288
| REUTERS/Juan Medina

Αντόνιο Κόστα: Παραίτηση λόγω… συνωνυμίας;

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2023, 20:30
|REUTERS/Juan Medina

Αντόνιο Κόστα: Παραίτηση λόγω… συνωνυμίας;

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2023, 20:30

Το όνομα του απερχόμενου πορτογάλου πρωθυπουργού, Αντόνιο Κόστα, με αυτό του πορτογάλου υπουργού Οικονομίας, Αντόνιο Κόστα Σίλβα, φέρονται να μπέρδεψαν οι δικαστικές Αρχές της χώρας κατά την απομαγνητοφώνηση του υλικού που συγκέντρωσαν, περιλαμβανομένων τηλεφωνικών υποκλοπών, στο πλαίσιο των ερευνών που αποκάλυψαν το σκάνδαλο διαφθοράς που «έριξε» την κυβέρνηση της Πορτογαλίας την περασμένη εβδομάδα.

Ενώ οι συνομιλούντες στην απομαγνητοφώνηση των συνομιλιών που κατέγραψαν οι υπηρεσίες ασφαλείας αναφέρονταν στον υπουργό Οικονομικών του Κόστα, τον Αντόνιο Κόστα Σίλβα, οι αστυνομικοί έγραψαν σκέτο Αντόνιο Κόστα, εμπλέκοντας έτσι (περισσότερο) τον πρωθυπουργό.

Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε ο δικηγόρος ενός εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το λάθος αναγνωρίστηκε κατά την ανάκριση, όπως μετέδωσε το Euronews.

Σε πρώτο χρόνο, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα και το ανώτατο δικαστήριο της χώρας δεν σχολίασαν την εξέλιξη αυτή.

Ο κεντροαριστερός Κόστα ηγείται της Πορτογαλίας από το 2015, κερδίζοντας μόλις πέρυσι μία ακόμη εκλογική μάχη.

Ωστόσο, παραιτήθηκε αμέσως μετά την αστυνομική επιχείρηση στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά την Τρίτη, η οποία οδήγησε στη σύλληψη του υπευθύνου του πολιτικού του γραφείου, μαζί με άλλα τέσσερα άτομα, και στην εμπλοκή ενός υπουργού του ως υπόπτου, κλονίζοντας την κυβέρνησή του.

Οι έρευνες των Αρχών, οι οποίες εισέβαλαν, μεταξύ άλλων, στο γραφείο του Κόστα και σε σπίτια και γραφεία υπουργών της κυβέρνησής του, αφορούν σε υπόθεση διαφθοράς σε σχέση με τις εξορύξεις λιθίου και τις εγκαταστάσεις «πράσινου» υδρογόνου στη χώρα της ιβηρικής χερσονήσου.

Μέσα σε λίγες ώρες ο Κόστα προχώρησε σε διάγγελμα, λέγοντας ότι δεν μπορεί να παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο, παρότι δήλωσε αθώος –υπό το πρίσμα αυτό, ο ίδιος θα μπορούσε να παραιτηθεί ακόμη και αν το όνομά του δεν είχε εμπλακεί άμεσα στην υπόθεση.

Αναμενόταν να παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι τις νέες εκλογές, οι οποίες προκηρύχθηκαν για τον Μάρτιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...