455
Η σπανιότητά του, αλλά και το γεγονός ότι το αεροπλάνο που εικονίζεται είναι... ανάποδα, ευθύνονται για τη δημοφιλία του «Inverted Jenny» | Siegel/InvertedJenny.com

Ποιο γραμματόσημο πουλήθηκε για δύο εκατ. δολάρια;

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2023, 18:33
Η σπανιότητά του, αλλά και το γεγονός ότι το αεροπλάνο που εικονίζεται είναι... ανάποδα, ευθύνονται για τη δημοφιλία του «Inverted Jenny»
|Siegel/InvertedJenny.com

Ποιο γραμματόσημο πουλήθηκε για δύο εκατ. δολάρια;

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2023, 18:33

Μπορεί να φαίνεται εξωφρενικό σε όσους δεν έχουν επαφή με τον κόσμο των φιλοτελιστών, όμως είναι πραγματικότητα: ένα γραμματόσημο που πρωτοτυπώθηκε το 1918 και πωλήθηκε για 24 σεντς, μεταπωλήθηκε φέτος για 2 εκατ. δολάρια. Πρόκειται, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, για το διάσημο κόκκινο, μπλε και λευκό «Inverted Jenny».

Η φήμη του συνδέεται με δύο παράγοντες: αυτή καθαυτή τη σπανιότητά του, καθώς είχαν τυπωθεί μόνο 100 εκείνη την εποχή, και το γεγονός ότι το αεροπλάνο που απεικονίζεται είναι τυπωμένο, κατά λάθος, ανάποδα.

Ο φιλοτελιστής Τσαρλς Χακ πραγματοποίησε τη μνημειώδη αγορά την Τετάρτη σε δημοπρασία του Robert A Siegel Auction Galleries, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Ο 76χρονος δήλωσε στην Washington Post ότι είχε βάλει στο μάτι το πολυπόθητο γραμματόσημο από τότε που ήταν παιδί, χαρακτηρίζοντάς το ως «το ιερό δισκοπότηρο των φιλοτελιστών».

Το γραμματόσημο «Inverted Jenny» ήταν μέρος μιας συλλογής που εκδόθηκε για να σηματοδοτήσει την έναρξη της Υπηρεσίας Αεροπορικού Ταχυδρομείου.

Στο κέντρο του γραμματοσήμου εικονίζεται το αεροπλάνο Curtiss JN-4, αλλά εκ παραδρομής έχει τυπωθεί ανάποδα. Μόνο 100 από αυτά τα… αντεστραμμένα γραμματόσημα πωλήθηκαν τότε, και έκτοτε έχουν γίνει περιζήτητα από τους συλλέκτες γραμματοσήμων παγκοσμίως.

Το συγκεκριμένο γραμματόσημο είναι τόσο γνωστό που κάποτε εμφανίστηκε σε ένα επεισόδιο των «Simpsons», το 1993: ο Χόμερ Σίμσον, ένας από τους πρωταγωνιστές της μακροχρόνιας αμερικανικής κωμικής σειράς κινουμένων σχεδίων, φαίνεται να κοιτάζει ένα φύλλο με γραμματόσημα «Inverted Jennys» σε ένα παζάρι.

«Το αεροπλάνο είναι ανάποδα» λέει, προτού πετάξει το φύλλο σε έναν σωρό από άλλα αμερικανικά αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας, συμπεριλαμβανομένου ενός αντιγράφου της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας.

Η αξία του γραμματοσήμου εκτοξεύθηκε σχεδόν αμέσως μετά την αρχική εκτύπωσή του χάρη στη σπανιότητά του, γράφει το βρετανικό μέσο, και αντίγραφά του έχουν πωληθεί σε αρκετές δημοπρασίες τις τελευταίες δεκαετίες.

Σε δύο από τις προηγούμενες δημοπρασίες πρωταγωνιστής ήταν και πάλι ο Τσαρλς Χακ, ο οποίος κατέχει πλέον τρία από τα 100 γραμματόσημα.

Το πρώτο το αγόρασε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 για περίπου 300.000 δολάρια, όπως δήλωσε ο ίδιος στην Washington Post. Το 2007 αγόρασε το δεύτερο, καλύτερης ποιότητας, για σχεδόν 1 εκατ. δολάρια. Ηταν το 57ο γραμματόσημο που τυπώθηκε στο αρχικό φύλλο των 100 γραμματοσήμων.

Αυτό που πωλήθηκε πιο πρόσφατα είναι το νούμερο 49, του οποίου τα ίχνη διέφευγαν για πολύ καιρό από τους λάτρεις του «Inverted Jenny», καθώς δεν το είχε δει κανείς επί έναν αιώνα – συγκεκριμένα, από την αρχική του αγορά το 1918.

Ο ιδιοκτήτη του και οι απόγονοί του το κρατούνταν φυλαγμένο σε τραπεζικό θησαυροφυλάκιο μέχρι το 2018. Θεωρείται «ένα από τα καλύτερα κεντραρισμένα» της σειράς «Inverted Jenny», σύμφωνα με το Siegel Auction Galleries, καθώς έχει εκτεθεί ελάχιστα στο φως.

Ο Χακ δήλωσε στην Washington Post ότι σκοπεύει να συνεχίσει την αιωνόβια παράδοση της προστασίας του γραμματοσήμου από το φως και της διατήρησής του, αποκαλώντας το «ένα κομμάτι της αμερικανικής Ιστορίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...