389
O πρόεδρος Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα στο διάγγελμά του με το οποίο γνωστοποίησε την απόφασή του να οδηγήσει την Πορτογαλία ξανά σε πρόωρες εκλογές | REUTERS/Pedro Nunes

Στις κάλπες ξανά –αλλά τον Μάρτιο– η Πορτογαλία μετά την παραίτηση του Αντόνιο Κόστα

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2023, 10:15
O πρόεδρος Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα στο διάγγελμά του με το οποίο γνωστοποίησε την απόφασή του να οδηγήσει την Πορτογαλία ξανά σε πρόωρες εκλογές
|REUTERS/Pedro Nunes

Στις κάλπες ξανά –αλλά τον Μάρτιο– η Πορτογαλία μετά την παραίτηση του Αντόνιο Κόστα

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2023, 10:15

H πολιτική κρίση και εσωστρέφεια επέστρεψε στην Πορτογαλία, πάνω που η χώρα της Ιβηρικής είχε πάρει τα πάνω της μετά τη δική της μνημονιακή περιπέτεια και τις άλλες κρίσεις που ενέσκηψαν. Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια θα συρθεί σε εθνικές κάλπες, μετά την ξαφνική παραίτηση του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα, ο οποίος ερευνάται για διαφθορά.

Το βράδυ της Πέμπτης, σε ένα τηλεοπτικό διάγγελμά του προς τον πορτογαλικό λαό, ο πρόεδρος Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα ανακοίνωσε ότι θα διοργανωθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 10 Μαρτίου –οι προηγούμενες εκλογές, πάλι πρόωρες, είχαν διεξαχθεί τον Ιανουάριο του 2022.

Ο πρόεδρος Ρεμπέλο ντε Σόουζα ξεκαθάρισε ότι θα διαλύσει το κοινοβούλιο μόνο μετά την τελική ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για τον προϋπολογισμό του 2024, η οποία αναμένεται στις 29 Νοεμβρίου –το κοινοβούλιο πάντως έχει ήδη εγκρίνει από τις 31 Οκτωβρίου το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Οπως επεσήμανε ο Guardian, o Ρεμπέλο ντε Σόουζα δημοσιοποίησε την απόφασή του αφού πρώτα συναντήθηκε με το Συμβούλιο του Κράτους, ένα συμβουλευτικό όργανο το οποίο συγκροτούν βετεράνοι πολιτικοί και δημόσιοι λειτουργοί. Την Τετάρτη είχε συναντηθεί και με τους αρχηγούς των κομμάτων στο κοινοβούλιο στη Λισαβώνα.

Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει γιατί καθυστερεί τη διάλυση του κοινοβουλίου, εν μέσω σκανδάλων διαφθοράς και με τον επί οκταετία πρωθυπουργό να έχει εγκαταλείψει τη θέση του, ο πρόεδρος της Πορτογαλίας εξήγησε πως το να επιτρέψει στους βουλευτές να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό, θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να δρομολογήσει την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και να ικανοποιήσει τις προσδοκίες του πορτογαλικού λαού.

O προϋπολογισμός προβλέπει φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη, επιδόματα και αυξήσεις 24% στις δημόσιες επενδύσεις για να τονωθεί η ανάπτυξη.

Ο ίδιος είπε ότι η παρούσα κυβέρνηση θα παραμείνει προς το παρόν στην εξουσία. Αλλά σε κάθε περίπτωση οι εκλογές χρειάζονται για να υπάρξει «διαύγεια» και μια εντολή ώστε «να ξεπεράσουμε το αναπάντεχο κενό που εξέπληξε και ενόχλησε τους Πορτογάλους».

♦ Διαβάστε: Adeus – πώς ο Αντόνιο Κόστα βρέθηκε εκτός πολιτικής

Με βάση το πορτογαλικό Σύνταγμα, οι εθνικές εκλογές μπορούν να διεξαχθούν 60 ημέρες από τη δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος διάλυσης του κοινοβουλίου.

Τον Ιανουάριο του 2022, ο σοσιαλδημοκράτης Αντόνιο Κόστα νίκησε με άνεση στις εκλογές, αλλά στις 7 Νοεμβρίου παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά καθώς άτομα του περιβάλλοντός του, αλλά και ο ίδιος, βρέθηκαν στο στόχαστρο εισαγγελικής έρευνας για διαφθορά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...