536
| CreativeProtagon

Το πολιτικό μέλλον του Νετανιάχου κρέμεται από μια κλωστή

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2023, 16:34
|CreativeProtagon

Το πολιτικό μέλλον του Νετανιάχου κρέμεται από μια κλωστή

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2023, 16:34

Την τελευταία δεκαετία, οι φωνές που ζητούν την παραίτηση του ισραηλινού Πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, πληθαίνουν. Τα προβλήματα στο Ισραήλ είναι πολλά: αυξανόμενα επίπεδα ανισότητας, οικιστική κρίση, λαϊκισμός, διαφθορά και σκάνδαλα και, πιο πρόσφατα, η απόπειρά του να ελέγξει το δικαστικό σύστημα.

Αυτό που φαίνεται ότι θα καθορίσει το πολιτικό μέλλον του, όμως, είναι οι επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Το Σάββατο 28 Οκτωβρίου, ο Νετανιάχου εμφανίστηκε σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον υπουργό Αμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ και τον Μπένι Γκαντζ, ηγέτη της αντιπολίτευσης που συμμετέχει στο πολεμικό εθνικό συμβούλιο. Ο Νετανιάχου έμοιαζε αφηρημένος στη συνέντευξη, μπέρδεψε τα λόγια του και αποχώρησε νωρίς για να αποφύγει τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Μετά, μπήκε στο Twitter/Χ, στη 1 το πρωί, και ανέβασε ένα μήνυμα με το οποίο απέδωσε όλη την ευθύνη για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου και την αποτυχία του Ισραήλ να τις προβλέψει, στον ισραηλινό στρατό (IDF). «Σε καμία περίπτωση και παρά τα ψέματα που διαδίδονται, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου δεν είχε προειδοποιηθεί για την πρόθεση της Χαμάς να πάει σε πόλεμο», έγραψε. «Ολοι οι αξιωματούχοι στον τομέα της άμυνας πίστευαν ότι η Χαμάς είχε περιοριστεί. Αυτή η εκτίμηση είχε μεταφερθεί κατ’ επανάληψη στον Πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο».

Αυτά που είπε δεν είναι απολύτως αληθή και, όπως επισημαίνει άρθρο του Guardian, η προσπάθεια του Νετανιάχου να πετάξει όλη την ευθύνη στους στρατηγούς του, προκάλεσε σφοδρή αντίδραση από το κοινό. Την επόμενη ημέρα το tweet διαγράφηκε και δημοσιεύθηκε μια απολογία για την ανάρτησή του. Ηταν και η πρώτη –και μοναδική– φορά που ο Νετανιάχου ζήτησε συγνώμη για οτιδήποτε από την έναρξη του πολέμου.

Ο Νόαμ Τιμπόν, ένας 62χρονος απόστρατος στρατηγός που ξαναπήρε όπλο για να σώσει την οικογένεια του γιου του σε ένα κιμπούτς στις 7 Οκτωβρίου, ζήτησε την παραίτηση του Νετανιάχου, λέγοντας στον ισραηλινό τηλεοπτικό σταθμό Channel 12: «Οι άνθρωποι χρειάζεται να νιώθουν ασφάλεια. Χρειάζονται να είναι βέβαιοι ότι θα νικήσουμε. Δεν νομίζω ότι ο Νετανιάχου μπορεί να μας οδηγήσει στη νίκη».

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz έγραψε τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου: «Τα δύο χαμηλότερα σημεία του πλανήτη βρίσκονται στο Ισραήλ: Η Νεκρά Θάλασσα και η στάση του Μπενιαμίν Νετανιάχου. Το ένα είναι φυσικό θαύμα και το άλλο μια ατελείωτη πολιτική γκάφα». Ακόμη και μέλη του Likud, του κυβερνώντος κόμματος του Νετανιάχου, έδωσαν ανώνυμες συνεντεύξεις και είπαν ότι η πολιτική καριέρα του μάλλον τελειώνει.

Στον Νετανιάχου χρεώνεται επίσης η έλλειψη υποστήριξης για τους περίπου 120.000 ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί λόγω του πολέμου και η αδιαφορία για τις οικογένειες των περίπου 240 ομήρων που έπιασε η Χαμάς. Στις δημοσκοπήσεις, η δημοφιλία του κατακρημνίζεται.

Το 76% του ισραηλινού κοινού είναι δυσαρεστημένο με την απόδοση της κυβέρνησης στον απόηχο της επίθεσης της Χαμάς, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Ελευθερίας και Ευθύνης του Πανεπιστημίου Ράιχμαν. Η υποστήριξη για τον ίδιο τον Νετανιάχου, η οποία ήταν ήδη φθίνουσα, έχει πέσει στο 3,9 στα 10.

Αν και είναι απίθανο ο Νετανιάχου να παραιτηθεί και οι γενικές εκλογές απέχουν ακόμη τρία χρόνια, είναι πιθανό μια πρόταση μομφής από το εσωτερικό της κυβέρνησής του να τον εκδιώξει, ανοίγοντας το δρόμο για έναν πιο κεντρώο συνασπισμό. Μια τέτοια κίνηση θα είχε βαθιές επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ συνεχίζει να διεξάγει τον νέο του πόλεμο στη Γάζα, αλλά και για την επόμενη μέρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...