693
Το χωριό Βλοχός Καρδίτσας κάτω από τα νερά επτά ημέρες μετά την κακοκαιρία Daniel, στις 11 Σεπτεμβρίου | Nick Paleologos / SOOC

Η Κομισιόν παραπέμπει την Ελλάδα στο δικαστήριο για τους χάρτες επικινδυνότητας από πλημμύρες

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2023, 13:02
Το χωριό Βλοχός Καρδίτσας κάτω από τα νερά επτά ημέρες μετά την κακοκαιρία Daniel, στις 11 Σεπτεμβρίου
|Nick Paleologos / SOOC

Η Κομισιόν παραπέμπει την Ελλάδα στο δικαστήριο για τους χάρτες επικινδυνότητας από πλημμύρες

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2023, 13:02

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινήθηκε την Πέμπτη νομικά εναντίον της Ελλάδας επειδή δεν επικαιροποίησε τους χάρτες επικινδυνότητας και κινδύνων από πλημμύρες, όπως απαιτεί η νομοθεσία της ΕΕ.

Σύμφωνα με το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, η Ελλάδα δεν επικαιροποίησε τους χάρτες μέχρι τον Μάρτιο του 2020, όπως ορίζει η οδηγία του 2007 για τις πλημμύρες, καθιστώντας την τη μόνη χώρα μέλος που δεν συμμορφώθηκε.

Οπως σημειώνει το Politico, η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε αρχικά ότι θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ έως τον Ιούνιο του 2023, αλλά πριν από το καλοκαίρι ενημέρωσε την Κομισιόν ότι δεν μπορεί να συμμορφωθεί πριν από το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, η νέα καθυστέρηση ήταν ο βασικός λόγος για την προσφυγή της Επιτροπής.

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ τόνισε ότι οι χάρτες αποτελούν «βασικά μέσα» για την πρόληψη των πλημμυρών και τη διαχείριση των κινδύνων, καθώς «συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις περιοχές που κινδυνεύουν από πλημμύρες και βοηθούν τις κοινότητες να αναπτύξουν στρατηγικές για τη μείωση των κινδύνων αυτών».

Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν από την πολιτική προστασία, τους πυροσβέστες, τους διασώστες και τις υπόλοιπες ομάδες που φτάνουν πρώτες στο σημείο για τον «σχεδιασμό αντιδράσεων εκτάκτου ανάγκης, την υποστήριξη αποφάσεων για την ασφάλιση σε αυτές τις περιοχές», καθώς και για την ενημέρωση «για τον σχεδιασμό χρήσεων γης και την αστική ανάπτυξη, ιδίως για την αποφυγή δημιουργίας νέων κινδύνων», πρόσθεσαν οι Βρυξέλλες.

Η αιτιολόγηση της απόφασης

Η Επιτροπή αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τις παραβιάσεις της νομοθεσίας της ΕΕ με την οποία διασφαλίζεται η καλή ετοιμότητα για τους κινδύνους πλημμύρας. Αυτό δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος, Γιανς Ανταλμπέρ, ερωτηθείς σχετικά με την επιστολή αιτιολογημένης γνώμης που απέστειλε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις ελληνικές Αρχές, ζητώντας την ολοκλήρωση της επανεξέτασης των σχεδίων για τα ύδατα.

Οπως σημείωσε η Μαρία Αρώνη, ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής διευκρίνισε ότι ουσιαστικά υπάρχουν δύο διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Ελλάδας, βάσει των οδηγιών: η μία αφορά τα σχέδια διαχείρισης των υδάτων και η άλλη τους χάρτες. «Πρόκειται για δύο διαδικασίες οι οποίες βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια, επειδή οι νομικές υποχρεώσεις εμπίπτουν σε διαφορετικά χρονοδιαγράμματα. Ωστόσο, εξετάζουμε και τα δύο και λαμβάνουμε μέτρα και διαδικασίες επί παραβάσει και για τα δύο», εξήγησε ο εκπρόσωπος.

Ο ίδιος τόνισε ότι το περιεχόμενο των συνομιλιών μεταξύ της Επιτροπής και των αρχών των κρατών-μελών για τις διαδικασίες επί παραβάσει δεν δημοσιοποιείται. Τόνισε, τέλος, ότι για την Κομισιόν, σημασία έχει το αποτέλεσμα και όσο η παράβαση είναι ακόμα σε εξέλιξη, η Επιτροπή λαμβάνει τα μέτρα της.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή έστειλε αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, επειδή δεν ολοκλήρωσε την αναθεώρηση των οικείων σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών, όπως απαιτείται βάσει της οδηγίας-πλαισίου για τα ύδατα (οδηγία 2000/60/ΕΚ) και των σχεδίων διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας, όπως απαιτείται από την οδηγία για τις πλημμύρες (οδηγία 2007/60/ΕΚ).

Σύμφωνα με την Επιτροπή και οι δύο οδηγίες απαιτούν από τα κράτη-μέλη να επικαιροποιούν και να υποβάλλουν ανά εξαετία τα σχέδια διαχείρισης των λεκανών απορροής ποταμών και των κινδύνων πλημμύρας, αντίστοιχα.

Τα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμού περιλαμβάνουν πρόγραμμα μέτρων που είναι καθοριστικά για τη διασφάλιση της καλής κατάστασης όλων των υδατικών συστημάτων, όπως απαιτείται από την οδηγία.

Τα σχέδια διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας καταρτίζονται βάσει χαρτών οι οποίοι παρουσιάζουν τις πιθανές αρνητικές συνέπειες που συνδέονται με σενάρια πλημμύρας.

«Η βιώσιμη διαχείριση των υδάτων αποτελεί βασικό στοιχείο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας», τονίζει η Επιτροπή και «η νομοθεσία της ΕΕ για τα ύδατα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως ώστε να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι της ΕΕ όσον αφορά την κυκλική οικονομία, τη βιοποικιλότητα, τη μηδενική ρύπανση και την κλιματική αλλαγή».

Τον Φεβρουάριο του 2023, η Κομισιόν απέστειλε προειδοποιητική επιστολή με την οποία καλούσε την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της και να ολοκληρώσει την επανεξέταση των σχεδίων της για τα ύδατα.

Ωστόσο, η επανεξέταση, η έγκριση και η υποβολή εκθέσεων για το τρίτο σχέδιο διαχείρισης λεκάνης απορροής ποταμού και το δεύτερο σχέδιο διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας, έχουν καθυστερήσει.

Για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, η οποία έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να διορθώσει τις ελλείψεις που επισημάνθηκαν από την Επιτροπή. Η Επιτροπή, αν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...