522
Αεροφωτογραφία της αλυσίδας νησιών Ογκασαγουάρα, κοντά στην οποία αναδύθηκε το νέο νησάκι | Getty Images/Ippei Naoi

Ιαπωνία: Νέο νησί γεννιέται από έκρηξη υποθαλάσσιου ηφαιστείου

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2023, 08:08
Αεροφωτογραφία της αλυσίδας νησιών Ογκασαγουάρα, κοντά στην οποία αναδύθηκε το νέο νησάκι
|Getty Images/Ippei Naoi

Ιαπωνία: Νέο νησί γεννιέται από έκρηξη υποθαλάσσιου ηφαιστείου

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2023, 08:08

Η Ιαπωνία προσέθεσε άλλο ένα νησί στην ήδη εντυπωσιακή «συλλογή» της, μετά από μια υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη 1.200 χλμ. νότια του Τόκιο, η οποία δημιούργησε μια νέα χερσαία μάζα.

Οι ειδικοί αποφάνθηκαν ότι το μικροσκοπικό νησί αναδύθηκε μετά από μια σειρά εκρήξεων που ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο κοντά στο νησί Ιβότο, μέρος της αλυσίδας νησιών Ογκασαγουάρα, στον Δυτικό Ειρηνικό, αναφέρει ρεπορτάζ της Guardian.

Ο Φουκάσι Μαένο, αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Σεισμικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Τόκιο, επιβεβαίωσε ότι οι φρεατομαγματικές εκρήξεις –τύπος έκρηξης που προκύπτει από αλληλεπίδραση του μάγματος με το νερό– είχαν συμβεί περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά από το Ιβότο, σχηματίζοντας μια ξηρά μάζα διαμέτρου περίπου 100 μ.

Ο Μαένο, ο οποίος πέταξε πάνω από την τοποθεσία στα τέλη Οκτωβρίου, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Κιόντο ότι λοφία καπνού και τέφρας ύψους άνω των 50 μ. ανέβαιναν κάθε λίγα λεπτά κατά τη διάρκεια των εκρήξεων. Εβλεπε επίσης μεγάλους βράχους να ξεχύνονται στον αέρα και λωρίδες από καφέ ελαφρόπετρες –που είχαν αλλάξει χρώμα, ως αποτέλεσμα της έκρηξης– να επιπλέουν στη θάλασσα.

Το Ιβότο, σκηνικό μιας από τις πιο αιματηρές μάχες του πολέμου του Ειρηνικού το 1945 και ένα από τα 111 ενεργά ηφαίστεια στην Ιαπωνία, βρίσκεται κοντά σε ένα άλλο νέο νησί που σχηματίστηκε μετά από έκρηξη το 2021. Είναι γνωστό στους Αμερικανούς, που πολέμησαν εκεί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόμενο, ως Ιβοζίμα, αλλά μετονομάστηκε από τις ιαπωνικές αρχές το 2007.

Η περιοχή είναι συνηθισμένη σε δραματικές εκρήξεις ηφαιστειακής δραστηριότητας. Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι παρόμοιες εκρήξεις είχαν παρατηρηθεί κοντά στο Ιβότο μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, καθώς και τον Ιούνιο του τρέχοντος.

Ο Μαένο ισχυρίζεται ότι ο πρόσφατος σχηματισμός του νησιού αποτελεί απόδειξη πως η μαγματική δραστηριότητα έχει επιστρέψει στην περιοχή. Το νέο νησί θα μπορούσε να μεγαλώσει και να αλλάξει σχήμα εάν συνεχιστούν οι εκρήξεις, αλλά θα μπορούσε επίσης να εξαφανιστεί κάτω από τα κύματα. Τα νησιά που σχηματίστηκαν με παρόμοιο τρόπο στην περιοχή το 1904, το 1914 και το 1986 εξαφανίστηκαν όλα λόγω διάβρωσης.

Νέα νησιά που αποτελούνται από τέφρα και θραύσματα βράχων ίσως δυσκολευτούν να αντισταθούν στα συνεχή χτυπήματα των θαλάσσιων κυμάτων, ωστόσο η συνεχόμενη ηφαιστειακή δραστηριότητα θα μπορούσε να δημιουργήσει ροές λάβας, οι οποίες τελικά θα σχηματίσουν μια σκληρότερη, πιο ανθεκτική επιφάνεια.

Το 2013, μετά από εβδομάδες ηφαιστειακής δραστηριότητας, σχηματίστηκε ένα νησί που συγχωνεύτηκε με ένα ήδη υπάρχον, για να δημιουργήσει μια νέα χερσαία μάζα, που για ένα διάστημα είχε το σχήμα του γνωστού σκύλου-κόμικ Σνούπι.

Νωρίτερα φέτος οι γεωγράφοι είπαν ότι το ιαπωνικό αρχιπέλαγος, που προηγουμένως θεωρούνταν ότι περιλαμβάνει τέσσερα κύρια νησιά και περίπου 6.000 πολύ μικρότερα –ως επί το πλείστον ακατοίκητα–, στην πραγματικότητα αποτελούνταν από διπλάσιο αριθμό νησιών.

Χρησιμοποιώντας τεχνολογία ψηφιακής χαρτογράφησης, η Αρχή Γεωχωρικών Πληροφοριών της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι είχε εντοπίσει συνολικά 14.125 νησιά – 7.273 περισσότερα από όσα πιστευόταν πως αποτελούσαν τμήμα της χώρας. Η Ιαπωνία περιστασιακά κερδίζει νέα νησιά, αλλά κατά καιρούς χάνει άλλα.

Το Εσάνμπε Χανακίτα Κοτζίμα, νησί που βρισκόταν 500 μ. από την ακτή του Χοκάιντο, πιστεύεται ότι γλίστρησε κάτω από τα κύματα το 2018. Κανείς δεν συνειδητοποίησε ότι είχε εξαφανιστεί, μέχρι που ο συγγραφέας Χιρόσι Σιμίζου επισκέφθηκε την περιοχή για να γράψει το δεύτερο μέρος του εικονογραφημένου βιβλίου του με θέμα τα «κρυμμένα» νησιά της Ιαπωνίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...