350
Ο Αντόνιο Κόστα σε φωτογραφία αρχείου | Shutterstock

Πορτογαλία: Παραίτηση-βόμβα του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2023, 17:18
Ο Αντόνιο Κόστα σε φωτογραφία αρχείου
|Shutterstock

Πορτογαλία: Παραίτηση-βόμβα του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2023, 17:18

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα υπέβαλε την παραίτησή του την Τρίτη 7 Νοεμβρίου, μετά την έφοδο της αστυνομίας στην επίσημη κατοικία του στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά. Οπως μετέδωσαν τα διεθνή media, αστυνομικοί ερεύνησαν την επίσημη κατοικία του Κόστα και συνέλαβαν τον υπεύθυνο του πολιτικού του γραφείου. Αυτά δήλωσε νωρίτερα ο γενικός εισαγγελέας της Πορτογαλίας.

Αστυνομικός έξω από την επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας στο παλάτι Σάο Μπέντο,  στη Λισαβόνα (REUTERS/Pedro Nunes)

Σύμφωνα, λοιπόν, με ανακοίνωση που εξέδωσε η πορτογαλική Γενική Εισαγγελία, ο Κόστα, ο οποίος είναι πρωθυπουργός από το 2015, ερευνάται και ο ίδιος από τις δικαστικές αρχές  (από το Ανώτατο Δικαστήριο, συγκεκριμένα) για διαφθορά, βασικά όσον αφορά τις «πράσινες» επενδύσεις της κυβέρνησής του. Πάντως ο Κόστα δήλωσε ότι είναι «πλήρως διαθέσιμος να συνεργαστεί» με τις δικαστικές αρχές της πατρίδας του.

Νωρίτερα, εισαγγελείς κατονόμασαν επισήμως τον υπουργό Υποδομών Ζοάο Γκαλάμπα ως ύποπτο και έθεσαν υπό κράτηση τον προσωπάρχη του Κόστα. Η αντιπολίτευση έχει ζητήσει την άμεση παραίτηση της κυβέρνησης. Τα αδικήματα που αφορούν τον Γκαλάμπα είναι η ενεργητική και παθητική διαφθορά, η άσκηση επιρροής και η κατάχρηση εξουσίας. Οι έρευνες αφορούν επενδύσεις για την εκμετάλλευση πράσινου υδρογόνου, όπως και του ορυχείου λιθίου Montalegre στα βόρεια της χώρας.

Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Κόστα έχει υποστηρίξει με ενθουσιασμό πολυάριθμα σχέδια για την εξόρυξη λιθίου σε διάφορες περιοχές της Πορτογαλίας, τηρώντας το «γράμμα» της ευρύτερης προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εξασφάλιση κρίσιμων πρώτων υλών. Τα συγκεκριμένα σχέδια έχουν προκαλέσει αντιπαραθέσεις ωστόσο, λόγω της χαμηλής ποιότητας των στοιχείων που πρόκειται να εξαχθούν και της δυσανάλογης περιβαλλοντικής ζημίας που αναμένεται να προκληθεί από τις εργασίες.

«Η αξιοπρέπεια των λειτουργήματος του πρωθυπουργού δεν είναι συμβατή με οποιαδήποτε υποψία για την ακεραιότητά του, την καλή συμπεριφορά του και ακόμη λιγότερο με την υποψία της πρακτικής οιασδήποτε εγκληματικής ενέργειας» δήλωσε ο Κόστα στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδονται από τα πορτογαλικά media, τρία πρόσωπα πολύ κοντά στον πρωθυπουργό βρίσκονται υπό κράτηση: ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου Βίτορ Εσκάρια, ο επιχειρηματίας, σύμβουλος και προσωπικός φίλος του πρωθυπουργού, Ντιόγκο Λασέρντα Ματσάδο και ο σοσιαλιστής δήμαρχος της πόλης Σινές, Νούνο Μασκαρένιας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...