789
Αριστερά τα φάρμακα που ανέφερε το Ισραήλ ότι μετέφερε στο νοσοκομείο και δεξιά η τραγική κατάσταση που επικρατεί έξω από το Αλ Σίφα όπου Παλαιστίνιοι κοιμούνται σε αυτοσχέδιες σκηνές | Reuters

Αποχώρησαν οι Ισραηλινοί από το νοσοκομείο Αλ Σίφα – Οργή ΠΟΥ για την επιχείρηση

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2023, 19:23
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/11/2023 21:42
Αριστερά τα φάρμακα που ανέφερε το Ισραήλ ότι μετέφερε στο νοσοκομείο και δεξιά η τραγική κατάσταση που επικρατεί έξω από το Αλ Σίφα όπου Παλαιστίνιοι κοιμούνται σε αυτοσχέδιες σκηνές
|Reuters

Αποχώρησαν οι Ισραηλινοί από το νοσοκομείο Αλ Σίφα – Οργή ΠΟΥ για την επιχείρηση

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2023, 19:23
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/11/2023 21:42

Ο ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε από το νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας αργά το απόγευμα της Τετάρτης, σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο που συνεργάζεται με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Νωρίτερα, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, Μαρκ Ρεγκέβ, δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις βρήκαν όπλα κατά τη διάρκεια της επιδρομής τους. Ισραηλινά στρατεύματα βρήκαν όπλα και «υποδομές τρομοκρατών», τόνισε στο MSNBC.

Μερικά από τα όπλα που ο ισραηλινός στρατός λέει ότι βρήκε στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου (Israel Defense Forces/Handout via REUTERS)

Το νοσοκομείο Αλ Σίφα βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας τις τελευταίες ημέρες λόγω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών γύρω από αυτό, των εκκλήσεων για την έλλειψη καυσίμων που είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή ζωτικών υπηρεσιών υγείας, αλλά και των καταγγελιών του Ισραήλ ότι κάτω από το ιατρικό συγκρότημα βρίσκεται το υπόγειο αρχηγείο της Χαμάς.

Προτού αποχωρήσουν από το νοσοκομείο, οι Ισραηλινοί υποστήριξαν ότι μετέφεραν φάρμακα και απαραίτητο εξοπλισμό για όσους είχαν παγιδευτεί ή νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο.

Ισραηλινός αξιωματούχος γνωστοποίησε ότι δεν σημειώθηκαν μάχες εντός του κτιρίου, μετά την έφοδο των ισραηλινών δυνάμεων, κατά τη διάρκεια της νύχτας, ούτε προστριβές με το ιατρικό προσωπικό ή τους ασθενείς, οι οποίοι, όπως είπε, βρίσκονταν σε διαφορετικό τμήμα. «Οι στρατιώτες των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων έχουν ήδη βρει όπλα και άλλες υποδομές τρομοκρατίας. Την τελευταία ώρα, εντοπίσαμε συγκεκριμένες αποδείξεις για το ότι οι τρομοκράτες της Χαμάς χρησιμοποιούσαν το νοσοκομείο ως στρατηγείο τρομοκρατίας», δήλωσε, αρνούμενος να κατονομαστεί.

Ο ίδιος δήλωσε ότι τέσσερις ένοπλοι της Χαμάς έχασαν τη ζωή τους σε ανταλλαγή πυροβολισμών έξω από το Αλ Σίφα, τη στιγμή που ισραηλινοί στρατιώτες επιχειρούσαν να εισέλθουν στο συγκρότημα. Πρόσθεσε ότι οι στρατιώτες ανέκριναν άτομα που βρέθηκαν στην περιοχή που ερευνούσαν. «Εχω την εντύπωση ότι ένας από αυτούς είναι της Χαμάς», τόνισε.

Πτώματα Παλαιστινίων στην αυλή του νοσοκομείου (Ahmed El Mokhallalati/via REUTERS)

Την επιχείρηση των Ισραηλινών σχολίασε την Τετάρτη και ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με τον Guardian, ο Ερντογάν περιέγραψε το Ισραήλ ως «κράτος-τρομοκράτη» που κάνει εγκλήματα πολέμου και παραβιάζει τις διεθνής συνθήκες στη Γάζα. Την ίδια στιγμή μάλιστα, υποστήριξε ότι η Χαμάς δεν αποτελεί «τρομοκρατική οργάνωση».

Ο ΠΟΥ εξετάζει το ενδεχόμενο εκκένωσης του νοσοκομείου

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτη» την επιχείρηση του ισραηλινού στρατού εντός του νοσοκομείου Αλ Σίφα της Γάζας.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είπε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη, ότι οι ασθενείς και το προσωπικό πρέπει να προστατεύονται, ακόμη και εάν τα νοσοκομεία χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς. «Τα νοσοκομεία δεν είναι πεδία μάχης. Η εισβολή του ισραηλινού στρατού στο Νοσοκομείο Αλ Σίφα στην Πόλη της Γάζας είναι εντελώς απαράδεκτη» πρόσθεσε.

Ο ΠΟΥ, που είναι υπηρεσία του ΟΗΕ, ανέφερε ότι εξετάζει την πιθανότητα απομάκρυνσης των ασθενών και του ιατρικού προσωπικού από το νοσοκομείο. «Για να διασφαλίσουμε ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό, ασφαλώς χρειάζεται να υπάρχει ασφαλής διέλευση αλλά και καύσιμα για τα ασθενοφόρα», εξήγησε ο Ρικ Πίπερκορν, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Ο Πίπερκορν είπε επίσης ότι με βάση τις πιο πρόσφατες πληροφορίες που διέθετε, 34 από τα 39 πρόωρα βρέφη που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο είναι ακόμη ζωντανά και 82 πτώματα ενταφιάστηκαν σε μαζικό τάφο στον χώρο του ιδρύματος. Άλλα 80 πτώματα παραμένουν άταφα.

Δεν υπάρχει οξυγόνο, ρεύμα ή νερό στο νοσοκομείο που φιλοξενεί αυτή τη στιγμή 633 ασθενείς, περισσότερους από 500 εργαζομένους και 4.000 εκτοπισμένους.

Ο Τέντρος, που νωρίτερα δήλωσε ότι ο ΠΟΥ είχε χάσει την επαφή του με το ιατρικό προσωπικό στο νοσοκομείο, διευκρίνισε ότι δεν έχει πρόσφατες αναφορές για τους νεκρούς και τους τραυματίες στη Γάζα. Μετέφερε όμως την περιγραφή ενός μέλους του ΠΟΥ από το Αλ Σίφα: «Δεν έχουμε νερό, δεν έχουμε ηλεκτρικό, μόνο βομβαρδισμούς, βομβαρδισμούς, βομβαρδισμούς…».

Ο νομικός σύμβουλος του ΠΟΥ Στιβ Σόλομον είπε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι οι ιατρικές εγκαταστάσεις θα πρέπει, με βάση το διεθνές δίκαιο, να προστατεύονται πάντα.

Απάντηση Νετανιάχου σε Ερντογάν

Έντονη ήταν η αντίδραση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στις δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υποστήριξε ότι το Ισραήλ είναι «κράτος-τρομοκράτης» που διαπράττει εγκλήματα πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

«Αποκαλεί κράτος-τρομοκράτη το Ισραήλ, αλλά οι πράξεις του δείχνουν ότι ο ίδιος υποστηρίζει τους τρομοκράτες της Χαμάς», αναφέρει δήλωση του ισραηλινού πρωθυπουργού που δόθηκε στη δημοσιότητα.

«Δεν αποδεχόμαστε το κήρυγμα» του Ερντογάν, υπογραμμίζει ο Νετανιάχου, υπενθυμίζοντας τους βομβαρδισμούς κουρδικών κοινοτήτων στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...