868
Η εικόνα έξω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα στις 7 Νοεμβρίου. Στο προαύλιο βρίσκονται παλαιστίνιοι πρόσφυγες με μικρά παιδιά, που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εξαιτίας των ισραηλινών επιδρομών | REUTERS/Stringer

Φρίκη: Τελικό ξεκαθάρισμα Ισραήλ-Χαμάς στα νοσοκομεία της Γάζας

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2023, 17:58
Η εικόνα έξω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα στις 7 Νοεμβρίου. Στο προαύλιο βρίσκονται παλαιστίνιοι πρόσφυγες με μικρά παιδιά, που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εξαιτίας των ισραηλινών επιδρομών
|REUTERS/Stringer

Φρίκη: Τελικό ξεκαθάρισμα Ισραήλ-Χαμάς στα νοσοκομεία της Γάζας

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2023, 17:58

Ο ισραηλινός στρατός θεωρεί ότι η Χαμάς έχει στήσει το στρατιωτικό της στρατηγείο σε έναν λαβύρινθο από σήραγγες και υπόγειες εγκαταστάσεις κάτω από το νοσοκομείο Αλ-Σίφα, το μεγαλύτερο ιατρικό συγκρότημα της Γάζας. Τις τελευταίες ώρες δημοσιογράφοι και στρατιωτικοί αναλυτές θεωρούν πολύ πιθανή την έφοδο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) στο νοσοκομείο, κάτι που σημαίνει ότι πιθανώς θα σκοτωθούν χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων άμαχοι και μικρά παιδιά.

Οπως αναφέρει ρεπορτάζ του ανταποκριτή της Telegraph, Πολ Νούκι, που βρίσκεται επί τόπου στη Γάζα, η Χαμάς ετοιμάζεται για την τελική άμυνα στα νοσοκομεία της Γάζας. Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη, άρματα μάχης και Πεζικό απώθησαν την Τρίτη τα απομεινάρια ενός τάγματος 1.000 ανδρών των δυνάμεων της τρομοκρατικής οργάνωσης, που είχαν ταμπουρωθεί στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο και σε ένα κοντινό σχολείο. (Η Ινδονησία διέψευσε πάντως τον ισραηλινό ισχυρισμό ότι στο νοσοκομείο που κατασκευάστηκε με δική της χρηματοδότηση βρίσκεται πάνω σε δίκτυο σηράγγων της Χαμάς)

Στο πεδίο των μαχών «ο αέρας αντηχούσε από το σφυροκόπημα των αεροπορικών επιδρομών, τον γδούπο των όλμων και τον θόρυβο των πολυβόλων» γράφει ο Νούκι στη βρετανική εφημερίδα. Oλα τα πυρομαχικά στόχευαν το τάγμα της Χαμάς. Η επιχείρηση των IDF για την καταστροφή των τούνελ της παλαιστινιακής οργάνωσης εντείνεται. Εστιάζεται τώρα στην περιοχή Μπέιτ Χανούν, που μέχρι πρόσφατα φιλοξενούσε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους.

«Περίπου οι μισοί ήταν κάτω των 20 ετών. Τώρα έχει διαλυθεί, η καταστροφή είναι ολοκληρωτική» συνεχίζει ο πολεμικός ανταποκριτής. «Η Telegraph οδηγήθηκε με ένα ανοιχτό Humvee, που κατηφόριζε σε μια χωμάτινη διαδρομή, με έναν πυροβολητή να βρίσκεται πάνω από τα κεφάλια μας. Η περίμετρος της πόλης ήταν ένα χάος, με πτυχώσεις από διαλυμένα σπίτια. Η αυτοκινητοπομπή σταμάτησε σε ένα σημείο που κάποτε ήταν ένας κοινόχρηστος χώρος, αλλά πλέον στεγάζει ισραηλινά τανκς, βαριά τεθωρακισμένα και μια διμοιρία στρατιωτών».

Στον χάρτη που δημοσιεύει η Telegraph διακρίνονται τα τρία νοσοκομεία της Γάζας. Το Ινδονησιακό Νοσοκομείο (δεξιά), το Αλ-Σίφα, που είναι το μεγαλύτερο, και νοτιότερα το Αλ Κουντς (Telegraph.co.uk)

Οι ισραηλινές δυνάμεις φαίνεται να ελέγχουν τον παραλιακό δρόμο στην πόλη της Γάζας, που απέχει περίπου ενάμισι χιλιόμετρο από το νοσοκομείο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο της πόλης, όπου το Ισραήλ πιστεύει ότι κρύβονται οι ανώτεροι διοικητές της Χαμάς – σε υπόγεια καταφύγια.

«Τα νοσοκομεία, που συνήθως είναι εκτός ορίων στον πόλεμο, έχουν μεγάλη σημασία σε αυτή τη σύγκρουση. Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει απάνθρωπα ιατρικές εγκαταστάσεις, όπου οι πολίτες βρίσκουν καταφύγιο και οι γιατροί περιθάλπουν πολλούς τραυματίες» αναφέρει η Telegraph. Ο ισραηλινός στρατός αντιτείνει ότι οι εγκαταστάσεις αυτές χρησιμοποιούνται «κυνικά» ως στρατιωτικές βάσεις από τη Χαμάς.

Aξιωματούχοι της υγειονομικής αρχής της Γάζας που ελέγχεται από τη Χαμάς ισχυρίζονται ότι η ισραηλινή επιχείρηση έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 10.000 ανθρώπων, κυρίως με αεροπορικές επιδρομές.

Οι ισραηλινοί έδειξαν στους δημοσιογράφους έναν εκτοξευτή ρουκετών της Χαμάς που ήταν σκαμμένος στον κήπο ενός σπιτιού, λίγα μόλις μέτρα από μια πισίνα όπου έπαιζαν παιδιά. Ο εκτοξευτής ήταν τόσο καλά κρυμμένος που θα ήταν σχεδόν αδύνατο να εντοπιστεί από μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Ο διοικητής του ισραηλινού τάγματος που έφτασε στο σημείο δήλωσε ότι τα παγιδευμένα σπίτια, οι σήραγγες και τα σοκάκια ήταν η μεγαλύτερη απειλή όταν οι στρατιώτες του εισήλθαν για πρώτη φορά στην περιοχή. Οι αεροπορικές επιδρομές εξουδετέρωσαν τους περισσότερους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, αλλά ο ίδιος και οι άνδρες του καθάρισαν μόνοι τους περισσότερους από 150.

«Είναι θαμμένοι στο έδαφος, κάποιοι στο δάσος, κάποιοι σε αίθουσες νηπιαγωγείων, κάποιοι σε σχολεία» είπε ο ίδιος ισραηλινός διοικητής στην Telegraph. Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες οι IDF πολεμούν στην καρδιά της πόλης της Γάζας. Γνωρίζουν ότι οι τρομοκράτες κρατούν 240 ομήρους. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών είναι ότι οι δυνάμεις του Ισραήλ έχουν στη διάθεσή του λίγες εβδομάδες για να νικήσουν τη Χαμάς, καθώς αυξάνεται η διεθνής πίεση για κατάπαυση του πυρός.

Καθώς πλησιάζουν στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο, οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ εκτιμούν ότι είναι πλέον άδειο από ασθενείς και  χρησιμοποιείται από τη Χαμάς μόνο για τον πόλεμο. Το ενδεχόμενο να γκρεμιστεί με μια αεροπορική επιδρομή, ώστε να τελειώσουν οι μάχες, θα έχει  σίγουρα εξεταστεί, αλλά οι IDF γνωρίζουν, σύμφωνα με την Telegraph, ότι «αυτό θα χάριζε στον εχθρό τους ένα προπαγανδιστικό πλεονέκτημα».

Την περασμένη εβδομάδα, οι ισραηλινοί διοικητές παρουσίασαν βίντεο που ισχυρίζονται ότι δείχνουν πως τα νοσοκομεία γύρω από τη Γάζα συνδέονται με το λεγόμενο «Μετρό» της Χαμάς, το δίκτυο υπόγειων σηράγγων και καταφυγίων που έχει κατασκευάσει η τρομοκρατική ομάδα. Την Τρίτη, το υπουργείο Υγείας της Γάζας κάλεσε τον ΟΗΕ και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού «να προστατεύσουν τα νοσοκομεία και τα ασθενοφόρα και να σταματήσουν τις ισραηλινές απειλές κατά του Συστήματος Υγείας, για να του επιτρέψουν να εκτελέσει τα καθήκοντά του».

Φαίνεται, ωστόσο, ότι οι IDF θα συνεχίσουν, μεταφέροντας τη μάχη εκεί όπου πιστεύουν ότι βρίσκονται τα κέντρα επιχειρήσεων της Χαμάς. Μάλιστα, η ισραηλινή πλευρά έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα πλάνα από αεροπορική επιδρομή σε ένα κτίριο κοντά στο νοσοκομείο Αλ Κουντς όπου, όπως ισχυρίζεται, είχαν κρυφτεί ένοπλοι της Χαμάς.

Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ, η διεξαγωγή επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου Αλ Σίφα είναι «αναπόφευκτη», με βάση όσα δήλωσε ο πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, Γιόρα Αϊλαντ. Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12, ο Αϊλαντ εξέφρασε μάλιστα την «ελπίδα» πως οι ΗΠΑ θα υποστήριζαν μια τέτοια επιχείρηση, ακόμη και αν στοίχιζε τη ζωή σε χιλιάδες αμάχους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...