξει 12 δισ. δολάρια μέχρι σήμερα στην εταιρεία; Δεν φοβήθηκε κανείς τους ότι μπορεί να υπάρξουν σοβαρές αντιδράσεις από τους επενδυτές;
  3. Δεν φοβήθηκε κανένα από τα μέλη του ΔΣ ότι η απρόσμενη αυτή απόλυση θα προκαλέσει δυσαρέσκεια στο προσωπικό της εταιρείας και είναι πιθανό πολλοί να την εγκαταλείψουν για να πάνε σε ανταγωνιστικές εταιρείες ή ακόμη και σε πιθανή νέα εταιρεία του Αλτμαν;
  4. Δεν υπολόγισαν την πιθανότητα να είναι τέτοιες οι αντιδράσεις ώστε στο τέλος να υποχρεωθούν να πάρουν πίσω την απόφασή τους, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν εκείνοι τις θέσεις του ΔΣ, όπως ίσως τελικά συμβεί;
  5. Δεν υπολόγισαν την πιθανότητα οι αρνητικές επιπτώσεις αυτής της απόφασης να οδηγήσουν σε δυσλειτουργία την εταιρεία, με αποτέλεσμα να την προσπεράσουν οι ανταγωνιστές της;

Τις επόμενες ώρες και μέρες είναι βέβαιο ότι θα γνωστοποιηθούν πολλές πληροφορίες και εξελίξεις γύρω από αυτή την υπόθεση και θα φανεί τι ακριβώς συνέβη αλλά κυρίως τι θα συμβεί από εδώ και πέρα, τόσο με την OpenAI όσο και με τον Αλτμαν, σε μια υπόθεση που ξεπερνά τα στενά εταιρικά όρια και αγγίζει μια ολόκληρη βιομηχανία – αν όχι μόνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...