315
Τα θρυλικά «Σκαθάρια» το 1965 | GettyImages

«Now and Then»: Κυκλοφόρησε το «νέο» τραγούδι των Beatles

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2023, 18:15
Τα θρυλικά «Σκαθάρια» το 1965
|GettyImages

«Now and Then»: Κυκλοφόρησε το «νέο» τραγούδι των Beatles

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2023, 18:15

Πενήντα τρία χρόνια, πέντε μήνες και 25 ημέρες έχουν περάσει από εκείνη την 8η Μαΐου του 1970 όταν και κυκλοφόρησε επίσημα το δωδέκατο και τελευταίο στούντιο άλμπουμ των Beatles, το θρυλικό «Let it be».

Και τώρα, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, οι απανταχού φίλοι των «Σκαθαριών» έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το «Now and Then», το πολυαναμενόμενο τελευταίο –με την έννοια του «last», και όχι του «latest»- τραγούδι του συγκροτήματος.

Το κομμάτι ηχογραφήθηκε αρχικά από τον Τζον Λένον ως demo, με τον ίδιο να παίζει πιάνο και να τραγουδάει, στο σπίτι του στο κτίριο Dakota του Μανχάταν, στα τέλη της δεκαετίας του 1970, λίγο πριν δολοφονηθεί, το 1980. Επειτα από χρόνια, το 1994, η Γιόκο Ονο, χήρα του Λένον, έδωσε στον ΜακΚάρτνεϊ μια κασέτα (με την ετικέτα «For Paul») η οποία πέρα από το «Now and Then» εμπεριείχε δοκιμαστικές ηχογραφήσεις δύο ακόμη τραγουδιών που είχε γράψει ο Λένον, των «Free As a Bird» και «Real Love».

Σε συνεργασία με τον παραγωγό και εγκέφαλο των Electric Light Orchestra (ELO) Τζεφ Λιν, τα υπόλοιποι τρία «Σκαθάρια» ηχογράφησαν νέα μέρη για να δημιουργήσουν μια version του «Now and Then», αλλά οι τεχνολογικοί περιορισμοί της εποχής δεν τους επέτρεψαν να διαχωρίσουν τα φωνητικά του Λένον από το πιάνο του αρχικού demo.

Τελικά, αυτό κατέστη δυνατό μόλις πέρυσι, χάρη στην Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία την προηγούμενη χρονιά είχε συμβάλει στη δημιουργία ενός άλλου σημαντικού έργου με πρωταγωνιστές και πάλι τους Beatles. To 2022 η ίδια τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε για το remastering του «Revolver», του έβδομου άλμπουμ του συγκροτήματος, που κυκλοφόρησε το 1966, ενώ σειρά είχε το «Now and Then», με την Τεχνητή Νοημοσύνη στην προκειμένη περίπτωση να απομονώνει τα φωνητικά του Τζον Λένον από τη μελωδία που έπαιζε στο πιάνο.

Αρκετά όμως με την ιστορία, ας ακούσουμε το τελευταίο τραγούδι της παρέας από το Λίβερπουλ που έμελλε να κατακτήσει τον Κόσμο:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...