848
Πούτιν (δεξιά) και Τραμπ, σε μπλουζάκι καταστήματος με σουβενίρ στη Μόσχα. Αυτοί θα είναι κατά τον Ράχμαν οι κερδισμένοι από τον πόλεμο στη Γάζα | Shutterstock

Πώς ο πόλεμος στη Γάζα θα αλλάξει τον κόσμο

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2023, 15:50
Πούτιν (δεξιά) και Τραμπ, σε μπλουζάκι καταστήματος με σουβενίρ στη Μόσχα. Αυτοί θα είναι κατά τον Ράχμαν οι κερδισμένοι από τον πόλεμο στη Γάζα
|Shutterstock

Πώς ο πόλεμος στη Γάζα θα αλλάξει τον κόσμο

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2023, 15:50

Λίγες μέρες μετά το κείμενο στο οποίο εξηγούσε πώς η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς μπορεί να οδηγήσει σε αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ιράν και σε έναν γενικευμένο πόλεμο, ο διακεκριμένος αρθρογράφος των Financial Times Γκίντεον Ράχμαν επιστρέφει με μια νέα προειδοποίηση: ο πόλεμος στη Γάζα θα αλλάξει τον κόσμο, από τις ΗΠΑ μέχρι την Ουκρανία.

Ο Ράχμαν τονίζει ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή αποτελεί κακό νέο για τους φιλελεύθερους, ενώ αντίθετα, είναι χρήσιμη για τον Πούτιν και τον Τραμπ. Ανακαλώντας τη δεκαετία του 1990, σημειώνει ότι το πνεύμα της εποχής ευνόησε τους ειρηνιστές, τους δημοκράτες και τους διεθνιστές, ενώ σήμερα οι εθνικιστές, οι πολεμοκάπηλοι και οι συνωμοσιολόγοι έχουν «αέρα στα πανιά τους».

Διότι, όπως επισημαίνει, υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος η Ρωσία να αποκτήσει την πρωτοβουλία στον πόλεμό της με την Ουκρανία τον επόμενο χρόνο. Στη Μέση Ανατολή, η λελογισμένη αισιοδοξία που καλλιεργήθηκε από τις ειρηνευτικές Συμφωνίες του Αβραάμ μεταξύ του Ισραήλ και πολλών αραβικών κρατών έχει καταρρεύσει πλήρως από τις επιθέσεις της Χαμάς και την ισραηλινή εισβολή στη Γάζα.

Ενας ευρύτερος πόλεμος στη Μέση Ανατολή φαίνεται επί του παρόντος μια πιο πιθανή εξέλιξη από μια αναζωογονημένη ειρηνευτική διαδικασία, τονίζει ο Ράχμαν στους Financial Times.

Για τις ΗΠΑ επισημαίνει ότι η προεδρία Μπάιντεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πλέον το φαβορί στις στοιχηματικές αγορές για να κερδίσει την προεδρία το 2024. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να προπορεύεται με άνεση στις περισσότερες Πολιτείες που θα κρίνουν τις εκλογές.

«Ολες αυτές οι αρνητικές εξελίξεις συμβάλλουν σε ένα σκοτεινό παγκόσμιο σκηνικό, ενώ αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία: Ο πόλεμος στη Γάζα ανάγκασε τις ΗΠΑ να κατευθύνουν χρόνο και πόρους μακριά από την Ουκρανία. Η ήδη αδύναμη ικανότητα της Δύσης να συγκεντρώσει την παγκόσμια υποστήριξη για την Ουκρανία πλήττεται περαιτέρω από την οργή στον Παγκόσμιο Νότο για την υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ» επισημαίνει ο έμπειρος αρθρογράφος.

Παράλληλα, παρατηρεί ότι οι προσπάθειες να προωθηθεί το επιχείρημα ότι η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία θα αντιμετωπιστούν τώρα με νέες κατηγορίες για δύο μέτρα και δύο σταθμά. Προφανώς λόγω της σκληρότητας της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα.

Το timing είναι κακό. Οι τελευταίες εξελίξεις ήρθαν σε μια περίοδο που η πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας είχε αρχίσει να παραπαίει. Η αντεπίθεση της κυβέρνησης του Κιέβου απέτυχε σε μεγάλο βαθμό. Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέρριψε με οργή την ιδέα ότι ο πόλεμος έχει βαλτώσει, αλλά οι εκτιμήσεις περί αδιεξόδου, τονίζει ο Ράχμαν, «θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να αποδειχτούν έως και υπερβολικά αισιόδοξες. Η Ρωσία έχει μετατραπεί σε μια πολεμική οικονομία και πιθανότατα θα έχει αυξανόμενο πλεονέκτημα σε εξοπλισμούς και αριθμό στρατευμάτων το επόμενο έτος. Οι ρωσικές δυνάμεις είναι πιθανό να πλήξουν πόλεις και υποδομές της Ουκρανίας, για άλλη μια φορά, τους επόμενους μήνες».

Μια λαβωμένη Ουκρανία παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τη Δύση για εξοπλισμούς και οικονομική υποστήριξη. Αλλά οι Δυτικοί υποστηρικτές του Κιέβου απέτυχαν να αυξήσουν την παραγωγή όπλων τους, έτσι ώστε να ευθυγραμμιστούν με τη ρωσική πολεμική μηχανή. Παράλληλα, η συνέχιση της χρηματοδότησης για την Ουκρανία έχει κολλήσει στο αμερικανικό Κογκρέσο, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί που υποστηρίζουν τον Τραμπ στρέφονται κατά της συνέχισης του πολέμου.

O Πούτιν, δεδομένης της αυξανόμενης προοπτικής ότι ο Τραμπ θα επιστρέψει στον Λευκό Οίκο και θα εγκαταλείψει την Ουκρανία στη μοίρα της, έχει κάθε λόγο να βάζει στο φουλ τις πολεμικές μηχανές του. Μια νίκη του Τραμπ, υπογραμμίζει ο Ράχμαν στους Financial Times, έχει γίνει πιο πιθανή λόγω της σύγκρουσης στη Γάζα. Ο Mπάιντεν χρειάζεται νέους ψηφοφόρους, προοδευτικούς και Αραβοαμερικανούς, να προσέλθουν στις κάλπες για να τον ψηφίσουν. Αλλά πολλοί είναι εξαγριωμένοι με την υποστήριξη της κυβέρνησής του προς το Ισραήλ. Εάν οι προοδευτικοί μείνουν στο σπίτι ή ψηφίσουν περιθωριακούς υποψηφίους, οι εκλογές θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον Τραμπ.

Φυσικά, θα ήταν παράλογο αν τα φιλοπαλαιστινιακά αισθήματα έφερναν έμμεσα τον Τραμπ ξανά στον Λευκό Οίκο, συνεχίζει ο αρθρογράφος. «Ο πρώην πρόεδρος απειλεί για άλλη μια φορά ότι θα απαγορεύσει στους μουσουλμάνους την είσοδο στις ΗΠΑ. Ομως η Ιστορία βρίθει από παραλογισμούς» προσθέτει.

Με την Αμερική να ασχολείται με πολλά μέτωπα στο εξωτερικό και να είναι ασταθής στο εσωτερικό, η Κίνα μπορεί επίσης να νιώσει ότι είναι η ευκαιρία της. Υπάρχουν επί του παρόντος κάποιες σημαντικές ενδείξεις προσέγγισης μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον. Αλλά η μεγάλη εικόνα παραμένει ότι η Κίνα σκοπεύει να εκτοπίσει τις ΗΠΑ ως κυρίαρχη δύναμη στον Ειρηνικό, ίσως και στον κόσμο.

Αναλυτές στην Ουάσινγκτον πιστεύουν ότι ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει περάσει ήδη το μήνυμα στον κινεζικό στρατό να είναι έτοιμος να εισβάλει στην Ταιβάν έως το 2027. Σε μια προσπάθεια να αποτρέψει μια τέτοια κίνηση από πλευράς Κίνας, ο Μπάιντεν έχει επανειλημμένως δεσμευθεί να υπερασπιστεί την Ταϊβάν.

«Ομως με την Αμερική αποσπασμένη και διχασμένη, ο Σι μπορεί να δει μια ευκαιρία να αυξήσει την πίεση στο νησί κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους» γράφει ο Ράχμαν στους Financial Times. «Αυτό θα προσέθετε μια ακόμα πηγή προβλημάτων στην ανατολική Ασία, μαζί με τις κρίσεις που πλήττουν την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Είναι πολύ μοιρολατρικό να λέμε ότι βρισκόμαστε τώρα σε μια εποχή που τα πράγματα μπορούν να γίνουν μόνο χειρότερα. Αλλά είναι απλός ρεαλισμός να καταλάβουμε ότι οι ισχυρότερες τάσεις στις παγκόσμιες υποθέσεις δεν είναι προς τη θετική κατεύθυνση και αποκτούν δυναμική» καταλήγει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...