399
Η αυστριακή υπουργός Δικαιοσύνης, Αλμα Ζάντιτς, ανακοίνωσε τα μέτρα συμβολικής αποκατάστασης της ιστορικής αδικίας | EPA/JULIEN WARNAND

Αυστρία: Κονδύλι για αποζημιώσεις εκατ. ευρώ σε γκέι που διώχθηκαν νομικά

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2023, 14:07
Η αυστριακή υπουργός Δικαιοσύνης, Αλμα Ζάντιτς, ανακοίνωσε τα μέτρα συμβολικής αποκατάστασης της ιστορικής αδικίας
| EPA/JULIEN WARNAND

Αυστρία: Κονδύλι για αποζημιώσεις εκατ. ευρώ σε γκέι που διώχθηκαν νομικά

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2023, 14:07

Οι νόμοι κατά των σεξουαλικών διακρίσεων είναι μια σχετικά πρόσφατη υπόθεση για πολλές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, που ήρθαν για να αποκαταστήσουν κοινωνικές αδικίες. Η Αυστρία επιχειρεί τώρα να αποζημιώσει συμβολικά όσους υπέστησαν διώξεις για τις σεξουαλικές προτιμήσεις τους.

Η χώρα έχει δεσμεύσει εκατομμύρια ευρώ για τις αποζημιώσεις σε γκέι άτομα που μέχρι πριν από δύο δεκαετίες αντιμετώπιζαν δίωξη, δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης. Η χώρα αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία το 1971, αλλά ορισμένες διατάξεις που εισήγαν διακρίσεις παρέμειναν σε ισχύ μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Η απαγόρευση της ανδρικής ομοφυλοφιλικής πορνείας παρέμεινε σε ισχύ μέχρι το 1989, αν και η ετεροφυλοφιλική πορνεία ήταν νόμιμη. Η ηλικία συναίνεσης για σεξουαλική επαφή μεταξύ ανδρών ήταν 18 –αντί για τα 14 για ετεροφυλόφιλους– μέχρι το 2002, αναφέρει ρεπορτάζ της Guardian.

Η υπουργός Δικαιοσύνης, Αλμα Ζάντιτς, λέει ότι εκτιμάται πως 11.000 άτομα δικαιούνται αποζημίωση, με το συνολικό ποσό των 33 εκατ. ευρώ να διατίθεται για τις πληρωμές. Πλαισιωμένη από δύο σημαίες της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, είπε στους δημοσιογράφους: «Αυτή η οικονομική αποζημίωση δεν μπορεί ποτέ να αναπληρώσει την ταλαιπωρία και την αδικία που συνέβη, αλλά έχει τεράστια σημασία επιτέλους να αναλάβουμε την ευθύνη για αυτό το κομμάτι της ιστορίας μας».

Οσοι ομοφυλόφιλοι στοχοποιήθηκαν από τις Αρχές σύμφωνα με τους νόμους που τώρα έχουν καταργηθεί, θα λάβουν ποσό 500 ευρώ έκαστος, ενώ οι καταδικαστικές αποφάσεις θα ακυρωθούν, εξήγησε η Ζάντιτς. Οσοι καταδικάστηκαν θα λάβουν από 3.000 ευρώ και άνω αν φυλακίστηκαν ή αν υπέφεραν η υγεία τους, η οικονομική ή η επαγγελματική ζωή τους.

Ο νόμος, ο οποίος επιτρέπει την αποζημίωση και θα τεθεί σε ισχύ από τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους, αναμένεται να περάσει από το κοινοβούλιο μέσα στη φετινή χρονιά, ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου στο Γαλλικό Πρακτορείο. Οι πληγέντες θα πρέπει να εμφανισθούν για να διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις, πρόσθεσε.

Η Αυστρία δεν είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που κάνει αυτό το βήμα. Το 2017, το γερμανικό κοινοβούλιο ψήφισε για να ακυρώσει τις καταδίκες 50.000 ομοφυλόφιλων ανδρών που καταδικάστηκαν για ομοφυλοφιλία βάσει νόμου της ναζιστικής περιόδου που παρέμεινε σε ισχύ και μετά τον πόλεμο, και ενέκρινε αποζημιώσεις.

Η Αυστρία προσαρτήθηκε από τη Ναζιστική Γερμανία το 1938, οδηγώντας σε διώξεις όχι μόνο των εκατοντάδων χιλιάδων Εβραίων της χώρας, αλλά και των ομοφυλόφιλων και άλλων μειονοτήτων που έγιναν στόχος των Ναζί.

Ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών είναι νόμιμος στην Αυστρία από το 2019 και οι έρευνες δείχνουν ότι η αυστριακή κοινή γνώμη παραμένει σταθερά στο πλευρό της ίσης μεταχείρισης για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...