451
|

Πέθανε ο Σπύρος Φωκάς, ο μεγάλος ζεν πρεμιέ του σινεμά

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2023, 12:16

Πέθανε ο Σπύρος Φωκάς, ο μεγάλος ζεν πρεμιέ του σινεμά

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2023, 12:16

Ηταν ένας από τους τελευταίους της ασπρόμαυρης εποχής, ένας από τους λίγους έλληνες ηθοποιούς που μπορούσαν να πουν ότι έκαναν διεθνή καριέρα, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα της Εβδομης Τέχνης: ο Σπύρος Φωκάς έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή, σε ηλικία 86 ετών.

Τη δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή η σύζυγός του, Λίλιαν, με ανάρτησή της στο Facebook στην οποία έγραψε «καλή αντάμωση Σπύρο μου». Η Λίλιαν Φωκά συνόδευσε την ανάρτησή της με το τραγούδι του Γιώργου Ζαμπέτα «Τα δειλινά».

Γεννημένος στην Πάτρα το 1937, ως Σπύρος Ανδρουτσόπουλος, ο Φωκάς έκανε τις πρώτες του εμφανίσεις το 1959, ξεχωρίζοντας με την παρουσία του: το 1959 έπαιξε στην ταινία του Ανδρέα Λαμπρινού, «Ματωμένο Ηλιοβασίλεμα», η οποία προβλήθηκε τότε στο Φεστιβάλ των Καννών και ήταν η αφετηρία για τη διεθνή καριέρα του.

Ο Φωκάς είχε το μοναδικό ίσως προνόμιο να μπορεί να πει ότι είχε παίξει και σε ταινίες του ιταλικού νεορεαλισμού αλλά και στο εμπορικό Χόλιγουντ. Συμμετείχε μεταξύ άλλων στα θρυλικά έργα «Οταν θέλει η γυναίκα» του Βιντσέντε Μινέλι και «Ο Ρόκο και τα Αδέλφια του» του Λουκίνο Βισκόντι.

O Σπύρος Φωκάς (αριστερά) με τον Αλέν Ντελόν στο φιλμ «Ο Ρόκο και τ’ αδέλφια του»

Το 1985 έπαιξε στην ταινία «Το διαμάντι του Νείλου» με συμπρωταγωνιστές τον Μαικλ Ντάγκλας και την Κάθλιν Τέρνερ, ενώ έπαιξε και στο φιλμ «Ράμπο ΙΙΙ» με τον Σιλβέστερ Σταλόνε.

H πρώτη εμφάνιση του Σπύρου Φωκά σε ξενόγλωσση ταινία ήταν το 1960 στο «Morte di un amico», ιταλικής παραγωγής.

O Φωκάς με τον Τζιάνι Γκάρκο στο «Morte di un Amico» του 1959 (Photo by RDB/ullstein bild via Getty Images)

Κινηματογραφικά απογειώνεται με την εμφάνισή του στην ταινία του Φράνκο Ρόσι «Ο Θάνατος ενός Φίλου», όπου κερδίζει βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο. Στη συνέχεια κάνει το μεγάλο βήμα προς το Χόλιγουντ, συμμετέχοντας πλέον σε αμιγώς αμερικάνικες παραγωγές.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’60 επιστρέφει στην Ελλάδα και συμμετέχει στις ταινίες του Γιάννη Δαλιανίδη, παραγωγής Finos Film, πλάι στη Ζωή Λάσκαρη, τον «Εγωισμό» και τη «Στεφανία». Στη συνέχεια επιστρέφει στην Αμερική, όπου πρωταγωνίστησε σε ταινίες που έκαναν μεγάλη εμπορική επιτυχία.

H Finos Film αποχαιρέτησε τον Σπύρο Φωκά με ένα χαρακτηριστικό βίντεο.

Σε όλη την κινηματογραφική καριέρα του έπαιξε με επιτυχία σε περισσότερες από 30 ταινίες, οι περισσότερες στην Ιταλία και στην Αμερική. Εγινε ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός και από τις εμφανίσεις του σε γνωστά θέατρα του εξωτερικού. Σημαντική ήταν, τέλος, η παρουσία του στην ελληνική τηλεόραση, όπου πρωταγωνίστησε σε πολλές κοινωνικές και δραματικές σειρές.

Ο Σπύρος Φωκάς είχε παντρευτεί τέσσερις φορές. Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...