740
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση με θέμα «Ο ρόλος του Τουρισμού στο μέλλον της Ελλάδας» στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργανώνει το Πρώτο Θέμα στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος | Intime News/ Δημοσθένης Καμσής

Μητσοτάκης: Αναρωτιέμαι πόσο ακόμα θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2023, 13:24
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση με θέμα «Ο ρόλος του Τουρισμού στο μέλλον της Ελλάδας» στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργανώνει το Πρώτο Θέμα στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος
|Intime News/ Δημοσθένης Καμσής

Μητσοτάκης: Αναρωτιέμαι πόσο ακόμα θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2023, 13:24

«Δεν θα μπω στον πειρασμό να σχολιάσω το τι συμβαίνει στον κόσμο της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρά μόνο να αναρωτηθώ για πόσο ακόμη θα είναι αξιωματική» ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τον ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας την Πέμπτη στο συνέδριο του Travel.gr του «Πρώτου Θέματος».

Η αναφορά ήρθε σε απάντηση ερώτησης που του έθεσε ο δημοσιογράφος Αντώνης Σρόιτερ στη διάρκεια ανοιχτής συζήτησης με θέμα «Ο ρόλος του Τουρισμού στο μέλλον της Ελλάδας» στο πλαίσιο του συνεδρίου που γίνεται στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η σιβυλλική φράση του Πρωθυπουργού θα μπορούσε να υπονοεί ή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σύντομα τρίτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις (αν το εννοούσε μεταφορικά, που είναι λιγότερο πιθανό) είτε ότι θα είναι τρίτο κόμμα με βάση τον αριθμό των βουλευτών του στη Βουλή. Κάτι τέτοιο βέβαια θα μπορούσε να γίνει μόνο αν αποχωρούσαν και άλλοι βουλευτές, ώστε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής να έχει περισσότερους από τον ΣΥΡΙΖΑ στο κοινοβούλιο, είτε μετά από εκλογές κάτι που δεν φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα.

Αυτή τη στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί 45 βουλευτές (μετά την αποχώρηση και τον Ευκλείδη Τσακαλώτου και Πέτυς Πέρκα). Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει 32 βουλευτές. Αλλά φημολογείται πως από τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη πολλοί είναι εκείνοι οι βουλευτές που σκέφτονται την αποχώρηση.

Νωρίτερα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και τον Αρη Πορτοσάλτε ο κ. Μηστοτάκης είπε τα εξής για τον ΣΥΡΙΖΑ ερωτηθείς τον νέο του πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη:

♦«Ούτε ο πιο ευφάνταστος σεναριογράφος δεν θα μπορούσε να προβλέψει αυτό που συμβαίνει. Τώρα που έφυγε η προοπτική εξουσίας ανακαλύφθηκαν όλες οι παθογένειες ενός μορφώματος του οποίου ουσιαστικά ο μόνος λόγος ύπαρξης ήταν η εξουσία».

♦Για την πρόσκληση του κ. Κασσελάκη να πάνε μαζί σε λαϊκή αγορά ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Ωραία είναι όλα αυτά. Η πολιτική ζωή της χώρας δεν ξεκίνησε με την άφιξη του κ. Κασσελάκη τον οποίο σέβομαι και τιμώ. Είκοσι χρόνια πηγαίνω στους πολίτες , συνομιλώ, συζητώ, ακούω κριτική. Δεν είναι κάτι καινούργιο να πηγαίνουμε. Τα κάνουμε αυτά τα πράγματα όλοι μας από τότε που μπήκαμε στα κοινά».

Ανέφερε ακόμη πως στον ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι είδαν την προοπτική εξουσία να απομακρύνεται «οριστικά και αμετάκλητα».

Στο πάνελ για τον Τουρισμό

Κατά τη διάρκεια συζήτησης στο συνέδριο του Πρώτου Θέματος, σε πάνελ που συμμετείχαν ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, πρόεδρος της T.E.MEΣ ΑΕ, ο Ευτύχιος Βασιλάκης, πρόεδρος της AEGEAN και ο Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της LAMDA Development, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις πολεμικές συγκρούσεις στην ευρύτερη γεωπολιτική γειτονιά μας. Τόνισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν επηρέασε τον ελληνικό τουρισμό και ότι το ίδιο θα συμβεί και με την ανάφλεξη των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

«Είναι λάθος να μετράμε μόνο τον αριθμό των επισκεπτών, αυτό που μετράει είναι το οικονομικό αποτύπωμα», είπε μεταξύ άλλων για τον τουρισμό, τονίζοντας την ανάγκη αναβάθμισης και μέσω της τουριστικής εκπαίδευσης της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχει η Ελλάδα.

Για την ανάπλαση στο Ελληνικό ανέφερε ότι «λίγοι το πίστεψαν λίγοι στην αρχή ως ιδέα», ότι «χρειάστηκε πολλή επιμονή».

«Η κυβέρνηση πέτυχε να το μετατρέψει ως ένα project υλοποίησης. Πέρα από την αναπτυξιακή του συνεισφορά, θα αποτελέσει το Ελληνικό μία από τις βιτρίνες της νέας Ελλάδας που οραματιζόμαστε» σχολίασε.

«Ο τουρισμός μας έχει κυρίως εποχικά χαρακτηριστικά», είπε, προσθέτοντας πως θα πρέπει να μας απασχολήσει τι γίνεται με τους εργαζομένους στον τουρισμό όταν δεν εργάζονται. Η επέκταση της σεζόν είναι μία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ειδικότερα για τις συνθήκες εργασίας, σημείωσε πως η κυβέρνηση είναι πολύ αυστηρή στους ελέγχους που κάνει. Το μοντέλο «άγρια δύση» στον τουρισμό δεν είναι αποδεκτό, ξεκαθάρισε, λέγοντας πως ο εργαζόμενος θα πρέπει να πληρώνεται για το διάστημα που εργάζεται και να ζει αξιοπρεπώς.

«Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να λύσουμε το ζήτημα της στέγης», είπε αναφερόμενος σε όσους εργαζόμενους μεταβαίνουν στα νησιά για να εργαστούν. «Αν πρέπει να βγάλουμε από την αγορά παλιά ξενοδοχεία και να τα μετατρέψουμε σε κατοικίες, νομίζω θα πρέπει να το δούμε να το κάνουμε», είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.

Μετανάστευση και τουριστικός κλάδος 

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ακόμη στην αξιοποίηση της μετανάστευσης στον τουρισμό, λέγοντας πως η Ελλάδα θα χρειαστεί χέρια από το εξωτερικό. Είπε ότι η χώρα μας θα πρέπει να επιλέγει ποιος θα εργαστεί εδώ σε συνάρτηση με την αυστηρή φύλαξη των συνόρων.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε, τέλος και για το κυκλοφοριακό και την εικόνα της Αθήνας. Ανέφερε ότι «απαιτείται ένα νέο σχέδιο αστικής βιώσιμης κινητικότητας για την Αθήνα και το Λεκανοπέδιο. Είναι μεγάλο πρόβλημα το κυκλοφοριακό. Ο επισκέπτης βλέπει μία καλή εικόνα, όπως το Μετρό, και την κακή εικόνα όπως τα λεωφορεία (…) Είναι προτεραιότητά μου, όπως και τα νέα λεωφορεία τα οποία θα έρθουν σύντομα, και οι λεωφορειολωρίδες για αποκλειστική χρήση». 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...