861
Ηθοποιοί στο Λος Αντζελες εκφράζουν τη χαρά τους για τη δικαίωση των αιτημάτων τους και το τέλος της απεργίας τους | REUTERS/Mario Anzuoni

Χόλιγουντ: Οι ηθοποιοί πανηγυρίζουν τη νίκη τους

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2023, 15:21
Ηθοποιοί στο Λος Αντζελες εκφράζουν τη χαρά τους για τη δικαίωση των αιτημάτων τους και το τέλος της απεργίας τους
|REUTERS/Mario Anzuoni

Χόλιγουντ: Οι ηθοποιοί πανηγυρίζουν τη νίκη τους

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2023, 15:21

Επειτα από ένα μακρύ, επίπονο και οικονομικά στεγνό τετράμηνο, οι ηθοποιοί του Χόλιγουντ έχουν κάθε λόγο να χαίρονται. Το σωματείο τους, SAG-AFTRA, πέτυχε μια προκαταρκτική συμφωνία με την Ενωση των Παραγωγών Κινηματογραφικού και Τηλεοπτικού περιεχομένου (AMPTP), που καλύπτει τη συντριπτική πλειονότητα των αιτημάτων τους.

Η διάρκειας 118 ημερών απεργία των ερμηνευτών ήταν η μεγαλύτερη χρονικά στην υπερεκατονταετή ιστορία του Χόλιγουντ. Σύμφωνα με τον Guardian, η συμφωνία επετεύχθη μετά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων την περασμένη εβδομάδα – διαπραγματεύσεις που είχαν διακοπεί απότομα στις αρχές Οκτωβρίου.

«Σε ένα συμβόλαιο αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, επιτύχαμε μια συμφωνία εξαιρετικής έκτασης», ανέφερε το συνδικάτο σε δημόσια δήλωση. Μεταξύ των κερδών του, σύμφωνα με το σωματείο, είναι μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις στην ελάχιστη αποζημίωση, ένα «μπόνους συμμετοχής στις πλατφόρμες ροής» για πρώτη φορά και «πρωτοφανείς διατάξεις για συναίνεση και αποζημίωση, που θα προστατεύουν τα μέλη μας από την απειλή της Τεχνητής Νοημοσύνης».

Οι παραγωγοί του Χόλιγουντ ανέφεραν επίσης ότι η δοκιμαστική συμφωνία –η οποία αναμένεται να οδηγήσει σύντομα σε μια νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, που θα καλύπτει εκατοντάδες τομείς– καθιερώνει «ένα νέο σημείο αναφοράς» για τη βιομηχανία. Το συμβόλαιο «δίνει στη SAG-AFTRA τα μεγαλύτερα κέρδη ανά σύμβαση στην ιστορία της Ενωσης».

«Η συμφωνία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη μεγαλύτερη αύξηση των κατώτατων μισθών τα τελευταία 40 χρόνια, ένα ολοκαίνουργιο συμβόλαιο δικαιωμάτων για τα προγράμματα ροής, εκτεταμένη συναίνεση και προστασία αποζημίωσης στη χρήση ΤΝ, και σημαντικές αυξήσεις συμβολαίων όλων των ειδών», ανέφερε η AMPTP σε επίσημη δήλωσή της.

Στη δήλωσή του, το συνδικάτο αναφέρει ότι το νέο συμβόλαιο πέτυχε αυτό που οι παράγοντες της απεργίας είχαν δηλώσει ότι χρειάζονταν – αυξήσεις μισθών και προστασίες που επέτρεψαν στα «μέλη της SAG-AFTRA κάθε κλάδου να χτίσουν βιώσιμη καριέρα. Πολλές χιλιάδες ερμηνευτές τώρα, αλλά και στο μέλλον, θα ωφεληθούν από αυτή την επιτυχημένη διαπραγμάτευση».

Το συνδικάτο είπε ότι οι διαπραγματευτές κατέληξαν σε μια προκαταρκτική συμφωνία για ένα νέο συμβόλαιο με την AMPTP, η οποία εκπροσωπεί τη Walt Disney, το Netflix και άλλες εταιρείες οπτικοακουστικών μέσων. Η συμφωνία σημαίνει ότι το Χόλιγουντ μπορεί να επανέλθει στην πλήρη παραγωγή ταινιών και τηλεοπτικών σειρών για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάιο, μόλις τα μέλη του συνδικάτου ψηφίσουν υπέρ της επικύρωσής της τις επόμενες εβδομάδες.

Το συνδικάτο αγωνιζόταν για αύξηση της βασικής αμοιβής, για δικαιώματα από τις μετέπειτα προβολές στις πλατφόρμες ροής, και για προστασία των πνευματικών τους δικαιωμάτων γύρω από τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης στον κινηματογράφο και την τηλεόραση – ανησυχίες που συμμερίζονται και οι συγγραφείς, οι οποίοι πέτυχαν παρόμοιες προστασίες στα συμβόλαιά τους, μετά τη συμφωνία που πέτυχαν με τα στούντιο τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Δύο συνδικαλιστές της SAG-AFTRA γιορτάζουν τη λήξη της απεργίας τους, επιδεικνύοντας ένα αυτοσχέδιο «βραβείο» (REUTERS/Mario Anzuoni)

Οι συνομιλίες με τα στούντιο ξεκίνησαν ξανά στις αρχές Οκτωβρίου, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της απεργίας. Τα στούντιο είχαν αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις εν μέσω διαφωνιών σχετικά με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και τα υπολειμματικά δικαιώματα από τις πλατφόρμες ροής, υποστηρίζοντας τότε ότι οι απαιτήσεις των ηθοποιών ήταν παράλογες.

Αν και οι πλήρεις λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, τοπικά ειδησεογραφικά μέσα αναφέρουν ότι οι ηθοποιοί σημείωσαν σημαντικές νίκες, συμπεριλαμβανομένων νέων αποζημιώσεων για εκπομπές που εμφανίζονται σε υπηρεσίες ροής, κέρδη στην υγειονομική τους ασφάλιση και νέους κανόνες για τη χρήση της τεχνολογίας ΤΝ στην αναπαραγωγή των εικόνων και των φιγούρων των ηθοποιών.

Στην ανακοίνωσή του, το συνδικάτο αναφέρει ότι η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης «αυξήσεις αποζημίωσης για τους κομπάρσους παρασκηνίου και κρίσιμες διατάξεις συμβολαίων που προστατεύουν διαφορετικές κοινότητες στον χώρο μας». Η SAG-AFTRA ανακοίνωσε ότι οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα δημοσιοποιηθούν μετά από συνεδρίαση την ερχόμενη Παρασκευή, όπου τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου θα εξετάσουν τη σύμβαση.

Οι συμφωνίες που κέρδισαν τα συνδικάτα ηθοποιών και σεναριογράφων αυτό το φθινόπωρο «αντιπροσωπεύουν μια συνθηκολόγηση από την πλευρά των μεγαλύτερων στούντιο του Χόλιγουντ», αναφέρουν οι New York Times, και ένα εντυπωσιακό πισωγύρισμα των αφεντικών των στούντιο, που πίστευαν ότι τα συνδικάτα θα μπορούσαν «να συμμορφωθούν σχετικά εύκολα» στις απαιτήσεις τους.

Με την απεργία να αναστέλλει τις κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές, να επηρεάζει τη σεζόν των βραβείων (Οσκαρ, ΕΜΜΥ, Τόνι) και να έχει οικονομικό και ψυχικό αντίκτυπο στους εργαζόμενους ηθοποιούς, οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές αντιμετώπισαν αυξανόμενη πίεση να καταλήξουν σε συμφωνία.

Η δήμαρχος του Λος Αντζελες, Κάρεν Μπας, δήλωσε ότι είναι «ευγνώμων» που τα δύο μέρη κατέληξαν σε συμφωνία, καθώς η απεργία «επηρέασε εκατομμύρια εργαζομένων στο Λος Αντζελες και σε ολόκληρη τη χώρα». Ενώ εκείνοι που βρίσκονται στις γραμμές της πικετοφορίας «χτυπήθηκαν περισσότερο», είπε η Μπας, «υπήρξαν παράπλευροι τριγμοί σε ολόκληρη την οικονομία της πόλης μας».

Παρότι η απεργία των ηθοποιών δεν είχε άμεσες επιπτώσεις στους θεατές του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, οι συνέπειές της θα αρχίσουν να φαίνονται τους επόμενους μήνες, καθώς η παύση των γυρισμάτων του περασμένου τετραμήνου θα μειώσει δραματικά τις πρεμιέρες ταινιών και την εμφάνιση των νέων σεζόν των τηλεοπτικών σειρών στις πλατφόρμες ροής.

Παράλληλα, το τέλος της απεργίας θα επιτρέψει επιτέλους στους ηθοποιούς να επιστρέψουν στα κόκκινα χαλιά, τα τοκ σόου και τα podcast, καθώς πλησιάζει η σεζόν των βραβείων του Χόλιγουντ. Τα μόνα σημαντικά βραβεία που επηρεάστηκαν άμεσα από την απεργία ήταν τα τηλεοπτικά ΕΜΜΥ, τα οποία μεταφέρθηκαν από τον περασμένο Σεπτέμβριο στον προσεχή Ιανουάριο. Τώρα, αναμένεται να κινητοποιηθούν και οι συνήθεις φθινοπωρινές καμπάνιες για τα προσεχή βραβεία Οσκαρ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...