577
Η Μπρι Λάρσον και άλλοι ήρωες του κινηματογραφικού «σύμπαντος» της Marvel. Πόσους υπερήρωες να αντέξουν -και να πληρώσουν για να δουν- οι θεατές; | Marvel Studios/Disney/CreativeProtagon

Εσκασε η φούσκα των υπερηρώων της Marvel;

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2023, 11:40
Η Μπρι Λάρσον και άλλοι ήρωες του κινηματογραφικού «σύμπαντος» της Marvel. Πόσους υπερήρωες να αντέξουν -και να πληρώσουν για να δουν- οι θεατές;
|Marvel Studios/Disney/CreativeProtagon

Εσκασε η φούσκα των υπερηρώων της Marvel;

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2023, 11:40

«Θα καταφέρουν οι υπερήρωες να ξεπεράσουν την κρίση;»: αυτό διερωτάται η Στεφάνια Ουλίβι της Corriere della Sera, όπως και πολλοί άλλοι, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη,  αφού η ταινία «The Marvels» το τελευταίο κεφάλαιο, το 33ο (!) συνολικά, του έπους της Marvel πάτωσε στο box office και όχι μόνο στην Αμερική. Η ταινία στην οποία πρωταγωνιστούν οι Μπρι Λάρσον, Ιμάν Βελάνι, Τιόνα Πάρις και Ζάουι Αστον και σκηνοθέτησε η Νία Ντα Κόστα, έκοψε εισιτήρια συνολικής αξίας μόλις 47 εκατ. δολαρίων στις ΗΠΑ το πρώτο Σαββατοκύριακο προβολής της (10-12 Νοεμβρίου) πολύ κάτω από τις συγκρατημένες αρχικές προβλέψεις περί εισπράξεων ύψους από 60 έως και 65 εκατομμύρια δολάρια.

Πρόκειται για την χειρότερη έναρξη προβολής στην ιστορία των ταινιών του «σύμπαντος της Marvel», του Marvel Cinematic Universe (MCU), τα συνολικά έσοδα του οποίου, από το 2008 που πρωτοπροβλήθηκε ο «Iron Man», η πρώτη του ταινία, έως σήμερα ανέρχονται σε περισσότερα από 30 δισ. δολάρια! Σημειώνεται ότι το «The Marvels» (σίκουελ του «Captain Marvel» που προβλήθηκε το 2019 και ξεπέρασε το ένα δισεκατομμύριο σε εισπράξεις) κόστισε 200 εκατομμύρια δολάρια –μπορεί δηλαδή να μη βγάλει ούτε τα λεφτά του, πόσο μάλλον να προσθέσει υπεραξία στην κινηματογραφική φάμπρικα των υπερηρώων της Marvel.

Σε αυτό το πλαίσιο η Disney (στην οποία ανήκει το Marvel Cinematic Universe) αποφάσισε να αλλάξει τη στρατηγική της: Οπως γράφει το Hollywood Reporter, το 2024 δεν θα προβληθούν τρεις, όπως είχε προγραμματιστεί, ταινίες με υπερήρωες αλλά μόνο μία, το «Deadpool 3» του Σον Λέβι, με τον χαρισματικό Ράιαν Ρέινολντς να υποδύεται τον «Deadpool και τον Χιου Τζάκμαν στο ρόλο του Wolverine.

Θα είναι η πρώτη ταινία της σειράς «Deadpool» από τότε που η Disney αγόρασε την 20th Century Fox (το 2019) και η πρώτη της Marvel Studios με την ένδειξη R – Restricted, το οποίο σημαίνει ότι για να δουν την ταινία οι ηλικίας κάτω των 17 ετών θα πρέπει να συνοδεύονται από κάποιον ενήλικο. Η πρεμιέρα επρόκειτο να γίνει την 3η Μαΐου αλλά, τελικά, μετατέθηκε και θα πραγματοποιηθεί το επόμενο καλοκαίρι, την 26η Ιουλίου συγκεκριμένα.

Με λίγα λόγια αποτελεί γεγονός πως η ομάδα των υπερηρώων που πέρασε από τα κόμικς στη μεγάλη αλλά και στη μικρή οθόνη, παρουσιάζει σημάδια κούρασης έπειτα από μία δεκαπενταετία εξαιρετικών επιτυχιών. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην υπερπαραγωγή τίτλων, οι οποίοι διαδέχονταν ο ένας τον άλλο τόσο στις κινηματογραφικές αίθουσες όσο και στην πλατφόρμα streaming Disney+ Plus, με ένα κουβάρι πλοκών και δευτερευουσών πλοκών να καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την παρακολούθηση και την κατανόηση της γενικότερης διάρθρωσης του μύθου της Marvel.

Οι πάμπολλοί και φανατικοί θαυμαστές της Marvel και των υπερηρώων της όλα αυτά τα χρόνια της παρείχαν ενθουσιώδη υποστήριξη, εκφράζοντας, ωστόσο, και κάποιες, ολοένα περισσότερες το τελευταίο διάστημα, αμφιβολίες.

Η ιταλίδα δημοσιογράφος σημειώνει πως κάποιοι πιθανώς να σκέφτονται αυτό που είχε πει ο Μάρτιν Σκορσέζε σε μία συνέντευξή του: «Δεν βλέπω ταινίες της Marvel, προσπάθησα. Αλλά δεν είναι κινηματογράφος. Δεν υπάρχει αποκάλυψη, μυστήριο ή αυθεντικός συναισθηματικός κίνδυνος. Οι εικόνες δημιουργούνται για να καλύψουν ένα σύνολο αναγκών και σχεδιάζονται ως παραλλαγές σε έναν πεπερασμένο αριθμό θεμάτων», είχε εξηγήσει ο κορυφαίος αμερικανός σκηνοθέτης.

Σε ένα άρθρο του στους New York Times και ο Σάμιουελ Τζάκσον, ο οποίος, μάλιστα, υποδυόμενος τον υπερκατάσκοπο «Νικ Φιούρι», έχει παίξει σε πολλές ταινίες της Marvel, περιλαμβανομένης και της τελευταίας («The Marvels»), είχε γράψει πως «το ότι δεν με ενδιαφέρουν είναι απλώς θέμα προσωπικού γούστου. Είμαι σίγουρος ότι εάν ήμουν νεότερος, ίσως να ήθελα να σκηνοθετήσω και μία. Αλλά οι ταινίες που με διαμόρφωσαν ήταν διαφορετικές».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...