Κίεβο και Μόσχα επιβεβαίωσαν ότι το περασμένο Σάββατο ένας ουκρανικός πύραυλος χτύπησε ρωσικό πλοίο αγκυροβολημένο στους χώρους ναυπηγείου της Κριμαίας – οι δυνάμεις του Κιέβου ισχυρίζονται κιόλας ότι το ρωσικό πλοίο κατεστράφη. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι εναντίον του πολεμικού σκάφους, το όνομα του οποίου δεν γνωστοποίησε, εκτοξεύθηκαν 15 πύραυλοι, εκ των οποίων αναχαιτίστηκαν στον αέρα οι 13, όμως ένας βρήκε στόχο.
Στο Telegram ο διοικητής της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Mίκολα Ολεστσουκ, έγραψε τα εξής: «Επιβεβαιώνω. Ελπίζω και αυτό το πλοίο να ακολουθήσει το ‘‘Μασκβά’’» – δηλαδή τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας η οποία βυθίστηκε από ουκρανικούς πυραύλους στις 14 Απριλίου 2022 και έκτοτε κυκλοφορεί μόνο σαν ουκρανικό γραμματόσημο. Οι εγκατεστημένες από το Κρεμλίνο στους θώκους της Κριμαίας αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν υπήρξαν θύματα από την ουκρανική επίθεση εναντίον του ναυπηγείου.
Η Corriere della Sera έγραψε ότι πρόκειται για «το μικρό ρωσικό αεροπλανοφόρο ‘‘Askold’’ που φέρει πυραύλους Kalibr και συχνά επιτίθεται στην Ουκρανία» και επιπροσθέτως σχολίασε: «Τα καλά νέα για τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ήρθαν από το ναυπηγείο στην Κριμαία, όμως ήταν τα μοναδικά». Επίσης, το ιταλικό μέσο θύμισε ότι «τις τελευταίες εβδομάδες ο πρόεδρος Ζελένσκι επέμεινε για την ουκρανική ανωτερότητα στη Μαύρη Θάλασσα και για την ικανότητα του Κιέβου να ελέγχει τις διαδρομές των σιτηρών χάρις σε επιθέσεις τέτοιου είδους».
Κατά τα λοιπά, η Corriere σημείωσε ότι ο Ζελένσκι «παραδέχτηκε ότι ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Γάζας αποσπά την προσοχή από τον πόλεμο στην Ουκρανία και ότι συνιστά δώρο στη Μόσχα, αρνήθηκε όμως τις αιτιάσεις του αρχηγού του επιτελείου του, του Βαλέρι Ζαλούζνι, ο οποίος μιλώντας στο βρετανικό περιοδικό Economist μίλησε περί αδιεξόδου στο μέτωπο και περί ουσιαστικής αποτυχίας της ουκρανικής αντεπίθεσης». Ο Ζελένσκι, συνέχισαν οι Ιταλοί, «παραδέχτηκε ότι η Ρωσία έχει τον έλεγχο των ουρανών και με την ευκαιρία ζήτησε ξανά αεροπλάνα F-16 – ήταν η πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου που αναγκάστηκε να απαντήσει στους δικούς του στρατιωτικούς ηγέτες».
Από την άλλη πλευρά, οι Ρώσοι είναι κυνικοί: ο ίδιος ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, διέψευσε τη θεωρία περί αδιεξόδου λέγοντας απλώς ότι η Ουκρανία πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι «είναι παράλογο ακόμη και να μιλάμε για οποιαδήποτε προοπτική νίκης του Κιέβου στο πεδίο της μάχης». Ταυτόχρονα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι ενίσχυσε το ατομικό οπλοστάσιο της Ρωσίας. Το νέο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «Alexander III» πραγματοποίησε επιτυχώς δοκιμαστική εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου Bulava, σχεδιασμένου να φέρει πυρηνικές κεφαλές, σύμφωνα με όσα ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News