579
Ο Πρωθυπουργός στο βήμα της Βουλής την Τετάρτη | Dimitris Kapantais / SOOC

Μητσοτάκης στη Βουλή: Ωρα να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για την αποκομματικοποίηση του κράτους

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2023, 12:16
Ο Πρωθυπουργός στο βήμα της Βουλής την Τετάρτη
| Dimitris Kapantais / SOOC

Μητσοτάκης στη Βουλή: Ωρα να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για την αποκομματικοποίηση του κράτους

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2023, 12:16

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων στο Δημόσιο περιγράφεται με τέσσερις λέξεις: ανεξαρτησία, ικανότητα, έλεγχος και αποτελεσματικότητα. Απευθύνεται σε όσους θέλουν και μπορούν και όχι σε όσους θέλουν να βολευτούν, παρατήρησε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής το πρωί της Τετάρτης (στη φωτογραφία κάτω, μαζί με την υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, στα κυβερνητικά έδρανα).

Ηρθε η ώρα να αφήσουμε πίσω μας παθογένειες δεκαετιών και, όλοι μαζί, να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για την αποκομματικοποίηση του κράτους, ήταν το μήνυμα που θέλησε να εκπέμψει ο κ. Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας τις βασικές αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο για τους διοικητές του Δημοσίου. Ανακοίνωσε δε την αύξηση των αμοιβών των διοικητών οργανισμών εθνικής εμβέλειας και των νοσοκομείων στο ύψος του μισθού του γενικού γραμματέα.

«Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο συνιστά μια πραγματική τομή στη σχέση κυβερνήσεων και του πολιτικού συστήματος με τον κρατικό μηχανισμό. Τον στεγανοποιεί από γνωστές κομματικές παρεμβάσεις», τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός.

Με τις νέες ρυθμίσεις,  οι διοικητές του Δημοσίου παύουν να είναι πια αποκλειστική προσωπική επιλογή του υπουργού, όπως ίσχυε σε μεγάλο βαθμό μέχρι πρόσφατα.

«Σήμερα ενισχύουμε το θεσμικό πλαίσιο και κάνουμε μια καίρια μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση»,, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, θέτουμε συγκεκριμένους στόχους και εισάγουμε διαδικασίες που απελευθερώνουν τις δυνάμεις της δημόσιας διοίκησης.

Περνώντας στη συνέχεια τις βασικές τομές του νέου νομοσχεδίου, ο Πρωθυπουργός σκιαγράφησε τις τέσσερις βασικές αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο στο τρόπο επιλογής των διοικητών του Δημοσίου. Η ευθύνη της πρώτης αξιολόγησης περνάει στο ανώτατο συμβούλιο επιλογής προσωπικού ενώ ειδικά για τα νοσοκομεία θα γίνεται συνολική προκήρυξη. Οι αξιολογήσεις μπορούν να προχωρούν ταυτόχρονα από διαφορετικές επιτροπές και όλα τα στάδια ελέγχου θα έχουν συγκεκριμένες, αυστηρές προθεσμίες.

Αλλαγή πρώτη: η ευθύνη της αξιολόγησης περνάει στο ΑΣΕΠ. Τη βασική αυτή σφραγίδα αξιοκρατίας συνοδεύουν ουσιαστικά εχέγγυα για να έχουμε και αξιοκρατία και γρήγορα αποτελέσματα, ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Αλλαγή δεύτερη: Τα στελέχη που διεκδικούν την ηγεσία ενός φορέα πρέπει να έχουν σπουδές και εργασιακή εμπειρία που να δηλώνει συνάφεια με το αντικείμενό τους. Να έχουν δοκιμαστεί για εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να συνδυάζουν θεωρία με πράξη.

«Είναι καιρός πια να βάλουμε οριστικό τέλος σε μια πρακτική που συνέβαινε για πολλές δεκαετίες να επιλέγονται πχ διοικητές νοσοκομείων κομματικοί φίλοι χωρίς να υπηρετείται το μείζον, να τοποθετηθεί ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Αυτές είναι παθογένειες δεκαετιών. Εχει έρθει η ώρα, όλοι μαζί, να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για την αποκομματικοποίηση του κράτους», ήταν το μήνυμα που θέλησε να εκπέμψει ο Πρωθυπουργός.

Αλλαγή τρίτη:  Δομημένα τεστ δεξιοτήτων για να δούμε κατά πόσο οι άνθρωποι αυτοί ανταποκρίνονται στις αυξημένες απαιτήσεις που συνεπάγονται οι θέσεις ευθύνης. Είναι διαδικασία δοκιμασμένη σε δημόσιες διοικήσεις στο εξωτερικό και στον ιδιωτικό τομέα. Ήρθε η ώρα να εφαρμοστούν και στην ελληνική δημόσια διοίκηση – Στόχος να τοποθετείται ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση και αυτός είναι ο ρόλος και της συνέντευξης. – Πρώτα θα υπάρχουν τα λεγόμενα on/off κριτήρια. Μετά διπλό σύστημα αξιολόγησης από ΑΣΕΠ και τελικά η συνέντευξη για να αξιολογηθούν δεξιότητες που δεν μπορούν να αξιολογηθούν αλλιώς

Αλλαγή τέταρτη: Οι νέοι διοικητές μαζί με πολιτικούς προϊσταμένους θα πρέπει να καταρτίζουν ετήσια σχέδια πράξης, να αξιολογούνται και να επιβραβεύονται με πριμ παραγωγικότητας όταν η απόδοση υπερβαίνει τη στοχοθεσία ή θα μπορούν και να απομακρύνονται αν αποτυγχάνουν. Οταν απομακρύνεται κάποιος επειδή δεν πέτυχε τους στόχους που του είχαν ανατεθεί,  ο υπουργός είναι υποχρεωμένος να επιλέξει από τους δύο εναπομείναντες. Η διαδικασία δεν μπορεί να ξεκινήσει από την αρχή ούτε να διαλέξει αυτόν που θέλει

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...