887
Το νοσοκομείο Αλ Σίφα υποδέχεται τραυματίες του πολέμου τις προηγούμενες ημέρες | REUTERS/Mohammed Al-Masri

Λωρίδα της Γάζας: Αγωνία για το νοσοκομείο Αλ Σίφα

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2023, 12:46
Το νοσοκομείο Αλ Σίφα υποδέχεται τραυματίες του πολέμου τις προηγούμενες ημέρες
|REUTERS/Mohammed Al-Masri

Λωρίδα της Γάζας: Αγωνία για το νοσοκομείο Αλ Σίφα

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2023, 12:46

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν έτοιμες να απομακρύνουν μωρά από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας την Κυριακή, όπου δύο νεογέννητα πέθαναν και δεκάδες άλλα κινδυνεύουν καθώς τελείωσαν τα καύσιμα για τις γεννήτριες του νοσηλευτηρίου, όπως υποστήριξε η πλευρά των Παλαιστινίων, εν μέσω των σφοδρών μαχών στην περιοχή. Πρόκειται για το νοσοκομείο Αλ Σίφα, το οποίο στοχοθετείται συχνά τις τελευταίες ημέρες, κατά τη Χαμάς, και όπου «κρύβονται» οι επικεφαλής των τρομοκρατών της οργάνωσης, σύμφωνα με το Ισραήλ.

Ο Ασράφ αλ-Κίντρα, ο οποίος εκπροσωπεί το υπουργείο Υγείας στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Γάζα, δήλωσε ότι το Αλ Σίφα σταμάτησε να λειτουργεί από το Σάββατο, αφού εξαντλήθηκαν τα καύσιμα. Πρόσθεσε πως, ως αποτέλεσμα, δύο μωρά, από τα 45 που βρίσκονται εκεί συνολικά, έχασαν τη ζωή τους σε θερμοκοιτίδα.

«Χρησιμοποιούμε κάθε μέσο, ακόμη και πρωτόγονα, προσπαθώντας να μην χάσουμε άλλες ζωές», είπε ο αλ-Κίντρα στο Reuters. «Ομως αν δεν βρεθεί μια λύση για να προμηθευθούμε καύσιμα ή ηλεκτρικό, η ζωή των ασθενών και των τραυματιών κινδυνεύει».

Ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε πως οι IDF θα βοηθήσουν στην απομάκρυνση μωρών από το νοσοκομείο, έπειτα από αίτημα του προσωπικού του Αλ Σίφα

Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις για την απομάκρυνση των μωρών, ο Αλ-Κίντρα είπε πως δεν έχει σχετική ενημέρωση: «Δεν έχουμε ενημερωθεί για κάποιο μηχανισμό για τη μεταφορά των μωρών σε ασφαλέστερο νοσοκομείο. Μέχρι στιγμής προσευχόμαστε για την ασφάλειά τους και για να μην χάσουμε περισσότερα απ’ αυτά».

Νωρίτερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε εκφράσει «σοβαρή ανησυχία» για την ασφάλεια όλων όσοι είναι παγιδευμένοι μέσα στο νοσοκομείο εξαιτίας των μαχών και έκανε γνωστό πως έχει χάσει την επικοινωνία του με τις επαφές του εκεί.

Προσωπικό του Αλ Σίφα είπε στο Reuters ότι οι βομβαρδισμοί είναι συνεχείς εδώ και περισσότερο από 24 ώρες. Το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του νοσοκομείου και των ανθρώπων που είχαν καταφύγει εκεί έχει αναχωρήσει, όμως περί τους 500 ασθενείς παρέμεναν σε αυτό, ανέφερε η ίδια πηγή.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα δήλωσε την Κυριακή στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα «κατέστρεψε ολοσχερώς» το καρδιολογικό τμήμα του νοσοκομείου αλ Σίφα.

«Ρίχνουν σε όλους όσοι προσπαθούν να φύγουν από όλα τα κτίρια του νοσοκομειακού συγκροτήματος», είπε ακόμη ο Γιούσεφ Αμπού Ρις, ο οποίος δεν έδωσε απολογισμό.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνει ότι έχει αναπτυχθεί γύρω από το νοσοκομείο, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι επιτρέπει την έξοδο προς ανατολάς, που είναι ανοικτή στους χιλιάδες εκτοπισμένους που έχουν καταφύγει στο νοσοκομείο.

Τις τελευταίες 48 ώρες η Χαμάς κατέστρεψε πλήρως ή εν μέρει περισσότερους από 160 ισραηλινούς στρατιωτικούς στόχους στη Γάζα, περιλαμβανομένων τουλάχιστον 27 αρμάτων μάχης και οχημάτων, ανέφερε η τρομοκρατική οργάνωση σε ενημέρωσή της για τις εξελίξεις επί του πεδίου.

Η στρατιωτική πτέρυγα της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ, συμμάχου της Χαμάς, ανακοίνωσε ότι «εμπλέκεται σε βίαιες συγκρούσεις κοντά στο Ιατρικό Συγκρότημα Αλ Σίφα, στη συνοικία Αλ Νασρ, και στον καταυλισμό Αλ Σάτι στη Γάζα». Στην Αλ Νασρ βρίσκονται μεγάλα νοσοκομεία.

Ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος σημείωσε από την πλευρά του πως η Χαμάς έχει χάσει τον έλεγχο του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας.

Νωρίτερα, το Ισραήλ είχε επίσης ισχυριστεί πως εξουδετέρωσε έναν τρομοκράτη της Χαμάς ο οποίος εμπόδιζε την εκκένωση ενός άλλου νοσοκομείου στο βόρειο τμήμα του θύλακα, για το οποίο παλαιστίνιοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως έχει τεθεί εκτός λειτουργίας και πως είναι περικυκλωμένο από άρματα μάχης.

Σε συνέντευξη Τύπου αργά το βράδυ του Σαββάτου, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε τους θανάτους άλλων πέντε ισραηλινών στρατιωτών στη Γάζα. Οπως ανακοινώθηκε 46 ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί συνολικά στη Γάζα, από όταν άρχισαν οι χερσαίες επιχειρήσεις των IDF εκεί.

Το Τελ Αβίβ ανέφερε, εξάλλου, ότι ρουκέτες εξακολουθούν να εκτοξεύονται από τη Γάζα προς το νότιο Ισραήλ, όπου σύμφωνα με τις Αρχές 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 200 αιχμαλωτίστηκαν κατά την άνευ προηγουμένου επίθεση της 7ης Οκτώβρη που προκάλεσε τη νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Εκτοτε 11.078 κάτοικοι της Γάζας σκοτώθηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές και από τα πυρά πυροβολικού του Ισραήλ, σύμφωνα με τον απολογισμό του υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα την Παρασκευή.

Πληροφορίες για ενδεχόμενη συμφωνία για τους ομήρους

Τα τρία μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα του Ισραήλ, χωρίς να κατονομάζουν τις πηγές τους, μετέδωσαν ότι σημειώθηκε «κάποια πρόοδος» προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα.

Ο Νετανιάχου δήλωσε πως δεν θα συζητήσει τις λεπτομέρειες οποιασδήποτε ενδεχόμενης συμφωνίας, η οποία, σύμφωνα με το δίκτυο N12 News, θα περιλαμβάνει 50 ως 100 γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους που θα αφεθούν ελεύθεροι κατά διαστήματα, στη διάρκεια μιας τριήμερης ως πενθήμερης παύσης των μαχών.

Σύμφωνα τις πληροφορίες, το Ισραήλ θα απελευθερώσει από την πλευρά του γυναίκες και ήσσονος σημασίας παλαιστίνιους κρατουμένους και θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επιτρέψει να περάσουν καύσιμα στη Γάζα, ενώ επιφυλάσσεται του δικαιώματος να επαναλάβει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στον θύλακα.

Μουσουλμανικές χώρες κάνουν έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός

Μουσουλμανικές και αραβικές χώρες, που συνεδρίασαν στη Σαουδική Αραβία, απηύθυναν έκκληση για άμεσο τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα, απορρίπτοντας το ισραηλινό επιχείρημα της αυτοάμυνας.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη σύνοδο κορυφής, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κλήθηκε μάλιστα να ερευνήσει «εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει το Ισραήλ».

Καθώς η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται, η μεθοριακή Αρχή της Γάζας ανακοίνωσε πως το πέρασμα της Ράφα προς την Αίγυπτο θα ανοίξει και πάλι την Κυριακή για να περάσουν κάτοχοι ξένων διαβατηρίων. Η Ιορδανία έριξε επίσης από αέρος και άλλη βοήθεια σε νοσοκομείο εκστρατείας στο θύλακα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...