657
Η χειραψία των δύο ανδρών στο πρώτο τους τετ α τετ στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή το πρωί της Τετάρτης | INTIMEnews

«Καλή αρχή»: Πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη – Κασσελάκη στη Βουλή

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2023, 10:38
Η χειραψία των δύο ανδρών στο πρώτο τους τετ α τετ στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή το πρωί της Τετάρτης
|INTIMEnews

«Καλή αρχή»: Πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη – Κασσελάκη στη Βουλή

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2023, 10:38

Με ευχές για καλό μήνα και «καλή αρχή» στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ξεκίνησε στις 10 το πρωί η πρώτη συνάντησή τους στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή.

Στην κουβέντα που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο κ. Μητσοτάκης –αφού πρώτα τον συνεχάρη για την εκλογή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ– ρώτησε τον κ. Κασσελάκη αν έχει προσαρμοστεί στους καινούργιους χώρους, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να απαντά: «Στη Βουλή όχι ακόμη, αλλά μια μέρα εύχομαι πλήρως. Στο κομματικό περιβάλλον, σίγουρα. Και στην Ελλάδα».

Στη συνέχεια του διαλόγου μπροστά στις κάμερες, ο  Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε οι απόδημοι να έχουν δικαίωμα να εκλεγούν τον δικό τους βουλευτή. «Εχουμε ευθύνη να φέρουμε τους απόδημους πίσω. Είναι εθνική ευθύνη. Είναι εθνικό στοίχημα. Οι απόδημοι να μπορούν να προσφέρουν στην πατρίδα τους σε μια χώρα με ισονομία και ισοπολιτεία», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον Πρωθυπουργό, με εκείνον να απαντά λέγοντας:

«Εχουμε κάνει μια καλή αρχή με το νομοσχέδιο το οποίο δίνει πια τη δυνατότητα σε όλους τους Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους της πατρίδας μας και κατοικούν στο εξωτερικό να ψηφίζουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους και νομίζω ότι σε αυτό τουλάχιστον έχουμε ένα εθνικό χρέος όλα τα κόμματα να κινητοποιήσουμε τους Ελληνες αυτούς».

«Αυτό όμως είναι ένα δικαίωμα στο εκλέγειν και όχι στο εκλέγεσθαι. Και πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να δώσουμε περιφέρειες στους ομογενείς ώστε να μπορέσουν να εκλέγουν οι ίδιοι εκπροσώπους της δικής τους κοινότητας», παρενέβη εκ νέου ο κ. Κασσελάκης.

«Αυτά θα τα συζητήσουμε. Ο εκλογικός νόμος ενόψει των εκλογών είναι καθορισμένος και προφανώς το δικαίωμα του εκλέγεσθαι το έχει ο κάθε έλληνας πολίτης. Είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και φαντάζομαι ότι αυτό ανάμεσα σε πολλά άλλα θα το συζητήσουμε», επανήλθε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ο έλληνας πολίτης στο εξωτερικό δεν το έχει», απάντησε ο κ. Κασσελάκης πριν κλείσουν οι κάμερες και ξεκινήσει η συνάντηση.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Κασσελάκη για τις θέσεις της χώρας για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, για τις συζητήσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και για τις προοπτικές μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, καθώς και για τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι είναι πάντα στη διάθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ όπως και των άλλων πολιτικών αρχηγών για την ενημέρωσή τους.

Από την πλευρά του, ο Στέφανος Κασσελάκης, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, έθεσε ζητήματα θεσμικού χαρακτήρα, αλλά και θέματα αιχμής ως προς την αντιπολιτευτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του προεδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κασσελάκης ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να διευκολύνει τη διαλεύκανση της υπόθεσης των υποκλοπών εγκρίνοντας ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, την άρση απορρήτου για τους υπαλλήλους της ΕΥΠ, προκειμένου να καταθέτουν ενώπιον των δικαστικών αρχών τουλάχιστον ως μάρτυρες.

Μάλιστα, σημειώναν οι ίδιες πηγές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενεχείρησε στον κ. Μητσοτάκη σχετικό άρθρο, σύμφωνα με τον Νόμο 3649/2008 (Άρθρο 14 παράγραφος 4), που έδινε στον υπουργό Εσωτερικών τη δυνατότητα να εγκρίνει την κατάθεση των υπαλλήλων της ΕΥΠ στις δικαστικές αρχές.

Ζήτησε επίσης, όλοι οι διορισμοί των διοικητών στους δημόσιους οργανισμούς να γίνονται αποκλειστικά από το ΑΣΕΠ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έθεσε εξάλλου πρόταση αλλαγής νόμου για το Πόθεν Έσχες, δηλαδή για πραγματικές και όχι εικονικές δηλώσεις πόθεν Έσχες, με δημοσίευση όλων των στοιχείων δανείων και όχι μόνο του εκάστοτε ποσού (δηλαδή να συμπεριλαμβάνονται τα ποσά επιχορήγησης και αποπληρωμής, παρατάσεις, αναχρηματοδοτήσεις κτλ).

Τέλος, ο κ. Κασσελάκης έθεσε ως ζητούμενο την κατάργηση κάθε υφιστάμενης ασυλίας και οποιασδήποτε άλλης διάταξης που δίνει στα στελέχη τραπεζών, ταμείων, δημοσίων οργανισμών, επιτροπών κά δικαίωμα ασυλίας.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑαναφέρθηκε στις εξελίξεις στη Γάζα σε συνέχεια των παρεμβάσεων του όλο το τελευταίο διάστημα, ενώ έκανε αναφορά και στα ζητήματα οικονομίας και ακρίβειας.

Τον κ. Κασσελάκη συνόδευαν ο διευθυντής του γραφείου του, Μανώλης Καπνισάκης και η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δώρα Αυγέρη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...