461
Οι αμερικανοί κομάντος μετέβησαν στο Ισραήλ από άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, πιθανόν και από τη Γερμανία | Shutterstock

Αμερικανοί κομάντος βοηθούν το Ισραήλ στον εντοπισμό των ομήρων

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2023, 14:50
Οι αμερικανοί κομάντος μετέβησαν στο Ισραήλ από άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, πιθανόν και από τη Γερμανία
|Shutterstock

Αμερικανοί κομάντος βοηθούν το Ισραήλ στον εντοπισμό των ομήρων

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2023, 14:50

Το Πεντάγωνο έχει αναπτύξει κομάντος στο Ισραήλ για να συνεργαστούν στο μέτωπο των ομήρων. Η εκεί παρουσία τους δεν είναι ακριβώς μυστική: ανακοινώθηκε με το ξέσπασμα της σύγκρουσης και πλέον επιβεβαιώθηκε από τον υφυπουργό Αμυνας Κρίστοφερ Μάγερ, έγραψαν οι New York Times.

Αμέσως μετά τις 7 Οκτωβρίου οι Ηνωμένες Πολιτείες ενίσχυσαν το κράτος του Ισραήλ στέλνοντας νέα αντιαεροπορικά συστήματα, πυρομαχικά, ορισμένες ομάδες ειδικών δυνάμεων και στελέχη του FBI. Το συγκεκριμένο ανθρώπινο δυναμικό των ΗΠΑ, εξειδικευμένο στις απαγωγές και στις ομηρίες, έχει ως αποστολή να βοηθήσει τις ισραηλινές δυνάμεις να εντοπίσουν τα κρησφύγετα της Χαμάς όπου κρατούνται οι απαχθέντες Ισραηλινοί.

Ο ρόλος των Αμερικανών προεξοφλείται υποστηρικτικός: θα συμβουλεύσουν και θα καθοδηγήσουν, όμως δεν θα εμπλακούν άμεσα σε επιχειρήσεις. Θα δουλέψουν σε τέσσερα επίπεδα: στην αναγνωριστικό του πεδίου, στον εντοπισμό του στόχου, στην επιτήρηση του χώρου και στην εκτίμηση των κινδύνων – η επέμβαση θα είναι υπόθεση του ισραηλινού στρατού, ο οποίος διαθέτει τις κατάλληλες μονάδες για τέτοιου είδους αποστολές.

Οι αμερικανοί κομάντος μετέβησαν στο Ισραήλ από άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, πιθανόν και από τη Γερμανία. Οι ομάδες Navy Seals και Delta Force ήταν διαθέσιμες, έχοντας ανάλογες  εμπειρίες δράσης και στη Λιβύη. Είναι πιθανόν να υπάρχουν ομάδες σε ετοιμότητα και στη γειτονική Ιορδανία, όπως έγραψε η Corriere della Sera, αραβική χώρα με την οποία υπάρχει στενή συνεργασία.

Τις τελευταίες ημέρες η Ιορδανία, που συμμετείχε στον αγώνα κατά της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους, ήταν ένας από τους τερματικούς σταθμούς της αμερικανικής αερογέφυρας μεταφοράς των αντιαεροπορικών συστημάτων. Μάλιστα, το ίδιο το Αμάν ζήτησε από την Ουάσινγκτον να αναπτύξει ορισμένα συστήματα με στόχο την επέκταση της αντιπυραυλικής ασπίδας.

Ο Καναδάς έχει και αυτός διαθέσει στους Ισραηλινούς ειδικούς που υπηρετούν στην καναδική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ. Ετσι, η Λωρίδα της Γάζας τελεί υπό ειδική παρακολούθηση. Σημειωτέον ότι μαζί με τα ισραηλινά αεροσκάφη πετούν και αμερικανικά drones που απογειώθηκαν από τη Σικελία. Ολα αυτά τα ιπτάμενα μέσα δουλεύουν στοχευμένα, συλλέγοντας δεδομένα.

Σε μια περίπτωση ιπταμένου μέσου που έγινε γνωστή, οι κύπριοι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ζήτησαν ταυτότητα, όμως ο χειριστής του απάντησε ότι δεν μπορεί να αποκαλυφθεί. Αλλοι κομάντος που βρίσκονται στην Κύπρο αναμένουν εντολές. Δεν είναι μόνο Αμερικανοί, αλλά και Βρετανοί από τη βάση του Ακρωτηρίου.

Ταυτόχρονα, ο γερμανικός στρατός βρίσκεται σε επιφυλακή, ενώ είναι πιθανόν να ετοιμάζονται και κομάντος άλλων χωρών, αθέατοι, οι οποίοι θα επιχειρήσουν ινκόγκνιτο. Η Κύπρος σε περίπτωση εκκένωσης αμάχων από τη Γάζα είναι το πλησιέστερο σημείο με λιμάνια και αεροδρόμια.

Οι Αμερικανοί, ύστερα από την αποτυχημένη απόπειρά τους να φέρουν βοήθεια στο προξενείο τους στη Βεγγάζη της Λιβύης το 2012, με αποτέλεσμα τον θάνατο του διπλωματικού Κρις Στίβενς, προσπαθούν να μειώσουν την απόσταση που τους χωρίζει από τα πεδία των συγκρούσεων. Επίσης, δεκάδες ΝΑΤΟϊκά πλοία κινούνται προς τις κυπριακές ακτές, ενώ κινητικότητα παρατηρείται στον Περσικό Κόλπο και στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...