586
O Ισραηλινός Ντον Πέρετζ της Μακάμπι Τελ Αβίβ (δεξιά) και ο επίσης ισραηλινός παίκτης της Γάνδης Ομρι Γκάντελμαν διεκδικούν την μπάλα στον αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων στις 5 Οκτωβρίου στο Βέλγιο, στο πλαίσιο του Confrerence League | Isosport/MB Media/Getty Images

Οι ποδοσφαιρικοί πρόσφυγες του Ισραήλ

Sportscaster Sportscaster 9 Νοεμβρίου 2023, 16:44
O Ισραηλινός Ντον Πέρετζ της Μακάμπι Τελ Αβίβ (δεξιά) και ο επίσης ισραηλινός παίκτης της Γάνδης Ομρι Γκάντελμαν διεκδικούν την μπάλα στον αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων στις 5 Οκτωβρίου στο Βέλγιο, στο πλαίσιο του Confrerence League
|Isosport/MB Media/Getty Images

Οι ποδοσφαιρικοί πρόσφυγες του Ισραήλ

Sportscaster Sportscaster 9 Νοεμβρίου 2023, 16:44

Η συνάντηση δύο κορυφαίων ομάδων του Ισραήλ στο αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν» το πρωί της περασμένης Κυριακής δεν ήταν τυχαία. Η Μακάμπι Χάιφα και η Μακάμπι Τελ Αβίβ επρόκειτο να ταξιδέψουν εκείνη τη μέρα, αλλά σε διαφορετικούς προορισμούς και με αρκετές ώρες διαφορά. Το ραντεβού δόθηκε για να φωτογραφηθούν οι παίκτες τους μαζί, δίπλα σε ισραηλινές σημαίες, σε μια κίνηση με προφανή συμβολισμό: τούτες τις κρίσιμες στιγμές ακόμη και οι μεγαλύτερες αντιπαλότητες μπαίνουν στην άκρη.

Η Μακάμπι Χάιφα, πρωταθλήτρια Ισραήλ τη σεζόν 2022-2023, αναχωρούσε για την Κύπρο. Εκεί, στη Λάρνακα, αγωνίζεται στις 9/11 με τη Βιγιαρεάλ για το Γιουρόπα Λιγκ. Ως γηπεδούχος «στα χαρτιά», αν και εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την έδρα της.

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ έφευγε για τη Βαρσοβία για να παίξει με τη Ζόρια στο Κόνφερενς Λιγκ. Με τυπικά γηπεδούχο τον ουκρανικό σύλλογο, τον οποίο επίσης ξεσπίτωσε ο πόλεμος. Τα δύο εντός έδρας παιχνίδια της που θα ακολουθήσουν, εναντίον της Ζόρια και της Γκενκ, η Μακάμπι Τελ Αβίβ θα τα δώσει, πιθανότατα, μακριά από τη χώρα της. Στη Γερμανία, στην Πολωνία, στην Ουγγαρία ή στην Κύπρο.

Ο τόπος διεξαγωγής των αγώνων τους δεν αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους ποδοσφαιρικούς πρόσφυγες. Η Μακάμπι Χάιφα βρίσκεται σε αναγκαστική αγωνιστική απραξία για πάνω από έναν μήνα, αφού το πρωτάθλημα του Ισραήλ έχει διακοπεί. Το τελευταίο της παιχνίδι ήταν εκείνο εναντίον του Παναθηναϊκού (0-0) στις 5 Οκτωβρίου, δύο μέρες πριν από την επίθεση της Χαμάς. Οι οκτώ ξένοι της εγκατέλειψαν τη χώρα και έκτοτε δεν είδαν ξανά τους συμπαίκτες τους, μέχρι το βράδυ της περασμένης Κυριακής, σύμφωνα με το Athletic. Συναντήθηκαν όλοι μαζί στη Λάρνακα, έχοντας τρεις μέρες στη διάθεσή τους για να προετοιμαστούν για το ματς με τη Βιγιαρεάλ.

Περίπου τα ίδια ισχύουν και για τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Το τελευταίο παιχνίδι της ήταν η ήττα της στη Γάνδη, πριν από πέντε εβδομάδες. Εκτός από τους αλλοδαπούς ποδοσφαιριστές της, την εγκατέλειψαν και οι προπονητές της. Ο Ρόι Κιν και οι τέσσερις συνεργάτες του δεν επέστρεψαν στο Ισραήλ μετά τις 8 Οκτωβρίου. Πότε από την Κύπρο και πότε από το σπίτι του στο Δουβλίνο, ο Κιν επέβλεπε τις προπονήσεις της ομάδας του από τον υπολογιστή του.

Μέλη του τεχνικού τιμ των ακαδημιών της Μακάμπι άνοιγαν για λίγες ώρες τις αθλητικές εγκαταστάσεις του συλλόγου, που βρίσκονται σε προάστιο του Τελ Αβίβ (διαθέτουν και καταφύγια), και ο προπονητής παρακολουθούσε τις υποτυπώδεις προπονήσεις μέσω video link. Οι ξένοι ακολουθούσαν ατομικά προγράμματα εκγύμνασης σε προπονητήρια τοπικών ομάδων που εδρεύουν κοντά στα σπίτια τους.

Στη Λάρνακα και στη Βαρσοβία οι δυο Μακάμπι ταξίδεψαν και διαμένουν κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Ως συνήθως. Μόνο που τώρα, εκτός από τους ιδιωτικούς φρουρούς που έχουν προσλάβει, τις συνοδεύουν και στελέχη του ισραηλινού στρατού.

Οι ισραηλινοί ποδοσφαιριστές είναι μαθημένοι να ζουν με τον κίνδυνο. Οι ξένοι, όμως, έχουν αρχίσει να εκδηλώνουν τάσεις φυγής. Περιμένουν από την UEFA να τους επιτρέψει να «σπάσουν» τα συμβόλαιά τους, λόγω των ειδικών συνθηκών, όπως έκανε και με τους αλλοδαπούς που αγωνίζονταν στην Ουκρανία μετά την επίθεση της Ρωσίας στη χώρα. Ο ελληνοαυστραλός προπονητής της Χάποελ Τελ Αβίβ, Μιχάλης Βαλκάνης, παραιτήθηκε ήδη. Συμφώνησε να εργαστεί στον Αγιαξ ως βοηθός.

Πρόβλημα υπάρχει και με την εθνική ομάδα του Ισραήλ, η οποία συμμετέχει στους προκριματικούς του Euro 2024 διεκδικώντας την πρόκριση σε τελική φάση σπουδαίας διοργάνωσης για πρώτη φορά μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970. Τα δυο εντός έδρας παιχνίδια της εναντίον της Ελβετίας και της Ρουμανίας θα τα δώσει την προσεχή εβδομάδα σε ουγγρικό έδαφος. Οι ποδοσφαιριστές που επιλέχθηκαν για αυτά τα ματς ανακοινώθηκαν προ ημερών σε συνέντευξη Τύπου, σε μια αίθουσα που ήταν γεμάτη φωτογραφίες αγνοουμένων ομήρων της Χαμάς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...