802
H Iβάνκα Τραμπ προσέρχεται στο Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, στο Μανχάταν, για να καταθέσει στην υπόθεση για τις επιχειρηματικές απάτες του πατέρα της | REUTERS/Shannon Stapleton

Ο Τραμπ τραβάει ξανά την Ιβάνκα πίσω στο «τσίρκο» του

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2023, 19:53
H Iβάνκα Τραμπ προσέρχεται στο Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, στο Μανχάταν, για να καταθέσει στην υπόθεση για τις επιχειρηματικές απάτες του πατέρα της
|REUTERS/Shannon Stapleton

Ο Τραμπ τραβάει ξανά την Ιβάνκα πίσω στο «τσίρκο» του

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2023, 19:53

Πριν από δύο εβδομάδες η Ιβάνκα Τραμπ φωτογραφήθηκε στο πάρτι γενεθλίων της Κιμ Καρντάσιαν στο Μπέβερλι Χιλς. Την Τετάρτη βρέθηκε σε δικαστήριο του Μανχάταν για να καταθέσει στη δίκη του πατέρα της για επιχειρηματικές απάτες.

Τα δύο σκηνικά παρουσιάζουν μια διπλή τηλεοπτική εικόνα της ζωής της αγαπημένης κόρης του Ντόναλντ Τραμπ: αυτής που είχε πριν γίνει πρόεδρος ο πατέρας της και στην οποία προσπαθεί να επιστρέψει, και της ακανθώδους πραγματικότητας που αντιμετωπίζει αυτές τις ημέρες εξαιτίας του.

Η Ιβάνκα έχει ξοδέψει τα χρόνια από τότε που ο Τραμπ αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο κρατώντας δημόσιες αποστάσεις από την τροχιά του πατέρα της, αναφέρει το BBC. Οταν εκείνος ανακοίνωσε τη νέα του υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο, πέρυσι, εκείνη κατέστησε αμέσως σαφές ότι δεν θα συμμετάσχει στην προεκλογική εκστρατεία του.

«Αγαπώ πολύ τον πατέρα μου» είχε πει. «Αυτή τη φορά επιλέγω να δώσω προτεραιότητα στα μικρά μου παιδιά και στη ζωή μας ως οικογένεια. Δεν σκοπεύω να ασχοληθώ με την πολιτική». Τώρα αναγκάζεται να επιστρέψει στο οικογενειακό «τσίρκο», καθώς η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης έχει ξεκινήσει μια δίκη-υπερπαραγωγή για πολιτική απάτη κατά του πατέρα της, των αδελφών της και της επιχείρησής τους, του Οργανισμού Τραμπ.

Ενώ η ίδια δεν είναι κατηγορούμενη, το διακύβευμα για το προσωπικό και επαγγελματικό της μέλλον δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο. «Δεν υπάρχει περίπτωση να αποχωρήσει από αυτή τη δίκη πιο απομακρυσμένη από τις διαμάχες γύρω από το όνομα του πατέρα της» αναφέρει ο Νταν Αλεξάντερ, συντάκτης του Forbes και συγγραφέας του βιβλίου «Λευκός Οίκος ΕΠΕ: Πώς ο Ντόναλντ Τραμπ Μετέτρεψε την Προεδρία σε Επιχείρηση».

Η Ιβάνκα Τραμπ έχτισε τη φήμη της ως σελέμπριτι και επιχειρηματίας, χρησιμοποιώντας το όνομα του πατέρα της. Κάποτε η επωνυμία «Τραμπ» πρόσφερε πλούτο, αίγλη και επιτυχία. Εμφανίστηκε σε εξώφυλλα εφηβικών περιοδικών, σε πασαρέλες μόδας και σε κόκκινα χαλιά, μαζί με την κόρη του επίσης πρώην αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον, Τσέλσι.

«Η Ιβάνκα, όπως και ο πατέρας της, είναι μάστορας της αυτοπροβολής» λέει ο Αλεξάντερ, ο οποίος κάνει εδώ και χρόνια ρεπορτάζ για τις επιχειρηματικές συναλλαγές της οικογένειας. «Αυτό που προωθούσε ήταν μια διαφορετική εικόνα από εκείνη του πατέρα της. Ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρείτο “αρρενωπός, δυνατός και αυτοδημιούργητος”. Η Ιβάνκα ήταν θηλυκή, πολυάσχολη και προσανατολισμένη στην οικογένεια, αλλά επαγγελματικά επιτυχημένη».

Αφού υπηρέτησε ως κορυφαία εκπρόσωπος της προεκλογικής του εκστρατείας, εντάχθηκε στην κυβέρνησή του ως ανώτερη σύμβουλός του. Οι πολιτικοί παρατηρητές είχαν υποθέσει ότι θα λειτουργούσε ως μετριοπαθής φωνή στο αυτί του πατέρα της. Υποστήριξε πολιτικές όπως η οικογενειακή άδεια μετ’ αποδοχών και η μεταρρύθμιση των ποινών φυλάκισης.

Ως το πιο διάσημο από τα αδέλφια Τραμπ και το πιο κοντινό στην κυβέρνηση του πατέρα της, η Ιβάνκα αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη κριτική. Η εικόνα της άλλαξε. Η πολιτιστική και πολιτική ελίτ της Νέας Υόρκης ήταν απίθανο να την καλωσορίσει πίσω στον κόσμο όπου κάποτε έλαμπε, μετά την αποχώρηση του Τραμπ από τον Λευκό Οίκο.

Ο πατέρας της είχε πολύ συχνά επιτεθεί λυσσαλέα εναντίον της πόλης και των Δημοκρατικών πολιτικών της, χαρακτηρίζοντάς την κάποτε «περιοχή αναρχικής δικαιοδοσίας». «Είναι μια πόλη-φάντασμα. Πεθαίνει, όλοι φεύγουν από τη Νέα Υόρκη» είχε πει το 2020 – και το επανέλαβε στην κατάθεσή του στο δικαστήριο στις αρχές αυτής της εβδομάδας.

Κατά τη διάρκεια της προεδρικής θητείας του πατέρα της η Ιβάνκα βρέθηκε παγιδευμένη ανάμεσα σε δύο κυριολεκτικά ασύμβατους κόσμους. Τελικά, το πολιτικό έργο της στον Λευκό Οίκο επισκιάστηκε, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ κατακλύστηκε από σκάνδαλα, εσωτερικές διαμάχες, παραπομπές και, για να τα καλύψει όλα, μια βίαιη προσπάθεια των υποστηρικτών του να εμποδίσουν τον διάδοχό του να αναλάβει τα καθήκοντά του.

Πριν την εκλογή του Τραμπ, η Ιβάνκα είχε τη δική της επώνυμη σειρά ρούχων. Στα μέσα της προεδρίας του πατέρα της, το 2017, η μακροχρόνια σατιρική τηλεοπτική εκπομπή «Saturday Night Live» την παρουσίαζε ήδη ως καρικατούρα, με μια σαρκαστική ψευδή διαφήμιση για ένα άρωμα που ονομαζόταν «Complicit» (Συνεργός).

Η Τραμπ έχει κρατήσει πολύ χαμηλό προφίλ μετά το τέλος της θητείας του πατέρα της. Αυτή και ο σύζυγός της, Τζάρεντ Κούσνερ, μετακόμισαν με την οικογένειά τους σε μια νησιωτική γειτονιά κοντά στο Μαϊάμι της Φλόριντα, που φέρει το παρατσούκλι «Billonaire’s Bunker» (Το Καταφύγιο του Δισεκατομμυριούχου).

Στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου η Ιβάνκα Τραμπ φωτογραφήθηκε να προσέρχεται στο πάρτι γενεθλίων της Κιμ Καρντάσιαν φορώντας ένα αστραφτερό λευκό crop top και φούστα με σχισμή στο πλάι. Η σταρ των τηλεοπτικών ριάλιτι δημοσίευσε μια φωτογραφία της με την Ιβάνκα και τη Λορίν Σάντσες –τη σύντροφο του Τζεφ Μπέζος– με τη λεζάντα «τόσο ευλογημένη που κέρδισα το τζάκποτ των φίλων!»

Ηταν το είδος της δημόσιας διασημότητας που απολάμβανε συχνά η Ιβάνκα στα νιάτα της, αλλά δεν την είχε δει από τότε που ο πατέρας της κατέβηκε από μια χρυσή κυλιόμενη σκάλα, το 2015, για να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία. Για μια στιγμή φαινόταν ότι η νέα ζωή της θα έμοιαζε ξανά κάπως με την παλιά. Αλλά με δεδομένη την ανάμιξή της στην προεδρία του πατέρα της, για την Ιβάνκα Τραμπ το ποτάμι απλώς δεν γυρίζει πίσω.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...