535
To eVTOL πετάει στην αμερικανική μεγαλούπολη | Joby

Ενα ηλεκτρικό αεροταξί πέταξε για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2023, 19:45
To eVTOL πετάει στην αμερικανική μεγαλούπολη
|Joby

Ενα ηλεκτρικό αεροταξί πέταξε για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2023, 19:45

Τα ηλεκτροκίνητα αεροσκάφη κάθετης απογείωσης/προσγείωσης (eVTOL) υπόσχονται επανάσταση στις μεταφορές εντός των αστικών περιοχών. Επιτρέπουν γρήγορες και φιλικές στο περιβάλλον μετακινήσεις, ανακουφίζοντας τις πόλεις από την κυκλοφοριακή κίνηση χωρίς να ρυπαίνουν.

Πολλές εταιρείες παγκοσμίως, κυρίως νεοφυείς, έχουν ήδη κατασκευάσει ή βρίσκονται στη διαδικασία κατασκευής τέτοιων αεροσκαφών, που θα λειτουργούν κατά βάση ως ιπτάμενα ταξί.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα Robb Report, ένα eVTOL πέταξε για πρώτη φορά στον ουρανό της Νέας Υόρκης.

Το ηλεκτρικό αεροταξί έξω από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης περιμένει τους επιβάτες του (Reuters/Andrew Kelly)

Πρόκειται για ένα σκάφος της εταιρείας Joby που θα λειτουργεί ως αεροταξί τεσσάρων επιβατών. Απογειώθηκε από το ελικοδρόμιο Downtown Heliport στο Μανχάταν και πραγματοποίησε την πτήση έναν μήνα μετά τις επιτυχημένες δοκιμαστικές πτήσεις του στη Καλιφόρνια.

Το παρών στην εκδήλωση που έγινε για να εορταστεί το γεγονός έδωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ερικ Ανταμς, ο οποίος δήλωσε ότι ο δήμος θα ηλεκτροδοτήσει το ελικοδρόμιο, δίνοντας στην Joby και σε άλλους κατασκευαστές eVTOL ένα σημείο πτήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου στο οικονομικό κέντρο της Νέας Υόρκης.

Ο Τζο Μπίβερτ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Joby, επαίνεσε τη Νέα Υόρκη για την πρωτοβουλία της και ανέφερε ότι το σκάφος της εταιρείας του θα πραγματοποιεί πτήσεις χωρίς εκπομπές ρύπων και ηχορύπανση, «μια προσιτή, καθημερινή πραγματικότητα» για τους Νεοϋορκέζους.

Η Joby συνεργάζεται με την Delta Airlines, τη Λιμενική Αρχή της Νέας Υόρκης και τη New York City Economic Development Corporation (EDC) για την ανάπτυξη υποδομής στα αεροδρόμια JFK και LaGuardia, έτσι ώστε να γίνονται μεταφορές επιβατών από και προς τα δύο μεγάλα αεροδρόμια της αμερικανικής μητρόπολης.

Η Joby εκτιμά ότι μια πτήση από τη Γουόλ Στριτ προς το JFK θα διαρκεί περίπου επτά λεπτά και υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να καλύψει το 99% όλων των δρομολογίων που πραγματοποιούνται στους πέντε δήμους της Νέας Υόρκης.

Αλλοι κατασκευαστές eVTOL που έχουν δοκιμάσει τα αεροταξί τους πάνω από πόλεις είναι η Volocopter με έδρα τη Γερμανία, η οποία πέταξε το διθέσιο ηλεκτρικό της αεροσκάφος πάνω από το Παρίσι κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού. Η γαλλική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να δώσει άδεια χρήσης ηλεκτρικών αεροταξί στους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν στο Παρίσι το προσεχές καλοκαίρι. Γι’ αυτό και γίνονται συνεχείς δοκιμές διαφόρων eVTOL σε ένα αεροδρόμιο στα περίχωρα της γαλλικής πρωτεύουσας.

Η εταιρεία eHang, που εδρεύει στην Κίνα, θέλει να πραγματοποιήσει πτήσεις με ένα διθέσιο αυτόνομο eVTOL πάνω από πόλεις της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ. Τον περασμένο μήνα, το σκάφος της εταιρείας έγινε το πρώτο ηλεκτρικό αεροταξί που πιστοποιήθηκε από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας (CAAC), ανοίγοντας την πόρτα στην εμπορική χρήση.

Η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν συνάψει συμφωνίες με την Joby για να πετούν τα αεροταξί της εκεί.

Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ότι ο ινδικός τουριστικός οργανισμός InterGlobe ήρθε σε συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία Archer, που κατασκευάζει eVTOL, για την παροχή ενός στόλου 200 ηλεκτρικών αεροταξί. Θα χρησιμοποιηθούν στο Νέο Δελχί των περίπου 20 εκατ. κατοίκων, το οποίο υποφέρει από τρομερή κυκλοφοριακή συμφόρηση και καλύπτεται από ένα σχεδόν μόνιμο πέπλο αιθαλομίχλης το οποίο φθάνει μέχρι το έδαφος, δημιουργώντας έτσι μια τοξική ομίχλη στην πόλη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...