Θεσμικός και ισορροπιστής εμφανίστηκε ο Σωκράτης Φάμελλος, πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την ομιλία του στην ταραχώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
Ο κ. Φάμελλος ναι μεν καταδίκασε τις επιθέσεις στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη — «είναι απαράδεκτες οι προσωπικές αναφορές, οι εικασίες, οι προσβολές και για το πρόσωπο του προέδρου», είπε μεταξύ άλλων— αλλά από την άλλη αποδοκίμασε την ιδέα του αρχηγού για προσφυγή σε δημοψήφισμα μεταξύ των χιλιάδων μελών του ΣΥΡΙΖΑ για να επιβληθούν διαγραφές στελεχών που η ηγεσία θέλει —«δεν είναι αντικείμενο δημοψηφίσματος οι καταστατικές ποινές, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο καταστατικό μας», τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία του.
Ο κ. Φάμελλος στάθηκε ως υπέρμαχος της νομιμότητας στον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έχει τρωθεί απ’ όλες τις πλευρές μετά την εκλογή του αμφιλεγόμενου κ. Κασσελάκη στην αρχηγία στις 24 Σεπτεμβρίου.
«Κακώς αμφισβητήθηκε η εκλογή του προέδρου και μάλιστα από αυτούς που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία με γνωστούς και αποδεκτούς κανόνες. Κακώς δώσαμε με απολίτικη αφετηρία… πάσες στο σύστημα εξουσίας. Είναι πολύ μεγάλο λάθος και αρνητικό για τα συμφέροντα της κοινωνίας. Είναι απαράδεκτες οι προσωπικές αναφορές, οι εικασίες, οι προσβολές και για το πρόσωπο του προέδρου», τόνισε ο κ. Φάμελλος και μάλιστα υποστήριξε ότι «είναι ξεκάθαρη η ανάγκη πολιτικής καταδίκης στην ΚΕ αυτών των συμπεριφορών, είναι ξεκάθαρη η ανάγκη παραπομπής τους στην Επιτροπή Δεοντολογίας που θα μπορούσε να γίνει και αυτεπάγγελτα» και πως «αυτά τα κρίνει η Επιτροπή Δεοντολογίας, όπως προβλέπει το καταστατικό».
Πρόσθεσε ωστόσο με νόημα —σε ένα μήνυμα και προς τον Παύλο Πολάκη πιθανότατα— ότι «από την άλλη, η εκλογή του προέδρου δεν έδωσε σε κανέναν τη δυνατότητα να πάρει εκδίκηση και να υπάρχει ρεβανσισμός και τοξικό κλίμα στο Διαδίκτυο».
Ο κ. Φάμελλος στάθηκε και στην καταστρατήγηση του καταστατικού, ιδίως μετά την ιδέα του κ. Κασσελάκη να προαναγγείλει δημοψήφισμα για να εγκριθούν οι διαγραφές των Δημήτρη Βίτσα, Πάνου Σκουρλέτη (ο οποίος έχει ήδη αποχωρήσει βέβαια), Νίκου Φίλη και Στέφανου Τζουμάκα.
«Γίνεται μία πολύ λανθασμένη συζήτηση σχετικά με το καταστατικό», το οποίο «είτε μάς αρέσει είτε όχι, εφόσον το έχουμε ψηφίσει, είναι η βάση της οικογένειάς μας», είπε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει:
«Δεν μπορούμε να αμφισβητούμε την εκλογή του προέδρου που έγινε με βάση το καταστατικό. Αλλά δεν μπορούμε και να αμφισβητούμε το καταστατικό όταν συζητάμε για καταστατικές ποινές. Δεν μπορεί τη μία φορά να το ακολουθούμε και την άλλη να μην το ακολουθούμε, γιατί είδαμε κάτι τέτοιο να συμβαίνει τις τελευταίες μέρες», σχολίασε σε μια σαφή αναφορά στο θέμα του δημοψηφίσματος που πρότεινε ο κ. Κασσελάκης για να επιβάλει τις διαγραφές που θέλει.
Ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι η ενότητα κατακτιέται από πάνω προς τα κάτω «και κατακτιέται στην πράξη διαμορφώνοντας πολιτικές με συλλογικές επεξεργασίες μαζί και μετά συζητώντας με την κοινωνία και διαμορφώνοντας συνειδήσεις, μαζί με τους συντρόφους, στην κοινωνία». Ανέφερε πως «αν θέλουμε να βάλουμε υπό συζήτηση τις αντι-καταστατικές συμπεριφορές αυτό πρέπει να το λύσει με πολιτικούς όρους η ΚΕ και στη συνέχεια με καταστατικούς όρους η Επιτροπή Δεοντολογίας».
«Δεν είναι αντικείμενο δημοψηφίσματος οι καταστατικές ποινές, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο καταστατικό μας», συνέχισε. «Για να μη διχάσουμε τη βάση, για να μην προχωρήσουμε σε αντικαταστατικές λύσεις, για να μη δώσουμε εργαλεία στον πολιτικό μας αντίπαλο, για να μην αναλωθούμε σε δύο μήνες συζήτηση ενώ αλωνίζει ο Μητσοτάκης και ο νεοφιλελευθερισμός, η ΚΕ θα καταδικάσει αύριο πολιτικά συμπεριφορές που αμφισβητούν το κόμμα, το καταστατικό και τα κεντρικά στελέχη του κόμματος. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας, δε θα διχάσουμε εμείς τη βάση με δημοψήφισμα», είπε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News