344
Παλαιστίνιοι με διπλή υπηκοότητα και ξένοι πολίτες περιμένουν να ανοίξει το πέρασμα της Ράφα το πρωί της Τετάρτης | REUTERS/Arafat Barbakh

Γάζα: Παλαιστίνιοι τραυματίες και ξένοι υπήκοοι πέρασαν στην Αίγυπτο από τη Ράφα

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2023, 10:39
Παλαιστίνιοι με διπλή υπηκοότητα και ξένοι πολίτες περιμένουν να ανοίξει το πέρασμα της Ράφα το πρωί της Τετάρτης
|REUTERS/Arafat Barbakh

Γάζα: Παλαιστίνιοι τραυματίες και ξένοι υπήκοοι πέρασαν στην Αίγυπτο από τη Ράφα

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2023, 10:39

Δεκάδες ξένοι και πολίτες με διπλή υπηκοότητα έφυγαν το πρωί της Τετάρτης από την Γάζα προς την Αίγυπτο μέσω της μεθοριακής διάβασης της Ράφα, η οποία άνοιξε για πρώτη φορά για τη διέλευση ανθρώπων κατά την 26η ημέρα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

Σε αυτούς δόθηκε άδεια να εισέλθουν στον τερματικό σταθμό γύρω στις 09:45 ώρα Ελλάδος μετά την ανακοίνωση από τις αιγυπτιακές αρχές ότι η μεθοριακή διάβαση θα ανοίξει κατ’εξαίρεσιν για να επιτραπεί η διέλευση σχεδόν 90 παλαιστινίων τραυματιών -γυναίκες, ηλικιωμένοι και 40 παιδιά- και σχεδόν 545 ατόμων με διπλή υπηκοότητα και ξένων.

«Μια πρώτη ομάδα κατόχων ξένων διαβατηρίων θα διασχίσει σήμερα τον τερματικό της Ράφα προς την Αίγυπτο», είχε δηλώσει νωρίτερα στο AFP αξιωματούχος των αρχών που είναι αρμόδιες για το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα με τη Γάζα, η οποία βομβαρδίζεται αδιάκοπα από το Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου κατά της Χαμάς.

Η Αίγυπτος έχει ετοιμάσει νοσοκομείο εκστρατείας στο Σέιχ Ζουγάγεντ στο Σινά, σύμφωνα με ιατρικές πηγές. Επίσης 10 ασθενοφόρα είχαν σταλεί στη Ράφα αναμένοντας αυτούς που θα απομακρυνθούν.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, ο Ασράφ αλ-Κούντρα, δήλωσε στο AFP ότι οι υπηρεσίες του υπέβαλαν στην Αίγυπτο κατάλογο 4.000 τραυματιών που έχουν ανάγκη περίθαλψης η οποία δεν μπορεί να τους παρασχεθεί στην Λωρίδα της Γάζας.

Παράλληλα και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι ανέφερε σε ανάρτησή του ότι η μεθοριακή διάβαση της Ράφα ανάμεσα στην Αίγυπτο και τη Γάζα αναμενόταν να ανοίξει σήμερα.

«Βρετανικές ομάδες είναι έτοιμες να βοηθήσουν βρετανούς πολίτες μόλις μπορέσουν να φύγουν. Είναι ζωτικής σημασίας, σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια να μπορέσει να εισέλθει στη Γάζα το συντομότερο δυνατό”, πρόσθεσε ο Κλέβερλι.

Το πέρασμα στη Ράφα, που οδηγεί στην Αίγυπτο, είναι το μόνο στη Γάζα που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ – REUTERS/Arafat Barbakh

Το Κατάρ μεσολάβησε για τη σύναψη συμφωνίας ανάμεσα στην Αίγυπτο, το Ισραήλ και τη Χαμάς, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, για να επιτραπεί η απομάκρυνση κατόχων ξένων διαβατηρίων και κάποιων τραυματιών σε κρίσιμη κατάσταση από την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με πηγή του Reuters.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...