470
Ο Ολαφ Σολτς υποδέχεται στην καγκελαρία τον Κυριάκο Μητσοτάκη | ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο Ολαφ Σολτς καλωσόρισε τον Μητσοτάκη στην καγκελαρία: «Χαίρομαι που σημειώσαμε πρόοδο»

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2023, 13:06
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 14/11/2023, 14:16
Ο Ολαφ Σολτς υποδέχεται στην καγκελαρία τον Κυριάκο Μητσοτάκη
|ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο Ολαφ Σολτς καλωσόρισε τον Μητσοτάκη στην καγκελαρία: «Χαίρομαι που σημειώσαμε πρόοδο»

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2023, 13:06
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 14/11/2023, 14:16

Το κατώφλι της καγκελαρίας στο Βερολίνο διέβη το μεσημέρι της Τρίτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης για μια συνάντηση με τον Ολαφ Σολτς, με την Οικονομία, την Ενέργεια και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών των δύο ηγετών.

Σύμφωνα με τη γερμανική πλευρά ενημέρωσης, ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος ανέδειξε την κρίση στη Μέση Ανατολή, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Μεταναστευτικό, την ενέργεια και την προστασία του κλίματος, ως βασικά θέματα των συνομιλιών που είχε με τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, επισημαίνοντας με ικανοποίηση την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε μια σειρά θεμάτων.

Ο Σολτς επανέλαβε τη θέση του Βερολίνου ότι «το Ισράηλ έχει το δικαίωμα – και την υποχρέωση – να υπερασπιστεί τον εαυτό του, στο πλαίσιο πάντα του διεθνούς δικαίου» και τάχθηκε υπέρ των «ανθρωπιστικών παύσεων» των εχθροπραξιών, οι οποίες θα επιτρέψουν την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Υπενθύμισε τις θηριωδίες της Χαμάς, ζήτησε άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων και τόνισε ότι παραμένει υπέρ της λύσης των δύο κρατών στην περιοχή.

Αναφερόμενος στην Ουκρανία, ο γερμανός καγκλελάριος είπε ότι συμφώνησαν με τον κ. Μητσοτάκη για τη συνέχιση της στήριξης της άμυνας της χώρας, ενώ επεσήμανε ότι η Γερμανία στηρίζει τη διεύρυνση της ΕΕ, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι ενδιαφερόμενες χώρες ολοκληρώνουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό, ο Σολτς ζήτησε ταχεία ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ασύλου και έκανε λόγο για την ανάγκη διμερών και ευρωπαϊκών λύσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δευτερογενής μετανάστευση προς τη Γερμανία.

Μια ημέρα νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός συμμετείχε σε συζήτηση με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης των Χριστιανοδημοκρατών, Φρίντριχ Μερτς, και έδωσε το στίγμα των όσων επρόκειτο να συζητήσει με τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο της Γερμανίας αλλά και με ποιες θέσεις προσέρχεται η χώρα μας στη συνάντηση αυτή.

Όσον αφορά στα δημοσιονομικά, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε ως βασικό στόχο, μετά την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, τη σύγκλιση με την Ευρώπη, ζήτησε ευελιξία όσον αφορά στο νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και υπογράμμισε ότι μόνο μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής θα αρχίσουν να μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές.

Για το Μεταναστευτικό τόνισε ότι η Ελλάδα είναι χώρα πρώτης υποδοχής και χρειάζεται περισσότερη οικονομική βοήθεια έτσι ώστε να ανταπεξέλθει.

Για τα ελληνοτουρκικά ο Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι μόνο με τον διάλογο επιλύονται οι διαφορές και πως πρέπει να εστιάσουν οι δύο χώρες, Ελλάδα και Τουρκία, στη θετική ατζέντα.

Το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακάθισε στο δείπνο που παρέθεσε στην καγκελαρία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στο πλαίσιο των άτυπων συζητήσεων με τους Ευρωπαίους ηγέτες για την υιοθέτηση της Στρατηγικής Ατζέντας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2024. Συγκεκριμένα, στο δείπνο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρακάθισαν ο γερμανός καγκελάριος και οι ηγέτες Ελλάδας, Κύπρου, Αυστρίας, Βελγίου, Λιθουανίας, Ουγγαρίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...