420
Φωτογραφία αρχείου από την τελευταία φορά που έγινε έκρηξη στην Ισλανδία στη χερσόνησο του Ρέικιανες, τον Ιούλιο του 2023 | Philipp Schulze/picture alliance via Getty Images

Η Ισλανδία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, υπό την απειλή ηφαιστειακής έκρηξης

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2023, 11:19
Φωτογραφία αρχείου από την τελευταία φορά που έγινε έκρηξη στην Ισλανδία στη χερσόνησο του Ρέικιανες, τον Ιούλιο του 2023
|Philipp Schulze/picture alliance via Getty Images

Η Ισλανδία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, υπό την απειλή ηφαιστειακής έκρηξης

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2023, 11:19

Μια σειρά από ισχυρούς σεισμούς που έπληξε τη νοτιοδυτική χερσόνησο Ρέικιανες της Ισλανδίας, οδήγησε τις Αρχές να κηρύξουν τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, σηματοδοτώντας την αυξημένη πιθανότητα ηφαιστειακής έκρηξης στην περιοχή.

«Ο αρχηγός της αστυνομίας … κηρύσσει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για πολιτική άμυνα λόγω της έντονης σεισμικής (δραστηριότητας) στο Sundhnjukagigar, βόρεια του Γκρίνταβικ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

«Οι σεισμοί μπορεί να γίνουν ακόμη μεγαλύτεροι και αυτή η σειρά γεγονότων θα μπορούσε να οδηγήσει σε έκρηξη», αναφέρει ακόμα η ίδια ανακοίνωση.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας (ΙΜΟ) δήλωσε ότι μια έκρηξη θα μπορούσε να λάβει χώρα «σε αρκετές ημέρες».

Το χωριό Γκρίνταβικ, όπου ζουν περίπου 4.000 άνθρωποι, βρίσκεται τρία χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της περιοχής όπου καταγράφηκε η σεισμική δόνηση της Παρασκευής. Εχει προγραμματίσει σχέδια εκκένωσης σε περίπτωση έκρηξης.

Περίπου στις 5.30 μ.μ. (τοπική ώρα) της Παρασκευής, δύο ισχυροί σεισμοί έγιναν αισθητοί μέχρι το Ρέικιαβικ (το οποίο βρίσκεται 40 χιλιόμετρα μακριά) και κατά μήκος μεγάλου μέρους της νότιας ακτής της χώρας, με αποτέλεσμα να κουνηθούν παράθυρα και οικιακά αντικείμενα.

Η μεγαλύτερη δόνηση, βόρεια του Γκρίνταβικ, είχε μέγεθος 5,2 βαθμών, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του ΙΜΟ.

Από τα τέλη Οκτωβρίου έχουν καταγραφεί 24.000 δονήσεις στη χερσόνησο, σύμφωνα με τον ΙΜΟ. Ενα «πυκνό σμήνος» που αποτελούνταν από σχεδόν 800 σεισμούς καταγράφηκε από τα μεσάνυχτα ως τις 2 μ.μ. (τοπική ώρα) την Παρασκευή.

Ο ΙΜΟ σημείωσε συσσώρευση μάγματος στο υπέδαφος σε βάθος περίπου 5 χιλιομέτρων. Εάν αυτό αρχίσει να κινείται προς την επιφάνεια τότε θα μπορούσε να οδηγήσει σε ηφαιστειακή έκρηξη.

«Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι θα χρειαστούν αρκετές ημέρες και όχι ώρες για να φτάσει το μάγμα στην επιφάνεια», ανέφερε. «Εάν μια ρωγμή εμφανιζόταν εκεί όπου η σεισμική δραστηριότητα είναι τώρα στο υψηλότερο σημείο της, η λάβα θα έρεε προς τα νοτιοανατολικά και δυτικά, αλλά όχι προς το Γκρίνταβικ».

Από το 2021 μέχρι σήμερα, έχουν σημειωθεί τρεις εκρήξεις στη χερσόνησο Ρέικιανες: τον Μάρτιο του 2021, τον Αύγουστο του 2022 και τον Ιούλιο του 2023. Και οι τρεις αυτές εκρήξεις σημειώθηκαν μακριά από υποδομές ή κατοικημένες περιοχές.

Την Πέμπτη, η Γαλάζια Λιμνοθάλασσα, που βρίσκεται κοντά στο Γκρίνταβικ και φημίζεται για τα γεωθερμικά ιαματικά λουτρά και τα πολυτελή ξενοδοχεία της, έκλεισε προληπτικά μετά από ένα ακόμη σμήνος σεισμών.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται επίσης το γεωθερμικό εργοστάσιο Σβαρτσένγκι, που είναι ο κύριος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας και νερού για 30.000 κατοίκους στη χερσόνησο Ρέικιανες. Υπάρχουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για την προστασία του εργοστασίου και των εργαζομένων του σε περίπτωση έκρηξης.

Η Ισλανδία έχει 33 ενεργά ηφαιστειακά συστήματα, τον μεγαλύτερο αριθμό στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...