1749
Ισραηλινοί στρατιώτες στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου, την Τετάρτη | Israeli Defence Forces/Handout via REUTERS

Γάζα: Μέσα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα ο ισραηλινός στρατός – «Βρήκαμε όπλα της Χαμάς»

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2023, 05:56
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/11/2023 13:55
Ισραηλινοί στρατιώτες στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου, την Τετάρτη
|Israeli Defence Forces/Handout via REUTERS

Γάζα: Μέσα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα ο ισραηλινός στρατός – «Βρήκαμε όπλα της Χαμάς»

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2023, 05:56
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/11/2023 13:55

Ο ισραηλινός στρατός (IDF) ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Τετάρτης ότι μονάδες του διεξάγουν «στοχευμένη» επιχείρηση «ακριβείας» εναντίον ένοπλων της Χαμάς «σε ένα συγκεκριμένο τμήμα» του Αλ Σίφα, του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Γάζας.

Πρόκειται για το νοσοκομείο που βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας τις τελευταίες ημέρες λόγω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών γύρω από αυτό, των εκκλήσεων για την έλλειψη καυσίμων που είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή ζωτικών υπηρεσιών υγείας, αλλά και των καταγγελιών του Ισραήλ ότι κάτω από το ιατρικό συγκρότημα βρίσκεται το υπόγειο αρχηγείο της Χαμάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, οι ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν στα κτίρια όπου βρίσκονται τα επείγοντα, οι μονάδες εντατικής θεραπείας και η κεντρική είσοδος του νοσοκομείου.

Αργότερα, οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι βρήκαν όπλα και «τρομοκρατική υποδομή» στη διάρκεια της συνεχιζόμενης επιδρομής τους σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία μέσα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε στρατιωτικός αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι δεν σημειώθηκαν μάχες μέσα στο συγκρότημα του νοσοκομείου μετά την άφιξη εκεί στρατιωτών στη διάρκεια της νύχτας και δεν υπήρξαν διενέξεις με ιατρικό προσωπικό ή ασθενείς.

«Η επιχείρηση βασίζεται σε πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών και επιχειρησιακές ανάγκες» και «δεν έχει σκοπό να βλάψει ασθενείς, ιατρικό προσωπικό ή πολίτες που βρίσκονται στο νοσοκομείο», διευκρίνισε νωρίτερα ο στρατός.

Επισήμανε, ακόμη, ότι πριν από την εισβολή των ισραηλινών στρατευμάτων προηγήθηκε προσπάθεια εκκένωσης των ασθενών και των προσφύγων που συνέρρευσαν στο νοσοκομείο εν μέσω του πολέμου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να διασφαλιστεί το άνοιγμα ενός «ειδικού διαδρόμου» για τις ομάδες αυτές.

Γιατροί και νοσηλευτές σε διάδρομο του νοσοκομείου, την ώρα που η ισραηλινή επιχείρηση στο εσωτερικό του βρισκόταν σε εξέλιξη, σύμφωνα με πλάνα που μετέδωσε το Al Jazeera – Gaza Ministry Of Health/Handout via REUTERS

Παράλληλα, ο IDF ειδοποίησε σχετικά τη διοίκηση του νοσοκομείου, όπως ανέφερε στην ενημέρωσή του.

Μέρος της επιχείρησης αφορούσε, σύμφωνα με τον IDF, στην παροχή θερμοκοιτίδων, ιατρικού εξοπλισμού και βρεφικών τροφών, είδη που μεταφέρθηκαν αργότερα στο νοσοκομείο.

Ο υφυπουργός Υγείας της Χαμάς, Γιούσεφ Αμπού Ρις, που βρίσκεται στο αλ Σίφα, δήλωσε το πρωί της Τετάρτης ότι «δεκάδες στρατιώτες και μέλη των ειδικών δυνάμεων» του Ισραήλ βρίσκονται «στο τμήμα επειγόντων και την υποδοχή» του νοσοκομείου, ενώ «άρματα μάχης εισήλθαν στο συγκρότημα του νοσοκομείου».

Ο ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα πρέπει να επέμβουν «αμέσως» για να τερματίσουν αυτή την επιχείρηση, τόνισε.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον πέντε τρομοκράτες σκοτώθηκαν σε μάχη στον εξωτερικό χώρο του νοσοκομείου κατά την εισβολή των στρατιωτών, οι οποίοι δέχθηκαν πυρά από την Χαμάς και σημειώθηκαν εκρήξεις.

Νωρίτερα τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, το ελεγχόμενο από την Χαμάς υπουργείο Υγείας της Γάζας επίσης ανέφερε πως ενημερώθηκε από τον ισραηλινό στρατό για την πρόθεσή του να προχωρήσει σε έφοδο στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον Guardian, περίπου 600 ασθενείς βρίσκονται στο νοσοκομείο και μεταξύ 200 και 700 γαιτροί, νοσηλευτές και διοικητικοί υπάλληλοι.

Οσον αφορά τους πολίτες που είχαν βρει καταφύγιο στο Αλ Σίφα, τα νούμερα που έδιναν οι διάφορες πλευρές κυμαίνονταν από 1.500 έως 15.000, με γιατρό να δηλώνει, το πρωί της Τετάρτης, ότι είναι μεταξύ 2.000 και 3.000 άνθρωποι.

Το κτιριακό συγκρότημα του νοσοκομείου Σίφα ήταν περικυκλωμένο «απ’ όλες τις πλευρές» από τον ισραηλινό στρατό, σύμφωνα με τη Χαμάς, που έκανε λόγο για «εντατικά πυρά».

Ο διευθυντής των υπηρεσιών υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, ο Μουνίρ Αμπού Αλ Ρις, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα πως δυνάμεις του στρατού του Ισραήλ επιχειρούσαν «μέσα στο νοσοκομείο Σίφα» και «έψαχναν σε υπόγειά του», προσθέτοντας πως «ασθενείς είχαν καταληφθεί από πανικό εξαιτίας των κρότων εκρήξεων».

Δεκάδες ισραηλινοί στρατιώτες, ορισμένοι με καλυμμένα πρόσωπα και πυροβολώντας στον αέρα, έδωσαν εντολή σε όσους έχουν βρει καταφύγιο στο νοσοκομείο, να παραδοθούν.

Ισραηλινοί στρατιώτες φώναζαν από τα μεγάφωνα στα αραβικά: «Ολοι οι άνδρες 16 ετών και άνω, σηκώστε ψηλά τα χέρια και βγείτε από τα κτίρια προς την εσωτερική αυλή για να παραδοθείτε».

Εκατοντάδες νέοι βγήκαν στην αυλή από διάφορα κτίρια του μεγάλου νοσοκομειακού συγκροτήματος στο δυτικό τμήμα της πόλης της Γάζας.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, από το πρωί της Τετάρτης, Παλαιστίνιοι σε σειρές με τα χέρια ψηλά στον αέρα, συγκεντρώνονταν στο προαύλιο του νοσοκομείου, ερχόμενοι από την πτέρυγα εγκαυμάτων, το μαιευτήριο, την χειρουργική πτέρυγα ή την πτέρυγα αιμοκάθαρσης.

Περίπου 1.000 άνθρωποι βρίσκονταν στην μεγάλη αυλή του νοσοκομειακού συγκροτήματος με τα χέρια ψηλά. Κάποιοι γδύθηκαν από ισραηλινούς στρατιώτες για να διαπιστωθεί αν φέρουν όπλα.

Στο εσωτερικό, στους διαδρόμους των διαφόρων τμημάτων του Αλ Σίφα, το οποίο κατασκευάστηκε το 1946 και στο οποίο εργάζονται ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF), οι στρατιώτες πυροβολούσαν στον αέρα πηγαίνοντας από δωμάτιο σε δωμάτιο, ψάχνοντας για τρομοκράτες.

Γυναίκες και παιδιά που έκλαιγαν υποβλήθηκαν σε σωματική έρευνα, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο. Αλλοι υποχρεώθηκαν να περάσουν από μια κάμερα αναγνώρισης, όπως αυτές που έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος των διαδρόμων απομάκρυνσης των αμάχων προς το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ενας γιατρός στο νοσοκομείο αλ Σίφα, το μεγαλύτερο στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε στο Reuters ότι πυροβολισμοί έξω από το νοσοκομείο υποχρέωσαν το προσωπικό του να μην πλησιάζει τα παράθυρα για λόγους ασφαλείας.

«Βομβαρδισμός. Πυροβολισμοί γύρω από το νοσοκομείο και μέσα στο νοσοκομείο. Είναι πράγματι φρικτό, ένιωθες ότι είναι πολύ κοντά στο νοσοκομείο. Κι έπειτα αντιληφθήκαμε ότι τα άρματα μάχης κινούνται γύρω από το νοσοκομείο. Στάθμευσαν μπροστά από το τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου. Γύρω από το νοσοκομείο χρησιμοποιήθηκαν όλα τα είδη όπλων. Στοχοθέτησαν απευθείας το νοσοκομείο. Προσπαθούμε να αποφεύγουμε να στεκόμαστε κοντά σε παράθυρα», είπε ο Άχμεντ ελ Μοχαλαλάτι τηλεφωνικώς στο Reuters.

Η αντίδραση του ΠΟΥ και του Ερυθρού Σταυρού

Εξαιρετικά ανησυχητικές χαρακτήρισε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) τις πληροφορίες για την επιδρομή του ισραηλινού στρατού στο νοσοκομείο.

«Οι πληροφορίες για στρατιωτική επιδρομή στο νοσοκομείο Αλ Σίφα είναι βαθιά ανησυχητικές», τονίζει σε ανάρτησή του ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Χάσαμε ξανά την επαφή με το υγειονομικό προσωπικό στο νοσοκομείο. Ανησυχούμε εξαιρετικά για την ασφάλεια τη δική τους και των ασθενών τους», υπογραμμίζει.

«Εξαιρετική ανησυχία» εξέφρασε και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) για τον αντίκτυπο της στρατιωτικής επιχείρησης.

Η ΔΕΕΣ υπενθύμισε ότι «οι ασθενείς, το ιατρικό προσωπικό και οι άμαχοι θα πρέπει να προστατεύονται πάντα» και σημείωσε ότι βρίσκεται σε επαφή «με τις αρμόδιες αρχές».

Έκκληση σε όλες τις πλευρές να «δώσουν τέλος στη φρίκη» στη Λωρίδα της Γάζας, απηύθυνε σήμερα και η επικεφαλής της UNICEF στη διάρκεια σπάνιας επίσκεψής της στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

«Απευθύνω για άλλη μια φορά έκκληση σε όλες τις πλευρές να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά προστατεύονται και λαμβάνουν βοήθεια, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό Δίκαιο», δήλωσε η Κάθριν Ράσελ σε επίσκεψή της σε νοσοκομείο στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

«Μόνον οι πλευρές που εμπλέκονται στη σύγκρουση μπορούν πραγματικά να δώσουν τέλος στη φρίκη», σημείωσε.

Αλληλοκατηγορούνται για την εισβολή Ισραήλ και Χαμάς

Προαναγγέλοντας την πρωινή επιχείρηση, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκαρί είχε επαναλάβει, το βράδυ της Τρίτης, τους ισχυρισμούς περί χρήσης του νοσηλευτηρίου από τους τρομοκράτες, προσθέτοντας πως οι ενέργειες των τελευταίων καθιστούν ακόμη και τις υγειονομικές υποδομές νόμιμους στόχους.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η συνεχιζόμενη χρήση του νοσοκομείου Σίφα για στρατιωτικούς σκοπούς τερματίζει την προστασία του δυνάμει του Διεθνούς Δικαίου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, πάντως, στην επιχείρηση του συμμετείχαν μέλη «του ιατρικού σώματος» και «αραβόφωνοι» στρατιωτικοί, οι οποίοι έλαβαν «ειδική εκπαίδευση» προκειμένου να «προετοιμαστούν για αυτό το περίπλοκο και ευαίσθητο περιβάλλον» με πρόθεση να μην υπάρξουν απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Στη δική της ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα η Χαμάς ανέφερε πως θεωρεί πως «ευθύνη» για την επίθεση στο Σίφα φέρει, εκτός του Ισραήλ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

«Η κατοχή (σ.σ. με αυτόν τον όρο αναφέρεται η Χαμάς στο Ισραήλ) και ο πρόεδρος (των ΗΠΑ Τζο) Μπάιντεν φέρουν ακέραιη την ευθύνη για την επίθεση στο ιατρικό συγκρότημα Σίφα», κατήγγειλε η τρομοκρατική οργάνωση.

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη ο Λευκός Οίκος υιοθέτησε τους ισχυρισμούς των Ισραηλινών, εν μέρει έστω, δηλώνοντας πως η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ, άλλη παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση, έχουν πράγματι εγκαταστήσει «κέντρο διοίκησης και ελέγχου» στο νοσοκομείο Σίφα.

Για τη Χαμάς «αυτές οι δηλώσεις δίνουν πράσινο φως στην ισραηλινή κατοχή για να διαπράξει νέες βάρβαρες σφαγές στα νοσοκομεία, με σκοπό να καταστρέψει το σύστημα υγείας της Γάζας».

Λίγο νωρίτερα, πάντως, εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας είχε ξεκαθαρίσει ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στα νοσοκομεία του θύλακα.

Η δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου στους δημοσιογράφους, την οποία επικαλέστηκαν τα διεθνή πρακτορεία, μετά την ανακοίνωση του στρατού του Ισραήλ πως διεξάγει «στοχευμένη» επιχείρηση στο Σίφα, είχε ως εξής: «Δεν υποστηρίζουμε το να χτυπηθεί νοσοκομείο από τον αέρα και δεν θέλουμε να δούμε (να διεξάγεται) μάχη μέσα σ’ ένα νοσοκομείο όπου αθώοι άνθρωποι, αβοήθητοι άνθρωποι, άρρωστοι άνθρωποι, που προσπαθούν να λάβουν την ιατρική περίθαλψη που έχουν ανάγκη, θα βρεθούν εν μέσω διασταυρούμενων πυρών».

«Οπως έχουμε πει ήδη, τα νοσοκομεία και οι ασθενείς πρέπει να προστατεύονται», τόνισε ο αξιωματούχος –πρόκειται για φράση που είχε χρησιμοποιήσει προ ημερών και ο αμερικανός πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται πως την αμέσως προηγούμενη ημέρα, ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει την κατάληψη σειράς στρατηγικών θέσεων της Χαμάς στην πόλη της Γάζας, διαμηνύοντας ότι η τρομοκρατική οργάνωση «απώλεσε τον έλεγχο» σε ολόκληρο τον παράκτιο θύλακα, ο οποίος πολιορκείται εδώ και 40 ημέρες, μετά την αιματηρή επίθεση των τζιχαντιστών στο νότιο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου.

Εκτοτε 11.320 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον θύλακα, μεταξύ των οποίων 4.650 παιδιά, σύμφωνα με έναν απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα την Τρίτη στελέχη της Χαμάς.

Η αντίδραση των Παλαιστινίων

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τον στρατό του Ισραήλ ότι «παραβίασε κατάφωρα» το διεθνές Δίκαιο εξαπολύοντας στρατιωτική επιχείρηση στο νοσοκομείο αλ Σίφα, ενώ η Ιορδανία εκτίμησε ότι η «σιωπή» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επιτρέπει «τη βαρβαρότητα».

Από την πλευρά του ο παλαιστίνιος πρόεδρος έκανε λόγο για «πόλεμο ενάντια στην ύπαρξη των Παλαιστινίων».

Στην ανακοίνωσή του, το παλαιστινιακό υπουργείο ζήτησε «τη διεθνή παρέμβαση για την προστασία των αμάχων» στο νοσοκομείο.

Ο ιορδανός υπουργός Εξωτερικών, Αϊμάν Σαφάντι, κατήγγειλε ότι η ισραηλινή επιχείρηση στο αλ Σίφα «καταδεικνύει τη βαρβαρότητα την οποία επιτρέπει η σιωπή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Καταγγέλλουμε τη σιωπή του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφορικά με αυτή τη βαρβαρότητα. Η σιωπή αυτή καλύπτει εγκλήματα πολέμου. Η σιωπή αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ούτε να δικαιολογηθεί. Το Συμβούλιο πρέπει να δράσει», υπογράμμισε σε ανάρτησή του, καταγγέλλοντας «μια καταστροφή» στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, το Ισραήλ διεξάγει στη Λωρίδα της Γάζας «έναν πόλεμο ενάντια στην ύπαρξη των Παλαιστινίων», όπως κατήγγειλε σε σημερινή του ομιλία.

Ο Αμπάς έκανε επίσης λόγο για «έναν βάρβαρο πόλεμο» και «γενοκτονία», η οποία «διεξάγεται υπό το βλέμμα της παγκόσμιας κοινότητας».

«Είναι ένας πόλεμος κατά της ύπαρξης των Παλαιστινίων, κατά της παλαιστινιακής εθνικής ταυτότητας, της ταυτότητας της γης και των κατοίκων της», τόνισε ο παλαιστίνιος πρόεδρος που έχει την έδρα του στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...