483
O Σαμ Αλτμαν εκδιώχθηκε από την εταιρεία που ίδρυσε και τώρα αναζητά την επόμενη τεχνολογική πρόκληση | Shutterstock

Απολύθηκε ο mr. ChatGPT, ο άνθρωπος-κλειδί στον κλάδο της Τεχνητής Νοημοσύνης

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2023, 10:27
O Σαμ Αλτμαν εκδιώχθηκε από την εταιρεία που ίδρυσε και τώρα αναζητά την επόμενη τεχνολογική πρόκληση
|Shutterstock

Απολύθηκε ο mr. ChatGPT, ο άνθρωπος-κλειδί στον κλάδο της Τεχνητής Νοημοσύνης

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2023, 10:27

Ο 38χρονος Σαμ Άλτμαν είχε εκτοξευτεί μέσα σε λίγους μόλις μήνες σε κορυφαίο παράγοντα όχι μόνο της βιομηχανίας της τεχνολογίας αλλά και γενικότερα του σύγχρονου κόσμου χάρις στο επαναστατικό πρόγραμμα Τεχνητής ΝΤΝοημοσύνης ChatGPT που έκανε την εμφάνιση του πριν από ένα χρόνο.

Το πρόγραμμα προκάλεσε ένα πραγματικό Big Bang στη βιομηχανία της τεχνολογίας στο σύνολο της και όχι μόνο μετατρέποντας τον Άλτμαν από ένα στέλεχος μιας ακόμη νεοφυούς εταιρείας τεχνολογίας σε ένα άνθρωπο που ακόμη και ηγέτες κρατών έσπευδαν να τον καλέσουν για να μιλήσουν μαζί του.

Η OpenAI μετατράπηκε σε ένα βράδυ σε μια πολύφερνη νύφη την οποία φλέρταραν άπαντες στη βιομηχανία της τεχνολογίας με νικητή την Microsoft η οποία έγινε ο βασικός συνεταίρος και χρηματοδότης της προσφέροντας πολλά δισ. δολάρια στην ανάπτυξη και εξέλιξη του ChatGPT και άλλων τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης.

Αποτέλεσμα ήταν να αποφασίσουν και άλλοι κολοσσοί της βιομηχανίας της τεχνολογίας όπως η Google και η Amazon να αναπτύξουν τα δικά τους προγράμματα ΤΝ ενώ φυσικά, όπως ήταν αναμενόμενο, σαν τα μανιτάρια ξεφυτρώνουν οι νεοφύεις εταιρείες ανάπτυξης τεχνολογιών ΤΝ.

Η είδηση της απομάκρυνσης του Άλτμαν από την OpenAI έπεσε σαν βόμβα αφού μέχρι το βράδυ της Παρασκευής τίποτε δεν προμήνυε αυτή την εξέλιξη και ο πρώην πλέον CEO της εταιρείας φαινόταν ότι θα βαδίσει στα χνάρια ανθρώπων της βιομηχανίας της τεχνολογίας όπως ο Μπιλ Γκέιτς και ο Τζεφ Μπέζος. Όμως το ΔΣ της OpenAI ανακοίνωσε ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στην ικανότητά του να ηγηθεί της εταιρείας και έτσι τον απομάκρυνε. Σε ανακοίνωση του, το ΔΣ είπε ότι είναι ευγνώμων για τη συνεισφορά του Άλτμαν αλλά ότι τα μέλη πιστεύουν ότι απαιτείται νέα ηγεσία. Το συμβούλιο ανέφερε ότι ο Άλτμαν δεν ήταν «συνεπώς ειλικρινής στις επικοινωνίες του», κάτι που μειώνει την ικανότητά του να ασκεί τα καθήκοντα του, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει γίνει γνωστό το ακριβώς έχει συμβεί.

«Ήταν μια μεταμορφωτική εμπειρία για μένα προσωπικά, και ελπίζω για τον κόσμο. Πάνω από όλα μου άρεσε να δουλεύω με τόσο ταλαντούχους ανθρώπους. Θα έχω περισσότερα να πω αργότερα για το τι θα ακολουθήσει» αναφέρει σε ανάρτηση του ο Άλτμαν

Ο πρώην επικεφαλής της Google, Έρικ Σμιντ, αποκάλεσε τον Άλτμαν «έναν ήρωά μου» και είπε ότι «άλλαξε τον συλλογικό μας κόσμο για πάντα. Ανυπομονώ να δω τι θα κάνει στη συνέχεια», έγραψε.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το BBC ο πρόεδρος και συνιδρυτής του OpenAI, Γκρεγκ Μπρόκμαν, ανακοίνωσε ότι παραιτήθηκε επίσης από τον ρόλο του στην εταιρεία μετά την αποπομπή του  Άλτμαν.

Η OpenAI ξεκίνησε το 2015 ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Αναδιαρθρώθηκε το 2019 και μόλις πριν από εβδομάδες φέρεται να βρισκόταν σε συζητήσεις για την πώληση μετοχών σε επενδυτές σε τιμή που θα την αποτιμούσε σε περισσότερα από 80 δισ. δολάρια. Αναμένεται τις επόμενες μέρες να γίνουν περισσότερα πράγματα γνωστά για αυτό το ξαφνικό διαζύγιο αλλά και για τις επόμενες κινήσεις του Άλτμαν που είναι απολύτως βέβαιο ότι ήδη θα βομβαρδίζεται από προτάσεις συνεργασίας από τη βιομηχανία της τεχνολογίας – και όχι μόνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...