600
Η έβδομη ταινία της σειράς αφορά στην καταδίωξη της «Οντότητας», ενός προγράμματος ΤΝ που απειλεί τον πλανήτη | Shutterstock/chingyunsong

Ο Τζο Μπάιντεν, οι «Επικίνδυνες Αποστολές» και η ΤΝ

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2023, 16:57
Η έβδομη ταινία της σειράς αφορά στην καταδίωξη της «Οντότητας», ενός προγράμματος ΤΝ που απειλεί τον πλανήτη
|Shutterstock/chingyunsong

Ο Τζο Μπάιντεν, οι «Επικίνδυνες Αποστολές» και η ΤΝ

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2023, 16:57

Στα πρώτα λεπτά της κινηματογραφικής επιτυχίας του Τομ Κρουζ «Επικίνδυνη Αποστολή: Θανάσιμη Εκδίκηση, Μέρος Πρώτο», ένα αδίστακτο πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης, γνωστό ως «Οντότητα», που έχει αποκτήσει αυτοσυνείδηση, βυθίζει ένα ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο και εξολοθρεύει το πλήρωμά του.

Αυτή είναι μόνο η αρχή μιας περιπέτειας καταδίωξης, όπου ο Τομ Κρουζ και η μικρή ομάδα του επιχειρούν να σταματήσουν το θανάσιμο πρόγραμμα ΤΝ προτού αυτό καταστρέψει τον κόσμο. Η ταινία –η έβδομη της σειράς των «Επικίνδυνων Αποστολών»– έχει αναστατώσει πολλούς θεατές, αλλά μόνο ένας από αυτούς έχει τη δυνατότητα να κάνει κάτι για αυτόν τον κίνδυνο.

Ο Τζο Μπάιντεν παρακολούθησε το μπλοκμπάστερ του δημοφιλούς ηθοποιού και παραγωγού το περασμένο Σαββατοκύριακο, πριν ανακοινώσει την ίδρυση ενός Συμβουλίου Ασφαλείας και Επίβλεψης της ΤΝ. «Αν δεν είχε ήδη ανησυχήσει για το τι θα μπορούσε να πάει στραβά με την ΤΝ πριν από την ταινία, είδε πολλά περισσότερα για να ανησυχεί» λέει ο Μπρους Ριντ, αναπληρωτής προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, που παρακολούθησε το φιλμ μαζί με τον πρόεδρο.

Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε ένα ευρύ ρυθμιστικό πλαίσιο για την ΤΝ πριν από τη σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας, την οποία κάλεσε ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, δεσμευόμενος ότι η Αμερική θα θέσει το παγκόσμιο πρότυπο για την «ασφάλεια και την εμπιστοσύνη» έναντι της τεχνολογίας.

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι απαιτεί από τις εταιρείες να μοιράζονται τις δοκιμές ασφάλειας νέων συστημάτων ΤΝ με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να αποδείξουν ότι δεν συνιστούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια, την οικονομία ή τη δημόσια υγεία, πριν τα δημοσιοποιήσουν. Διέταξε μέτρα όπως το ψηφιακό υδατογράφημα για την αντιμετώπιση των deepfakes, παραδεχόμενος ότι ήταν «απίστευτα ενοχλητικό» να ακούει αληθοφανή πλαστά σχόλια με τη φωνή του.

Ο Μπάιντεν υπέγραψε ένα εκτελεστικό διάταγμα που η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις θα παρουσιάσει στη βρετανική συνεδρίαση για την ΤΝ –θα πραγματοποιηθεί στο ιστορικό Μπλέτσλι Παρκ, όπου γίνονταν οι αποκρυπτογραφήσεις των ναζιστικών μηνυμάτων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο–, ως νέο σημείο αναφοράς για την ΤΝ, και ειδικότερα για την προστασία των εργαζομένων, των καταναλωτών, των παιδιών και των μειονοτικών ομάδων.

«Η ΤΝ είναι παντού γύρω μας. Ενα μεγάλο μέρος της κάνει τη ζωή μας καλύτερη, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να κάνει τη ζωή χειρότερη – όπως, για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας προσωπικά δεδομένα εφήβων για να καταλάβει τι θα τους κρατά κολλημένους στη συσκευή τους» είπε ο Μπάιντεν. «Προκαλεί αυτό που ο υπουργός Υγείας μας αποκαλεί σοβαρό κίνδυνο βλάβης στην ψυχική υγεία και την ευημερία τους» συμπλήρωσε.

Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε το διάταγμα «την πιο σημαντική ενέργεια που έχει λάβει ποτέ οποιαδήποτε κυβέρνηση οπουδήποτε στον κόσμο για την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη απέναντι στην ΤΝ». Μιλώντας στον Λευκό Οίκο, η αντιπρόεδρος Χάρις πρόσθεσε ότι η Αμερική θα ηγηθεί του κόσμου στην ασφάλεια της ΤΝ, πριν από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Το πλαίσιο κανονιστικών ρυθμίσεων των ΗΠΑ καλύπτει την εθνική ασφάλεια, τις κρίσιμες υποδομές και την καταπολέμηση των διακρίσεων στη στέγαση και στις δικαστικές διαδικασίες. Περιλαμβάνει έκκληση για «βέλτιστες πρακτικές σχετικά με τη χρήση της ΤΝ στην καταδίκη, την υπό όρους αποφυλάκιση και αναστολή, την προδικαστική αποφυλάκιση ή κράτηση, τις εκτιμήσεις κινδύνου, την επιτήρηση, την πρόβλεψη εγκλημάτων και την προγνωστική αστυνόμευση, καθώς και την εγκληματολογική ανάλυση».

Οι κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ καλούνται να ορίσουν πρότυπα για τις δοκιμές που θα καλύπτουν τους κινδύνους χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών, πυρηνικών και κυβερνοασφάλειας. Για να διασφαλιστεί ότι οι κυβερνητικές επικοινωνίες είναι σαφείς, το υπουργείο Εμπορίου θα «αναπτύξει οδηγίες για τον έλεγχο ταυτότητας περιεχομένου και την υδατοσήμανση» για την επισήμανση στοιχείων που δημιουργούνται από την ΤΝ.

Η εντολή του Μπάιντεν απαιτεί επίσης καθοδήγηση προς τους ιδιοκτήτες γης, τα προγράμματα παροχών και τους ομοσπονδιακούς εργολάβους, «ώστε να μη χρησιμοποιούνται αλγόριθμοι ΤΝ που θα επιδεινώνουν τις κοινωνικές διακρίσεις».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...