351
Η Σάρα Βάγκενκνεχτ κοιτάζει ψηλά: βλέπει να πέφτουν «κουκιά», προερχόμενα τόσο από τους παλιούς συντρόφους της όσο και από το κοινό της ακροδεξιάς Εναλλακτικής | REUTERS/Annegret Hilse

Γερμανία: Το κόμμα Die Linke ανακοίνωσε την αυτοδιάλυσή του

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2023, 19:49
Η Σάρα Βάγκενκνεχτ κοιτάζει ψηλά: βλέπει να πέφτουν «κουκιά», προερχόμενα τόσο από τους παλιούς συντρόφους της όσο και από το κοινό της ακροδεξιάς Εναλλακτικής
|REUTERS/Annegret Hilse

Γερμανία: Το κόμμα Die Linke ανακοίνωσε την αυτοδιάλυσή του

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2023, 19:49

Τον περασμένο Οκτώβριο η βουλευτίνα του γερμανικού κόμματος Die Linke, Σάρα Βάγκενκνεχτ, ανακοίνωσε ότι το πράγμα δεν τραβάει και ότι φτιάχνει το δικό της «μαγαζί», την κίνηση Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ, ένα 100% προσωποπαγές κόμμα – κάτι ασύμβατο με την έννοια της Αριστεράς σε οποιαδήποτε απόχρωσή της.

Η Βάγκενκνεχτ μαζί με το καπελάκι της πήρε και δέκα βουλευτές του Die Linke (από τους συνολικά 38), έτσι το παλιό κόμμα όλων αυτών έχει πρόβλημα σε κοινοβουλευτικό επίπεδο: μετά τις αποχωρήσεις δεν θεωρείται πλέον κόμμα και οι βουλευτές του χαρακτηρίζονται μεμονωμένοι. Οσοι παρέμειναν στο Die Linke δεν είχαν και πολλές επιλογές: την Τρίτη 14 Νοεμβρίου ανακοίνωσαν την αυτοδιάλυση του κόμματός τους και από τις 6 Δεκεμβρίου θα πάψει να υπάρχει στη γερμανική Βουλή.

Ο επικεφαλής του Die Linke, Ντίτμαρ Μπαρτς, δεν θέλησε να φανεί απαισιόδοξος και είπε ότι το τέλος στην Bundestag μπορεί να είναι και «ευκαιρία για μια νέα αρχή». Στην κοινωνία, ασφαλώς. Ο ίδιος και οι σύντροφοί του πιστεύουν ότι το Die Linke μπορεί να αναγεννηθεί στα εδάφη της Ανατολικής Γερμανίας, όπου έχει και τις ρίζες του (γεννήθηκε από τις στάχτες του Κομμουνιστικού Κόμματος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας και, όπως έγραψε η Repubblica, παρέμεινε πάντα πεισματικά αντιαμερικανικό και αντιΝΑΤΟϊκό).

Οι έντονα αντιδυτικές θέσεις του και η εχθρική στάση του απέναντι στην παραδοσιακά φιλοευρωπαϊκή και ΝΑΤΟϊκή γερμανική εξωτερική πολιτική πάντα εμπόδιζαν το Die Linke να συμμετάσχει σε κυβερνητικό συνασπισμό σε ομοσπονδιακό επίπεδο, π.χ. με το σοσιαλδημοκρατικό SPD και με τους Πρασίνους. Βέβαια, το Die Linke δεν είχε πρόβλημα να συνεργαστεί με τις καθεστωτικές δυνάμεις σε περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο (στη γλώσσα της Αριστεράς αυτή η στάση ονομάζεται οπορτουνισμός).

Αλλά στην Ανατολική Γερμανία το Die Linke ακόμη θεωρείται λαϊκό κόμμα, αν και προ πολλού μερίδιο από την πίτα του έφαγαν και οι ακροδεξιοί της Εναλλακτικής για τη Γερμανία. Την αποσύνθεσή του επιτάχυναν οι βαθιές εσωτερικές ρωγμές, από ρεύματα που μοναδικό μέλημά τους είχαν πώς θα αλληλοεξοντωθούν… Τελευταία, το ταλαιπώρησαν και σκάνδαλα σεξουαλικής παρενόχλησης.

Κατά τις εκτιμήσεις των αναλυτών, έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις, η Βάγκενκνεχτ μπορεί να κλέψει έως και τους μισούς ψηφοφόρους της Εναλλακτικής, αλλά και το ¼ των ψηφοφόρων του Die Linke.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...