367
O Σάντσεθ ορκίστηκε ξανά πρωθυπουργός ενώπιον του βασιλιά Φελίπε | Andres Ballesteros/Pool via REUTERS

Πέδρο Σάντσεθ, ο σοσιαλιστής Μακιαβέλι της Ισπανίας

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2023, 18:09
O Σάντσεθ ορκίστηκε ξανά πρωθυπουργός ενώπιον του βασιλιά Φελίπε
|Andres Ballesteros/Pool via REUTERS

Πέδρο Σάντσεθ, ο σοσιαλιστής Μακιαβέλι της Ισπανίας

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2023, 18:09

Το μακιαβελικό ένστικτο του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ τον οδήγησε στην αμφιλεγόμενη απόφαση να υποκύψει στον ανοιχτό εκβιασμό των καταδικασμένων καταλανών αυτονομιστών και να τους χορηγήσει αμνηστία.

Ξεσηκώθηκε εναντίον του η Ισπανία, όμως δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να επιστρέψει ο ίδιος στον πρωθυπουργικό θώκο της, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα – διότι πρώτος απ’ όλους αυτός γνωρίζει πολύ καλά ότι η συμμαχία με τα αριστερίστικα κόμματα καθιστά εύθραυστη την κυβέρνησή του και ευάλωτη την πρωθυπουργία του.

«Πέδρο ο επίμονος, ο πανούργος, ο επιζών» και πολλά άλλα επίθετα, όλα για τον Σάντσεθ. Του τα απένειμαν ο λαός και ο Τύπος. Από σήμερα η ισπανική Αριστερά πρέπει να του δώσει ένα ακόμη, το «Πέδρο ο σωτήρας», έγραψε η Corriere della Sera, θεωρώντας πολιτικό προσόν τού ανδρός την «ευελιξία» (υπό την προϋπόθεση της λαϊκής ανοχής).

Την Αριστερά ο Σάντσεθ την έκανε κυβέρνηση από το πουθενά, αφού τις εκλογές που έγιναν ντάλα καλοκαίρι, στις 23 του περασμένου Ιουλίου, όταν στην Ανδαλουσία έψηνες αυγά στα πεζοδρόμια, τις κέρδισε το δεξιό Λαϊκό Κόμμα μεν, όμως δεν ευτύχησε να σχηματίσει κυβέρνηση.

«Πλέον ο Σάντσεθ δεν είναι ο νεαρός οικονομολόγος, ο προστατευόμενος του πρώην πρωθυπουργού Χοσέ Θαπατέρο, που όργωνε την επαρχία για λογαριασμό όχι τόσο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, όσο για δικό του, για να τον μάθει ο κόσμος. Εχει ωριμάσει. Επί ημερών του όμως ανδρώθηκε η λαϊκιστική Αριστερά και το Σοσιαλιστικό Κόμμα παρήκμασε, καταγράφοντας αρνητικό ρεκόρ στις εκλογές του 2016. Με πονηράδα, ωστόσο, κατάφερε να οδηγήσει το κόμμα του πάλι σε εκλογική νίκη το 2019».  

Πριν από περίπου τέσσερα χρόνια σχημάτισε την πρώτη κυβέρνηση συνασπισμού με τους λαϊκοαριστεριστές Ποδέμος, όμως τώρα η νέα κυβέρνησή του κινδυνεύει να γκρεμοτσακιστεί έτσι και ένας απλός βουλευτής τής συμπολίτευσης τού γυρίσει την πλάτη.

«Οι Καταλανοί έχουν αρχίσει τις λοιδορίες, όμως στη Βουλή βγήκε και ευχαρίστησε τους βαστάζους της κυβέρνησής του στη διάλεκτο της Καταλονίας, της Γαλικίας, των Βάσκων και, τέλος, στην ισπανική γλώσσα. Ο ίδιος ομολόγησε ότι θα ήταν ψεύτης αν δεν παραδεχόταν πως έχει φιλοδοξίες, αφού ‘‘έχει την πολιτική στο αίμα’’ του, όπως δήλωσε».

Παντρεμένος από το 2006 με καθηγήτρια πανεπιστημίου, είναι πατέρας δύο κοριτσιών, φίλαθλος και παίκτης του μπάσκετ. «Κάθε πρωί τρέχει, όπως στην πολιτική ζωή, αλλά ακόμη δεν ξέρουμε πού θα είναι η γραμμή του τερματισμού του».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...