469
Κοράλλια, καρκινοειδή, αχινοί και θαλάσσιες ανεμώνες που απαθανάτισε το τηλεκατευθυνόμενο ρομποτικό όχημα (ROV) | Schmidt Ocean Institute

Παρθένοι κοραλλιογενείς ύφαλοι στον βυθό των Γκαλάπαγκος

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2023, 12:21
Κοράλλια, καρκινοειδή, αχινοί και θαλάσσιες ανεμώνες που απαθανάτισε το τηλεκατευθυνόμενο ρομποτικό όχημα (ROV)
|Schmidt Ocean Institute

Παρθένοι κοραλλιογενείς ύφαλοι στον βυθό των Γκαλάπαγκος

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2023, 12:21

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι σχηματίζονται πολύ κοντά στις επιφάνειες θαλασσών όπου επικρατούν μόνιμα υψηλές θερμοκρασίες υδάτων. Τα τελευταία χρόνια εντοπίζονται αποικίες κοραλλιών σε βάθη εκατοντάδων μέτρων κάτω από το νερό, όπου οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, και μάλιστα έχουν αναπτυχθεί εκεί σύνθετα οικοσυστήματα.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η ιστοσελίδα Live Science, ερευνητική αποστολή ανακάλυψε δύο νέους τέτοιου είδους κοραλλιογενείς υφάλους κοντά στα νησιά Γκαλάπαγκος, τον οικολογικό παράδεισο όπου ο Κάρολος Δαρβίνος είχε εκπονήσει τις μελέτες που οδήγησαν στην διατύπωση της θεωρίας της φυσικής επιλογής.

Οι δύο ύφαλοι βρίσκονται σε βάθος άνω των 300 μ. και ο μεγαλύτερος έχει μήκος 800 μ. Διαθέτουν μια πλούσια ποικιλία ειδών κοραλλιών που ευδοκιμούν εκεί για χιλιάδες χρόνια.

Εύθραυστοι αστερίες σε ένα σημείο των κοραλλιών που ανακάλυψαν οι ερευνητές σε βάθος εκατοντάδων μέτρων (Schmidt Ocean Institute)

«Το θαλάσσιο καταφύγιο των Γκαλάπαγκος είναι μια περιοχή εξαιρετικής βιολογικής σημασίας. Η εύρεση τέτοιου βάθους και μακροβιότητας υφάλων μάς φέρνει πιο κοντά στην προστασία των κρυφών διαστάσεων της βιοποικιλότητας των ωκεανών και στην κατανόηση του ρόλου που παίζουν τα βαθιά ενδιαιτήματα στη διατήρηση της υγείας των ωκεανών μας» αναφέρει ο Στιούαρτ Μπανκς, ανώτερος επιστήμονας στο μη κερδοσκοπικό Ιδρυμα Κάρολος Δαρβίνος, το οποίο συμμετείχε στην αποστολή.

Η ανακάλυψη και οι χάρτες

Οι ερευνητές ανακάλυψαν τους κοραλλιογενείς υφάλους στο πλαίσιο μιας αποστολής διάρκειας 30 ημερών για τη μελέτη των υποβρύχιων οικοσυστημάτων που δημιουργούνται σε βραχώδη σημεία γύρω από τα νησιά Γκαλάπαγκος.

Χρησιμοποίησαν ένα τηλεκατευθυνόμενο ρομποτικό όχημα (ROV) για να απαθανατίσουν εικόνες πολύχρωμων ειδών που υποστηρίζουν άλλες μορφές ζωής, συμπεριλαμβανομένων καρκινοειδών, ανεμώνων, αχινών και ενός είδους αστερία που ονομάζεται εύθραυστος.

Στην εικόνα διακρίνεται ο βραχιόνας του ρομποτικού οχήματος που εξερεύνησε τους άγνωστους μέχρι πρότινος κοραλλιογενείς υφάλους (Schmidt Ocean Institute)

Η αποστολή επιβεβαίωσε επίσης την ύπαρξη δύο υποθαλάσσιων βουνών που είχαν εντοπιστεί σε προηγούμενη έρευνα από δορυφορικά δεδομένα. Η ομάδα χαρτογράφησε το οικοσύστημα που έχει δημιουργηθεί στους κοραλλιογενείς υφάλους χρησιμοποιώντας έναν σαρωτή λέιζερ ο οποίος δημιουργεί χάρτες εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης: είναι τόσο λεπτομερείς που μπορούν να καταγράψουν ακόμη και μεμονωμένα ζώα που ζουν στον πυθμένα της θάλασσας.

Οι ερευνητές δημιούργησαν επίσης λεπτομερείς χάρτες των κοραλλιογενών υφάλων, οι οποίοι επικαλύπτουν κάθετες πλευρές βράχων που εκτείνονται σε βάθη μεταξύ 370-420 μ.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που τα δεδομένα της χαρτογράφησής μας μπορούν να βελτιώσουν την κατανόησή μας για τα οικοσυστήματα των υφάλων στα Γκαλάπαγκος» σημειώνει η Κάτλιν Ρόμπερτ, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Αλιείας και Θάλασσας του Πανεπιστημίου Μεμόριαλ στον Καναδά και επικεφαλής της ερευνητικής αποστολής, στην οποία συμμετείχαν επίσης το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Schmidt, η Διεύθυνση Εθνικού Πάρκου των Γκαλάπαγκος και η Εθνική Υδρογραφική Υπηρεσία του Ισημερινού, του κράτους στο οποίο ανήκουν τα νησιά Γκαλάπαγκος.

Στιγμιότυπο από το κέντρο ελέγχου της ερευνητικής αποστολής στο θαλάσσιο καταφύγιο των Γκαλαμπάγκος (Schmidt Ocean Institute)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...