Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν είπε στον επικεφαλής της Χαμάς, σε πρόσφατη συνάντησή τους στην Τεχεράνη, ότι η χώρα του δεν θα συμμετάσχει στον πόλεμο με το Ισραήλ και κατηγόρησε την τρομοκρατική οργάνωση ότι δεν προειδοποίησε τους Ιρανούς για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.
Συγκεκριμένα, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είπε στον Ισμαήλ Χανίγια ότι το Ιράν -μακροχρόνιος υποστηρικτής της Χαμάς- θα συνεχίσει να παρέχει στην τρομοκρατική οργάνωση την πολιτική και ηθική υποστήριξή του, αλλά δεν θα παρέμβει άμεσα, σύμφωνα με τρεις ιρανούς και παλαιστίνιους αξιωματούχους με γνώση των συζητήσεων που ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, ανέφερε η Telegraph.
Ο Χαμενεΐ πίεσε τον Χανίγια να «φιμώσει» τα στελέχη της Χαμάς που καλούν δημοσίως την Τεχεράνη και την φιλοϊρανική Χεζμπολάχ, να μπουν στον πόλεμο κατά του Ισραήλ με πλήρη ισχύ, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της Χαμάς.
Η Χεζμπολάχ επίσης αιφνιδιάστηκε από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς τον περασμένο μήνα που σκότωσε 1.200 Ισραηλινούς. Οι ένοπλοί της δεν βρίσκονταν καν σε επιφυλακή σε χωριά κοντά στα σύνορα που βρίσκονταν στο μέτωπο κατά τον πόλεμό της με το Ισραήλ το 2006, και κλήθηκαν άμεσα να σπεύσουν στις θέσεις τους, ανέφεραν τρεις πηγές προσκείμενες στη λιβανέζικη ομάδα.
«Ξυπνήσαμε σε έναν πόλεμο», δήλωσε χαρακτηριστικά διοικητής της Χεζμπολάχ, το στρατιωτικό σκέλος της οποίας έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από ΗΠΑ και ΕΕ.
Η εξελισσόμενη κρίση σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ο λεγόμενος «άξονας της αντίστασης» -μια στρατιωτική συμμαχία που οικοδομήθηκε από το Ιράν επί τέσσερις δεκαετίες για να αντιταχθεί στην ισραηλινή και αμερικανική ισχύ στη Μέση Ανατολή- κινητοποιείται ταυτόχρονα σε πολλαπλά μέτωπα.
Η Χεζμπολάχ έχει εμπλακεί στις σφοδρότερες συγκρούσεις με το Ισραήλ εδώ και σχεδόν 20 χρόνια. Οι υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές έχουν βάλει στο στόχαστρο τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ και τη Συρία. Οι Χούτι της Υεμένης έχουν εκτοξεύσει πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του Ισραήλ.
Η σύγκρουση δοκιμάζει επίσης τα όρια του περιφερειακού συνασπισμού, τα μέλη του οποίου -που περιλαμβάνουν τη συριακή κυβέρνηση, τη Χεζμπολάχ, τη Χαμάς και άλλες ένοπλες ομάδες από το Ιράκ έως την Υεμένη- έχουν διαφορετικές προτεραιότητες και αντιμετωπίζουν εσωτερικές προκλήσεις.
Ο Μοχανάντ Χαγκ Αλί, εμπειρογνώμονας για τη Χεζμπολάχ στο Κέντρο Κάρνεγκι για τη Μέση Ανατολή, στη Βηρυτό, είπε στην Telegraph ότι η επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου άφησε τους εταίρους της στον άξονα αντιμέτωπους με δύσκολες επιλογές στην αντιμετώπιση ενός αντιπάλου με πολύ ανώτερη δύναμη πυρός.
«Οταν ξυπνάς “την αρκούδα” με μια τέτοια επίθεση, είναι αρκετά δύσκολο για τους συμμάχους σου να σταθούν στην ίδια θέση με σένα».
Η Χαμάς -που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, το Ισραήλ, τον Καναδά και την Αυστραλία- μάχεται για την επιβίωσή της απέναντι στο Ισραήλ, το οποίο έχει ορκιστεί να την εξοντώσει.
Στις 7 Οκτωβρίου, ο Μοχάμεντ Ντέιφ, στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς, κάλεσε τους συμμάχους της στον άξονα να συμμετάσχουν στον αγώνα.
«Αδελφοί μας στην ισλαμική αντίσταση στον Λίβανο, στο Ιράν, στην Υεμένη, στο Ιράκ και στη Συρία, αυτή είναι η μέρα που η αντίστασή σας ενώνεται με τον λαό σας στην Παλαιστίνη», είπε σε ηχητικό μήνυμα.
Υπονοούμενα απογοήτευσης εμφανίστηκαν σε μεταγενέστερες δημόσιες δηλώσεις των στελεχών της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου του Χαλίντ Μεσάλ, ο οποίος σε τηλεοπτική συνέντευξη στις 16 Οκτωβρίου ευχαρίστησε τη Χεζμπολάχ για τις μέχρι τώρα ενέργειές της, αλλά είπε ότι «η μάχη απαιτεί περισσότερα».
Το Ιράν όμως, δεν πρόκειται να παρέμβει άμεσα στη σύγκρουση, εκτός εάν το ίδιο δεχθεί επίθεση από το Ισραήλ ή τις ΗΠΑ, σύμφωνα με έξι αξιωματούχους με άμεση γνώση του σκεπτικού της Τεχεράνης, οι οποίοι αρνήθηκαν να κατονομαστούν λόγω της ευαίσθητης φύσης του θέματος, σύμφωνα με την Telegraph.
Αντ’ αυτού, οι μουλάδες σκοπεύουν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το δίκτυο ένοπλων συμμάχων του άξονά τους, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ, για να εξαπολύουν επιθέσεις με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον ισραηλινών και αμερικανικών στόχων σε όλη τη Μέση Ανατολή, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
Η στρατηγική αυτή είναι μια διαβαθμισμένη προσπάθεια να επιδείξουν αλληλεγγύη προς τη Χαμάς στη Γάζα και να απειλήσουν τις ισραηλινές δυνάμεις χωρίς να εμπλακούν σε μια άμεση αντιπαράθεση με το Ισραήλ που θα μπορούσε να προσελκύσει τις ΗΠΑ, πρόσθεσαν.
«Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούν να δημιουργήσουν αποτροπή», δήλωσε στην Telegraph ο Ντένις Ρος, πρώην ανώτερος διπλωμάτης των ΗΠΑ με ειδίκευση στη Μέση Ανατολή, ο οποίος εργάζεται τώρα στο Ινστιτούτο της Ουάσινγκτον για την Πολιτική στην Εγγύς Ανατολή. «Ενας τρόπος για να πουν: “Κοιτάξτε, όσο δεν μας επιτίθεστε, έτσι θα παραμείνουν τα πράγματα. Αλλά αν μας επιτεθείτε, όλα αλλάζουν”».
Το Ιράν έχει επανειλημμένα πει ότι όλα τα μέλη της συμμαχίας λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις ανεξάρτητα.
Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με την αντίδρασή του στην κρίση και τον ρόλο του «άξονα της αντίστασης», έναν όρο αμφισβητούμενης προέλευσης που έχει χρησιμοποιηθεί από ιρανούς αξιωματούχους για να περιγράψει τη συμμαχία.
Η Χαμάς δεν απάντησε αμέσως σε ερωτήσεις που έστειλε η Telegraph στον σύμβουλο μέσων ενημέρωσης του Χανίγια, ενώ η Χεζμπολάχ επίσης δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.
Η Χεζμπολάχ, η ισχυρότερη ομάδα στον άξονα, που διαθέτει 100.000 ενόπλους, ανταλλάσσει σχεδόν καθημερινά πυρά με τις ισραηλινές δυνάμεις στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ από τότε που η Χαμάς ξεκίνησε πόλεμο με το Ισραήλ και περισσότεροι από 70 μέλη της έχουν σκοτωθεί.
Ωστόσο, όπως και ο υποστηρικτής της, το Ιράν, η Χεζμπολάχ έχει αποφύγει μια ολοκληρωτική σύγκρουση.
Η ομάδα έχει διαβαθμίσει τις επιθέσεις της με τρόπο που έχει κρατήσει τη βία σε μεγάλο βαθμό περιορισμένη σε μια στενή λωρίδα εδάφους στα σύνορα, ακόμη και αν έχει κλιμακώσει τα χτυπήματα αυτά τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τους ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα.
Μία από τις πηγές ανέφερε ότι η Χαμάς ήθελε η Χεζμπολάχ να χτυπήσει βαθύτερα στο Ισραήλ με το τεράστιο οπλοστάσιό της σε ρουκέτες, αλλά η Χεζμπολάχ θεωρεί ότι αυτό θα οδηγούσε το Ισραήλ στην καταστροφή του Λιβάνου χωρίς να σταματήσει την επίθεσή του στη Γάζα.
Η Χεζμπολάχ, η οποία είναι επίσης ένα πολιτικό κίνημα που εμπλέκεται βαθιά στις κυβερνητικές υποθέσεις του Λιβάνου, γνωρίζει ότι ο Λίβανος δεν μπορεί να αντέξει έναν ακόμη πόλεμο με το Ισραήλ, μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια οικονομικής κρίσης που έχουν οδηγήσει σε αύξηση της φτώχειας και στην εξουδετέρωση των κυβερνητικών θεσμών της χώρας.
Ο Λίβανος χρειάστηκε χρόνια για να ανοικοδομηθεί από τον πόλεμο του 2006, κατά τη διάρκεια του οποίου οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σφυροκόπησαν το νότιο τμήμα της χώρας που ελέγχεται από τη Χεζμπολάχ και κατέστρεψαν τμήματα του προπυργίου της στα νότια προάστια της Βηρυτού.
Ο αρχηγός της Χεζμπολάχ, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, δήλωσε σε ομιλία του στις 3 Νοεμβρίου, ότι η Χαμάς κράτησε την επίθεσή της στο Ισραήλ μυστική από τους συμμάχους της και αυτό εξασφάλισε την επιτυχία της και «δεν αναστάτωσε κανέναν» στον άξονα. Οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ στα ισραηλινά σύνορα ήταν «πρωτοφανείς» και ισοδυναμούσαν με «πραγματική μάχη», είπε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News