891
| Menelaos Myrillas / SOOC

Σφαγή στον ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης αποκηρύσσει και την πολιτική Τσίπρα για το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ!

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2023, 09:02
|Menelaos Myrillas / SOOC

Σφαγή στον ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης αποκηρύσσει και την πολιτική Τσίπρα για το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ!

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2023, 09:02

Υποτίθεται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης απηύθυνε έκκληση στους Εφη Αχτσιόγλου, Νάσο Ηλιόπουλο, Αλέξη Χαρίτση –οι οποίοι αποτελούν την ισχυρότερη κριτική φωνή εντός του ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρηση της «Ομπρέλας»– να παραμείνουν στο κόμμα και να συνεργαστούν μαζί του: «Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλος, Χαρίτσης πιστεύω ότι θα ήθελαν να είμαστε μαζί, και από μεριάς μου θα είναι μεγάλη μου τιμή να παραμείνουν και να συνεργαστούμε πραγματικά. Δεν υπάρχει στενός κύκλος. Η πόρτα μου είναι ανοιχτή. Για άλλη μια φορά τείνω χείρα φιλίας, ελάτε. Το έχει ανάγκη ο κόσμος. Είναι μια καινούρια μέρα», έγραψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε ανάρτησή του, η οποία ήταν συρραφή δηλώσεών του από συνέντευξη που είχε παραχωρήσει νωρίτερα στο Mega, στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου.

Ομως στην ίδια συνέντευξη ο κ. Κασσελάκης, πιστός στη αμετροεπή γραμμή Παύλου Πολάκη, είχε σπεύσει να αποκηρύξει τη βασική πολιτική –και ίσως τη μόνη θετική παρακαταθήκη– της ίδιας της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα: το περίφημο «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ, που άφησε φεύγοντας στα ταμεία του κράτους ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019, ένα αποθεματικό που πιστώνεται και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο που ήταν τότε υπουργός Οικονομικών.

Αυτή η θέση του κ. Κασσελάκη προκάλεσε την οργή όχι μόνο του κ. Τσακαλώτου –που ναι μεν χρεώθηκε πολιτικά τα βαριά φορολογικά μέτρα της τετραετίας 2015-19, αλλά τουλάχιστον μπορεί να λέει πως είναι πιστός στη θεωρία της αναδιανομής του εισοδήματος που πρεσβεύει η Αριστερά και έκανε και καλό στη χώρα– αλλά και στελεχών της κυβέρνησης Τσίπρα· με τον Γιάννη Δραγασάκη να επιτίθεται στον νέο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ σε οξύ τόνο και τον κ. Χαρίτση να υιοθετεί την επίθεση.

«Το πιο ανεξάρτητο, λαϊκό κόμμα της Ελλάδας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχουμε καμία εξάρτηση από κανέναν. Στην καινούργια μου, μεγάλη ομάδα θέλω να έχω καλά παιδιά, καλούς ανθρώπους. Θέλω ο κόσμος που βρίσκεται έξω από τις ελίτ να μπορέσει να ανθίσει. Μια μεγάλη προγραμματική διαφωνία με τον κ. Τσακαλώτο ήταν η φορολογία. Εγώ δε θέλω φοροεπιδρομή στον Ελληνα. Θέλω να μειώσω τη σπατάλη και να δουλεύει ο ανταγωνισμός», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κασσελάκης στην εκπομπή «Livenews» του Mega την Τρίτη.

Για να κατηγορήσει έπειτα ευθέως τον πρώην υπουργό Οικονομικών, λέγοντας πως «δεν έχει γίνει πιο μνημονιακή απόφαση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από αυτό το “μαξιλάρι” του κ. Τσακαλώτου».

Η φράση του έδωσε λαβές για έναν ακόμη γύρο αντιπαράθεσης στις τάξεις πρώην και νυν φίλων του κόμματος.

Στον κ. Κασσελάκη έσπευσε να απαντήσει ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος σε ανάρτησή του το βράδυ της Τρίτης ανέφερε:

«Αν ρωτούσαμε μερικούς ιστορικούς της Αριστεράς ποια στοιχεία συγκροτούν την όλη Αριστερά τα τελευταία 150 χρόνια, μπορεί να είχαμε κάποιες διαφορές στις απαντήσεις που θα παίρναμε. Σίγουρα όλοι θα μας έλεγαν για την αναδιανεμητική φορολογία, το κοινωνικό κράτος και τη στήριξη του εργατικού κινήματος. Τώρα μαθαίνω ότι η πατριωτική Αριστερά, χωρίς αναλύσεις που μπερδεύουν τον κόσμο, δεν χρειάζεται αναδιανεμητική φορολογία για την στήριξη του κοινωνικού κράτους. Καλά θα πάει το “νέο“.

ΥΓ: Ο ανταγωνισμός εικάζω δεν θα έμπαινε στις τοπ 100 προτεραιότητες της Αριστεράς».

Νωρίτερα και ο κ. Δραγασάκης, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είχε επιτεθεί στον κ. Κασσελάκη, με αφορμή όσα είπε για το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ.

Ο κ. Δραγασάκης υπενθύμισε ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας επανειλημμένα έχει δηλώσει υπερήφανος για το «μαξιλάρι», κάνοντας λόγο για επίτευγμα του ΣΥΡΙΖΑ, και σημείωσε ότι «αυτή, μάλιστα, δεν ήταν απόφαση κάποιου υπουργού, αλλά συλλογική κυβερνητική επιλογή».

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι «το μαξιλάρι δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση, αλλά αναγκαίο μέτρο για να διευκολύνουμε την έξοδο της χώρας στις αγορές» και πως «οι επιλογές που είχαμε ήταν “μαξιλάρι ή προληπτική πιστωτική γραμμή” που ζητούσε, π.χ., ο Γιάννης Στουρνάρας & προϋπέθετε νέο μνημόνιο».

«Πρόεδρε, σήμερα είπες “Δεν έχει γίνει πιο μνημονιακή απόφαση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από αυτό το μαξιλάρι του κ. Τσακαλώτου”.

Επίτρεψέ μου λοιπόν, κάποιες αναγκαίες επισημάνσεις:

– Ο Αλέξης Τσίπρας επανειλημμένα έχει δηλώσει υπερήφανος για το μαξιλάρι, θεωρώντας το επίτευγμα του #ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτή, μάλιστα, δεν ήταν απόφαση κάποιου υπουργού, αλλά συλλογική κυβερνητική επιλογή. Το μαξιλάρι δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση, αλλά αναγκαίο μέτρο για να διευκολύνουμε την έξοδο της χώρας στις αγορές. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι επιλογές που είχαμε ήταν “μαξιλάρι ή προληπτική πιστωτική γραμμή” που ζητούσε πχ ο Γιάννης Στουρνάρας & προϋπέθετε νέο μνημόνιο.

-Ο επίσημος δε απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο 2012-19, ο πρώτος & μόνος που έχει κάνει κυβερνητικό κόμμα στην Ελλάδα, μιλούσε για το επίτευγμα του μαξιλαριού, με το οποίο ανακτήθηκε η δημοσιονομική κυριαρχία της χώρας. Ο Απολογισμός ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από την ΚΕ του κόμματος.

Πρόεδρε, σου προτείνω να διαβάσεις τις συγκεκριμένες σελίδες (σ.σ. 72-74). Και γενικότερα εφόσον θέλεις ν’ αναφέρεσαι στο κυβερνητικό έργο, είναι απαραίτητο να διαβάσεις τον Απολογισμό του κόμματος του οποίου ηγείσαι, ώστε να μην εκτίθεσαι & να μη δίνεις λαβή στη ΝΔ με τα συκοφαντικά επιχειρήματα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Σε κάθε περίπτωση να μην υπονομεύεις τον συλλογικό άθλο του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-19 υπό την καθοδήγηση & την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα. Συλλογικό άθλο που διέσωσε τη χώρα & είναι ιστορικό κεκτημένο & παρακαταθήκη της Αριστεράς για το μέλλον».

Το κείμενο του κ. Δραγασάκη, αναπαρήγαγε στο Facebook και ο κ. Χαρίτσης, στον οποίο κατά τα άλλα ο κ. Κασσελάκης τείνει χείρα φιλίας…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...