1715
Ο 35ώροφος ουρανοξύστης (στη μέση με το πανό) που στεγάζει το τουρκικό προξενείο στο Μανχάταν | Fatih Aktas/Anadolu Agency via Getty Images

Πλήρωσε η Αγκυρα τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης για να λειτουργήσει το τουρκικό προξενείο;

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2023, 11:57
Ο 35ώροφος ουρανοξύστης (στη μέση με το πανό) που στεγάζει το τουρκικό προξενείο στο Μανχάταν
|Fatih Aktas/Anadolu Agency via Getty Images

Πλήρωσε η Αγκυρα τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης για να λειτουργήσει το τουρκικό προξενείο;

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2023, 11:57

Στο στόχαστρο του FBI βρίσκεται ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ερικ Ανταμς, ο οποίος εξελέγη στη θέση αυτή πριν δύο χρόνια.

Οι ομοσπονδιακές αρχές ερευνούν αν ο Ανταμς, λίγες εβδομάδες πριν από την εκλογή του, πίεσε τους αξιωματούχους της πυροσβεστικής της Νέας Υόρκης να δώσουν την έγκρισή τους για το νέο πολυώροφο προξενείο της τουρκικής κυβέρνησης στο Μανχάταν, παρά τις ανησυχίες για την ασφάλεια του κτιρίου, δήλωσαν τρεις άνθρωποι με γνώση του θέματος στους New York Times.

Αφού κέρδισε τις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών για τη δημαρχία τον Ιούλιο, ο Aνταμς επικοινώνησε με τον τότε επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας της πόλης, Ντάνιελ Νίγκρο, στα τέλη του καλοκαιριού του 2021 και τον προέτρεψε να επιτρέψει στην τουρκική κυβέρνηση να λειτουργήσει τα γραφεία της στο κτίριο, τουλάχιστον σε προσωρινή βάση.

Το κτίριο δεν είχε ακόμη ανοίξει, επειδή οι αξιωματούχοι της πυροσβεστικής είχαν επικαλεστεί ζητήματα ασφαλείας και αρνήθηκαν να υπογράψουν την έγκριση της λειτουργίας του, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η ασυνήθιστη παρέμβαση του Ανταμς εξετάζεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης έρευνας για τη διαφθορά δημόσιων προσώπων από το FBI και τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς στο Μανχάταν, η οποία οδήγησε στην κατάσχεση των ηλεκτρονικών συσκευών του δημάρχου από ομοσπονδιακούς πράκτορες στις αρχές της περασμένης εβδομάδας. Το FBI ρωτούσε κορυφαίους αξιωματούχους της πυροσβεστικής για τον ρόλο του δημάρχου στο θέμα από την άνοιξη ακόμα.

Τον ουρανοξύστη εγκαινίασε ο Ερντογάν

Η παρέμβαση του Ανταμς άνοιξε τον δρόμο στον Ταγίπ Ερντογάν, του οποίου η προτίμηση στα τεράστια οικοδομικά έργα ήταν γνωστή στην Τουρκία, για να προεδρεύσει στα εγκαίνια του πύργου των 300 εκατομμυρίων δολαρίων και των 35 ορόφων κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο του 2021 για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, παρά τις πολυάριθμες ελλείψεις στο σύστημα πυρασφάλειας. Ο ουρανοξύστης στο κέντρο της Νέας Υόρκης αντανακλά την «αυξημένη ισχύ» της Τουρκίας, δήλωσε ο Ερντογάν κατά την κοπή της κορδέλας του.

Η ομοσπονδιακή ποινική έρευνα έχει επικεντρωθεί, τουλάχιστον εν μέρει, στο κατά πόσον ο Ανταμς συνεργάστηκε με την τουρκική κυβέρνηση, το 2021, συμπεριλαμβανομένου του γενικού προξενείου της στη Νέα Υόρκη, για να διοχετεύσει παράνομα ξένα κεφάλαια στα ταμεία της προεκλογικής του εκστρατείας, σύμφωνα με το ένταλμα έρευνας που διάβασαν οι New York Times για την έρευνα του FBI αυτόν τον μήνα στο σπίτι της επικεφαλής χρηματοδότριας του δημάρχου.

Ο Ανταμς, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος του Μπρούκλιν μέχρι το 2021, δήλωσε: «Ως πρόεδρος του Μπρούκλιν, μέρος του ρόλου μου ήταν να ενημερώνω τις κυβερνητικές υπηρεσίες για θέματα εκ μέρους των ψηφοφόρων και των εκλογικών περιφερειών. Δεν με έχουν κατηγορήσει για κάτι και θα συνεχίσω να συνεργάζομαι με τις αρχές».

Εκπρόσωπος της τουρκικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον δεν απάντησε στους NYT σε αιτήματα για σχολιασμό.

Τη στιγμή που επικοινώνησε με την πυροσβεστική υπηρεσία της Νέας Υόρκης, ο Ανταμς ολοκλήρωνε τη δεύτερη θητεία του ως πρόεδρος του διαμερίσματος του Μπρούκλιν, μια σε μεγάλο βαθμό τελετουργική θέση, η αρμοδιότητα της οποίας δεν εκτεινόταν στην περιοχή του Μανχάταν όπου βρίσκεται το νέο κτίριο του προξενείου, το Κέντρο Τουρκεβί, απέναντι από το κτίριο του ΟΗΕ στην Πρώτη Λεωφόρο.

Ομως η ανάδειξή του ως νικητή των προκριματικών δημοτικών εκλογών στις αρχές Ιουλίου, σχεδόν εξασφάλιζε ότι θα επικρατήσει στις γενικές εκλογές του Νοεμβρίου, δεδομένου ότι οι ψηφοφόροι της Νέας Υόρκης ψηφίζουν τους Δημοκρατικούς. Η επιρροή του μεταξύ των αξιωματούχων της πόλης είχε αυξηθεί ανάλογα.

Ο τούρκος πρόξενος στη Νέα Υόρκη, Ρεϊχάν Οζγκούρ, ενημερώνει τον Ερικ Ανταμς ( στη μέση) για την επίθεση στο Turkevi Center, τον Μάιο – Selcuk Acar/Anadolu Agency via Getty Images

Ο Ανταμς είχε ήδη μια μακροχρόνια σχέση με το τουρκικό γενικό προξενείο, το οποίο πλήρωσε μέρος του ταξιδιού του στην Τουρκία, όταν ήταν πρόεδρος του Μπρούκλιν το 2015, σύμφωνα με μια δημόσια κατάθεση.

Το ένταλμα για την έρευνα στο σπίτι της βασικής χρηματοδότριας του Ανταμς, Μπριάνα Σαγκς, ανέφερε ότι η έρευνα εξέταζε τον ρόλο της KSK Construction, μιας κατασκευαστικής εταιρείας του Μπρούκλιν που ανήκει σε τούρκους μετανάστες και η οποία διοργάνωσε εκδήλωση για τη συγκέντρωση χρημάτων για τον Ανταμς στις 7 Μαΐου 2021.

Εκείνη την ημέρα, 48 δωρητές, συμπεριλαμβανομένων των ιδιοκτητών της εταιρείας, των υπαλλήλων και των οικογενειών τους, καθώς και άλλων κατασκευαστών και κτηματομεσιτών, δώρισαν 43.600 δολάρια, σύμφωνα με τις εκθέσεις της προεκλογικής εκστρατείας του Ανταμς.

Αυτές οι συνεισφορές τού επέτρεψαν να λάβει άλλα 48.000 δολάρια σε δημόσια κεφάλαια που αντιστοιχούν σε συνολικά σχεδόν 92.000 δολάρια. Το γενναιόδωρο πρόγραμμα δημόσιων αντισταθμιστικών κεφαλαίων της πόλης, που αποσκοπεί στη μείωση της επιρροής του χρήματος στην πολιτική, παρέχει χρηματικές ενέσεις στους υποψηφίους αυξάνοντας τις δωρεές των κατοίκων της πόλης, έως 250 δολάρια, κατά οκτώ φορές. Τα αρχεία της προεκλογικής εκστρατείας του Ανταμς δεν διευκρινίζουν ποιες δωρεές έγιναν μέσω της συγκεκριμένης εκδήλωσης για την συγκέντρωση χρημάτων.

Η KSK Construction δεν φαίνεται να έπαιξε ρόλο στην κατασκευή του νέου προξενείου στο Μανχάταν, σημειώνουν οι New York Times.

Ούτε ο Ανταμς ούτε η προεκλογική του εκστρατεία έχουν κατηγορηθεί για παράβαση καθήκοντος, και δεν είναι δημοσίως γνωστό ότι έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε σχέση με την έρευνα. Ο δήμαρχος, ο οποίος προσέλαβε δικηγόρους την περασμένη εβδομάδα για να εκπροσωπήσουν τον ίδιο, την εκστρατεία του και την Σαγκς, αρνήθηκε ότι γνώριζε για οποιαδήποτε ατασθαλία και υπερασπίστηκε τη συγκέντρωση χρημάτων της εκστρατείας.

Αφού οι ΝΥ Times ανέφεραν την Παρασκευή ότι το FBI είχε κατασχέσει τις ηλεκτρονικές συσκευές του δημάρχου, ο Aνταμς και ο δικηγόρος του, Μπόιντ Τζόνσον, ανακοίνωσαν ότι ο Ανταμς συνεργάζεται πλήρως με την έρευνα και είχε δώσει εντολή στους συνεργάτες του να κάνουν το ίδιο.

«Δεν έχω τίποτα να κρύψω», ανέφερε ο δήμαρχος στη δήλωσή του.

Πράκτορες του FΒΙ κατέσχεσαν δύο κινητά τηλέφωνα και ένα iPad, τα οποία αντιγράφηκαν και επιστράφηκαν μέσα σε λίγες ημέρες, δήλωσε ο δικηγόρος του δημάρχου.

Οι πράκτορες που έκαναν έρευνα στο σπίτι της Σαγκς στο Μπρούκλιν, την προηγούμενη εβδομάδα, πήραν υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και άλλα αποδεικτικά στοιχεία, σύμφωνα με τους ΝΥ Times.

Το ένταλμα για εκείνη την έρευνα ανέφερε ότι η έρευνα επικεντρώθηκε τουλάχιστον εν μέρει στο κατά πόσο οποιοσδήποτε που σχετιζόταν με την προεκλογική εκστρατεία του Ανταμς το 2021, είχε κίνητρο ή πρόθεση «να παράσχει οφέλη, νόμιμα ή παράνομα» στην τουρκική κυβέρνηση, στους υπηκόους της ή στην κατασκευαστική εταιρεία σε αντάλλαγμα για συνεισφορές.

Δεν ήταν σαφές πότε ακριβώς ξεκίνησε η έρευνα, αλλά την άνοιξη, δύο πράκτορες του FΒΙ, που ανήκουν στην ομάδα έρευνας της δημόσιας διαφθοράς της Νέας Υόρκης η οποία εκτέλεσε το ένταλμα έρευνας στο σπίτι της Σαγκς, πήραν συνέντευξη από τουλάχιστον έναν ανώτερο αξιωματούχο της πυροσβεστικής που είχε εμπλακεί στη διαδικασία έγκρισης του Turkevi Center. Εκαναν λεπτομερείς ερωτήσεις σχετικά με τα θέματα ασφάλειας, τη διαδικασία έγκρισης και αν ασκήθηκε πίεση και από ποιον.

Αρκετούς μήνες αργότερα, στα μέσα του καλοκαιριού, έθεσαν τις ίδιες ερωτήσεις σε έναν ακόμα υψηλόβαθμο αξιωματούχο της πυροσβεστικής.

Και στις 3 Νοεμβρίου, το πρωί μετά την έρευνα στο σπίτι της Σαγκς, πράκτορες του FBI χτύπησαν την πόρτα του Νίγκρο και τον ρώτησαν για την παρέμβαση του Ανταμς και την επικοινωνία τους στα τέλη του καλοκαιριού του 2021.

Στενοί δεσμοί του Ανταμς με την Τουρκία

Οι δεσμοί του Ανταμς με την τουρκική κυβέρνηση και την τουρκική κοινότητα χρονολογούνται εδώ και χρόνια. Ως πρόεδρος του Μπρούκλιν, προσεταιρίστηκε ενεργά πλούσια μέλη της τουρκικής κοινότητας στο νότιο Μπρούκλιν.

Τον Αύγουστο του 2015, το τουρκικό προξενείο της Νέας Υόρκης πλήρωσε τα αεροπορικά εισιτήρια, το ξενοδοχείο και τις επίγειες μεταφορές του Ανταμς για ένα ταξίδι στην Τουρκία, σύμφωνα με τα αρχεία οικονομικής πληροφόρησης.

Εκεί, ο σημερινός δήμαρχος της Νέας Υόρκης υπέγραψε συμφωνία αδελφής πόλης με τον δήμο Ουσκουντάρ της Κωνσταντινούπολης, μία από τις πολλές που εκτέλεσε με ξένες πόλεις στις οποίες ταξίδεψε ως πρόεδρος του διαμερίσματος του Μπρούκλιν. Επισκέφθηκε επίσης το Πανεπιστήμιο Bahcesehir, το οποίο ιδρύθηκε από τον ίδιο τούρκο φιλάνθρωπο που ίδρυσε το Πανεπιστήμιο Bay Atlantic στην Ουάσινγκτον.

Το ένταλμα του FBI για το σπίτι της Σαγκς ζητούσε επίσης πληροφορίες σχετικά με τις εισφορές των υπαλλήλων του Bay Atlantic. Τα αρχεία της προεκλογικής εκστρατείας του Ανταμς δείχνουν ότι έλαβε συνολικά 10.000 δολάρια σε συνεισφορές από πέντε υπαλλήλους της Bay Atlantic στις 27 Σεπτεμβρίου 2021, μια εβδομάδα μετά τα αποκαλυπτήρια του Turkevi Center, και επέστρεψε τις δωρεές τον επόμενο μήνα.

Μόλις στα τέλη του περασμένου μήνα, προς τιμήν της 100ής επετείου της Τουρκικής Δημοκρατίας, ο Ανταμς προήδρευσε σε έπαρση της τουρκικής σημαίας στο Μανχάταν και παρευρέθηκε σε εορτασμό που πραγματοποιήθηκε στο τουρκικό προξενείο.

Επικρίσεις στην Τουρκία για το κόστος

Το προξενείο στεγάζεται τώρα στον νέο 35ώροφο γυάλινο πύργο, ο οποίος ανεγέρθηκε με κόστος σχεδόν 300 εκατομμυρίων δολαρίων, ποσό που προκάλεσε επικρίσεις στην Τουρκία το 2021, όταν φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν για το υψηλό κόστος στέγασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για την πιο ακριβή ξένη αποστολή της Τουρκίας. Η καμπυλωτή πρόσοψή του είναι εμπνευσμένη από την ημισέληνο της τουρκικής σημαίας, ενώ η κορυφή του σε σχήμα τουλίπας είναι ένα νεύμα στο εθνικό λουλούδι της χώρας, σύμφωνα με το αρχιτεκτονικό γραφείο που το σχεδίασε. Το κτίριο περιλαμβάνει όχι μόνο προξενικά γραφεία, αλλά και διαμερίσματα, αίθουσα προσευχής, εκθεσιακό χώρο και αμφιθέατρο.

Τα αρχεία της πόλης αποκαλύπτουν προβλήματα επί μήνες πριν από την επίσκεψη του Ερντογάν το 2021, καθώς οι εργολάβοι της τουρκικής κυβέρνησης προσπαθούσαν να λάβουν την έγκριση της πόλης για την ολοκλήρωση και την λειτουργία του κτιρίου. Στις 26 Ιουλίου 2021, η πυροσβεστική υπηρεσία απέρριψε το σχέδιο πυροπροστασίας που είχε υποβάλει σύμβουλος της τουρκικής κυβέρνησης, ζητώντας αλλαγές. Περίπου την ίδια εποχή, το Τμήμα Κτιρίων του δήμου εξέδωσε παράβαση μετά την πτώση ενός γυάλινου πίνακα στον 17ο όροφο και την πτώση του κατά 10 ορόφους.

Μόλις 10 ημέρες πριν ο Ερντογάν προεδρεύσει των εγκαινίων του νέου κτιρίου, ανώτερος αξιωματούχος της πυροσβεστικής ενημέρωσε την Sparc Fire Protection Engineering, σύμβουλο του κτιριακού έργου, ότι η υπηρεσία δεν θα είχε αντίρρηση για ένα προσωρινό πιστοποιητικό λειτουργίας που θα επέτρεπε τη χρήση του κτιρίου εάν ο σύμβουλος επιβεβαίωνε ότι το σύστημα συναγερμού συμμορφωνόταν με τον κτιριακό κώδικα της πόλης.

Αλλά μια εβδομάδα αργότερα, στις 17 Σεπτεμβρίου, ο σύμβουλος ανέφερε πολυάριθμες ελλείψεις που αφορούσαν ανιχνευτές καπνού, ανελκυστήρες, ανεμιστήρες, πόρτες και άλλα ζητήματα.

Ο πρόεδρος της Sparc δήλωσε στην πόλη ότι το κτίριο θα στελεχωνόταν με φρουρούς σε «επιφυλακή πυρκαγιάς» μέχρι να επιλυθούν τα προβλήματα. Δύο χρόνια αργότερα, το κτίριο εξακολουθεί να λειτουργεί με προσωρινό πιστοποιητικό χρήσης, σύμφωνα με τα αρχεία.

Σε μια τελετή τρεις ημέρες αργότερα, τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου, ο Ερντογάν παρουσίασε το νέο προξενείο στο κοινό και τον Τύπο, αποκαλώντας το «αριστούργημα» που θα αποτελέσει καταφύγιο για τους αμερικανούς μουσουλμάνους.

Τον περασμένο Μάιο, όταν ένας άνδρας χρησιμοποίησε μια μεταλλική ράβδο για να σπάσει αρκετά από τα παράθυρα του προξενείου και να απειλήσει τους φρουρούς ασφαλείας του -μια πράξη που ο τούρκος πρόεδρος αποκάλεσε «τρομοκρατία»- ο Ανταμς εμφανίστηκε αυτοπροσώπως για να επιθεωρήσει τις ζημιές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...