814
Η Εφη Αχτσιόγλου και ο Νάσος Ηλιόπουλος συζητούν με άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έξω από το ξενοδοχείο «President» | Dimitris Peristeris / SOOC

ΣΥΡΙΖΑ: «Ομπρέλα», Αχτσιόγλου και Τεμπονέρας αποχώρησαν από την Κεντρική Επιτροπή

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2023, 18:33
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/11/2023, 21:30
Η Εφη Αχτσιόγλου και ο Νάσος Ηλιόπουλος συζητούν με άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έξω από το ξενοδοχείο «President»
|Dimitris Peristeris / SOOC

ΣΥΡΙΖΑ: «Ομπρέλα», Αχτσιόγλου και Τεμπονέρας αποχώρησαν από την Κεντρική Επιτροπή

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2023, 18:33
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/11/2023, 21:30

Η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ -αυτού που ξέραμε- πρέπει να θεωρείται πια γεγονός καθώς οι πληροφορίες αργά το απόγευμα του Σαββάτου συνέτειναν στο ότι από την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αποχώρησαν η «Ομπρέλα» (βλέπε Ευκλείδης Τσακαλώτος) και οι ομάδες της Εφης Αχτσιόγλου και του Διονύση Τεμπονέρα.

Είχε προηγηθεί μια ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη, στην οποία χειροκροτούσαν διάφοροι κλακαδόροι και αποδοκίμαζαν μέλη της ΚΕ. Ο νέος αρχηγός λοιδορούσε τους διαφωνούντες —«πολιτική του Pummaro»!—και απαιτούσε κατ’ ουσίαν από τα όργανα να δρομολογήσουν τη διαγραφή των τεσσάρων στελεχών που είχε ζητήσει (Δημήτρη Βίτσα, Πάνου Σκουρλέτη, Στέφανου Τζουμάκα και Νίκου Φίλη), αλλιώς θα πήγαινε το θέμα σε εσωτερικό δημοψήφισμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ψηφοφορία επί του θέματος, που ζήτησαν οι ομάδες της εσωκομματικής αντιπολίτευσης δεν έγινε —το ελεγχόμενο από την ηγεσία προεδρείο της ΚΕ αποφάσισε διαφορετικά.

Αυτό το επιβεβαίωσε και ο κ. Τσακαλώτος, βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών και πρώην υπουργός Οικονομικών, εξερχόμενος από το ξενοδοχείο «President»: αιτία της αποχώρησης της «Ομπρέλας» ήταν ότι το προεδρείο δεν δέχθηκε να συζητηθεί καν, ούτε και να τεθεί σε ψηφοφορία η διά του περίφημου διαγγέλματος της Παρασκευής πρόταση του νέου αρχηγού του κόμματος, για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αποπομπή των τεσσάρων.

Νωρίτερα, ο βουλευτής Α’ Αθήνας Νάσος Ηλιόπουλος είχε καταθέσει πρόταση μομφής κατά του προεδρείου της ΚΕ λόγω της «επίμονης άρνησης» να γίνει ψηφοφορία. Το προεδρείο αντέτεινε ότι η όποια ψηφοφορία θα γίνει την Κυριακή, στο τέλος δηλαδή της διήμερης συνεδρίασης.

«Το δημοψήφισμα είναι λιντσάρισμα, αν δεν το αποσύρει, άμεση ψηφοφορία», ήταν η θέση του κ. Τσακαλώτου.

Η ομάδα της κυρίας Αχτσιόγλου, βουλευτού Δυτικού Τομέα Αθηνών η οποία έχασε την αρχηγία από τον κ. Κασσελάκη στον β’ γύρο της 24ης Σεπτεμβρίου, κατέθεσε κείμενο στο οποίο ασκείτο δριμεία κριτική στην ηγεσία της Κουμουνδούρου, κάνοντας λόγο μεταξύ πολλών άλλων για «πρωτοφανή πολιτική, ιδεολογική και θεσμική κρίση, που έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά διάλυσης».

«Η λογική “αποφασίζουμε και διατάζουμε” είναι ξένη για την κοινωνία που αγωνιζόμαστε. Τα όρια ξεπεράστηκαν. Οφείλουμε συλλογικά να θέσουμε ένα τέλος στον κατήφορο», κατέληξε το κείμενο της ομάδας των «6+6» που θεωρούνται της επιρροής της κυρίας Αχτσιοόγλου. Η θέση της ομάδας, όπως είχε φανεί στην εισήγηση, ήταν να γίνει ψηφοφορία στην ΚΕ σχετικά με την καινοφανή στα πολιτικά χρονικά απόφαση του κ. Κασσελάκη να ζητήσει δημοψήφισμα μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ για το αν πρέπει να διαγραφούν οι κ.κ. Βίτσας, Σκουρλέτης, Φίλης και Σκουρλέτης (ο οποίος έχει ήδη αποχωρήσει από το κόμμα).

Η ίδια η κυρία Αχτσιόγλου είπε:

«Σήμερα έθεσα ένα ζήτημα υπαρξιακό για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αφορά το διάγγελμα που απηύθυνε χθες ο πρόεδρος του κόμματος ότι θα πρέπει να διενεργηθεί δημοψήφισμα με θέμα τη διαγραφή μελών του κόμματος. Πρόκειται για μία πρόταση βαθιά αντιδημοκρατική, αντικαταστατική σε κάθε περίπτωση, προσβλητική για τη λειτουργία του κόμματος και άκρως διχαστική. Εθεσα στο Σώμα την ανάγκη να ξεκαθαρίσει αυτό το θέμα άμεσα. Η συνεδρίαση της ΚΕ είναι άνευ αντικειμένου. Είναι υπαρξιακό ζήτημα και για εμάς και για την ίδια τη συλλογική μας λειτουργία. Το προεδρείο αρνήθηκε να γίνει το ξεκαθάρισμα του ζητήματος. Σήμερα, η δημοκρατική λειτουργία του οργάνου καταπατήθηκε βάναυσα. Δεν είχε νόημα η παραμονή μας στη συνεδρίαση. Δεν πρόκειται για ζήτημα διαδικαστικό, αλλά υπαρξιακό. Σήμερα, αποχωρούμε από αυτή τη διαδικασία που είναι άνευ αντικειμένου, τίποτα παραπάνω».

Τσακαλώτος: «Δεν είναι εύκολο να γίνει συζήτηση»

Από την πλευρά του ο κ. Τσακαλώτος είπε:

«Η Εφη Αχτσιόγλου, ο Διονύσης Τεμπονέρας και εγώ κάναμε μια διαδικαστική πρόταση να συζητηθεί πρώτα προ ημερησίας διάταξης το θέμα που έβαλε ο πρόεδρος χθες για το δημοψήφισμα. Δεν είναι εύκολο να γίνει συζήτηση υπό τη σκιά ότι μπορεί να γίνει δημοψήφισμα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο περιθώριο της συνεδρίασης της ΚΕ (Dimitris Peristeris / SOOC)

»Προσπαθήσαμε να τους πείσουμε ότι αυτό είναι μεγάλο ζήτημα. Το προεδρείο, με πλειοψηφία 4-3, δεν δέχθηκε η πρότασή μας να μπει σε ψηφοφορία (…) Αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε».

Η θέση του Τεμπονέρα

Ο Διονύσης Τεμπονέρας διεμήνυσε επίσης ότι η ομάδα του δεν μπορεί να «νομιμοποιήσει» τη διαδικασία, όσο εκκρεμεί το ζήτημα της διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

«Η πρόταση του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη για διεξαγωγή δημοψηφίσματος είναι μια πρόταση αντικαταστατική, βαθιά διχαστική, αντιδημοκρατική. Ζητήσαμε την ανάκληση της πρότασης ή να τεθεί το θέμα στην κρίση του ανώτατου οργάνου του κόμματος της ΚΕ. Στο σημείο που αυτό δεν έγινε δεκτό δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε τη διαδικασία. Θα συνεδριάσουμε το επόμενο διάστημα και θα λάβουμε τις αποφάσεις. Ολα είναι ανοιχτά».

Το θέμα είναι πόσοι αποχώρησαν. Από την εσωκομματική αντιπολίτευση υποστήριξαν ότι ήταν η πλειοψηφία της ΚΕ, ενώ από την Κουμουνδούρου είπαν ότι οι αποχωρήσαντες ήταν 100, λιγότεροι δηλαδή από το ένα τρίτο. Βέβαια πολλοί απουσίαζαν από την ΚΕ των 302 μελών που προέκυψε στο συνέδριο του 2022. Ένας εξ αυτών ήταν ο απών Αλέξης Τσίπρας…

Από την Κουμουνδούρου πάντως ανακοίνωσαν πως οι εργασίες της ΚΕ ολοκληρώθηκαν κανονικά το βράδυ του Σαββάτου.

«Οι εργασίες συνεχίζονται αύριο το πρωί και ολοκληρώνονται το απόγευμα με την ψηφοφορία για το Σχέδιο Πολιτικής Απόφασης», αναφέρθηκε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...